Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Benedict al XV-lea și apelul împotriva măcelului inutil
de Amedeo Lomonaco

Este 1 august 1917. Lumea este sfâșiată de marele război început cu trei înainte ca urmare a asasinării, la Sarajevo, a arhiducelui Francesco Ferdinando. Având înaintea ochilor săi "ororile teribilei furtuni care s-a abătut asupra Europei", Papa Benedict al XV-lea scrie o scrisoare conducătorilor popoarelor beligerante cerând să ajungă "cât mai repede la încetarea acestei lupte teribile, care, în fiecare zi mai mult, pare un măcel inutil".

Un apel în mod tragic actual care, și în acest timp zguduit de conflictul din Ucraina, repropune o întrebare crucială pusă de pontif în acea scrisoare din 1917: "Europa, așa de glorioasă și înfloritoare, va alerga, aproape cuprinsă de o nebunie universală, în abis, spre o adevărată sinucidere?". Benedict al XV-lea invită guvernele să găsească un acord pentru "o pace justă și durabilă". "Punctul fundamental trebuie să fie ca în locul forței materiale a armelor să intre forța morală a dreptului". "Așadar un acord just al tuturor în diminuarea simultană și reciprocă a armamentelor după norme și garanții care trebuie stabilite, în măsura necesară și suficientă pentru menținerea ordinii publice în fiecare stat".

"Noi, nu prin ținte politice speciale, nici prin sugestia sau interesul vreuneia din părțile beligerante, ci determinați numai de conștiința datoriei supreme de părinte comun al credincioșilor, de suspinul copiilor care invocă lucrarea Noastră și cuvântul nostru pacificator, de însăși vocea omenirii și a rațiunii, ridicăm din nou strigătul de pace și reînnoim un apel cald celui care ține în mână destinele națiunilor."

Suspinând după pace

Scrisoarea Papei Benedict al XV-lea, născut la Genova la 21 noiembrie 1854, se încheie cu următoarele cuvinte care și astăzi, în acest timp devastat de multiple conflicte, pot fi adresate celor care au puterea de a face să tacă armele:

"Așadar, ascultați rugăciunea noastră, primiți invitația paternă pe care v-o adresăm în numele Răscumpărătorului divin, principe al păcii. Reflectați la responsabilitatea voastră foarte gravă în fața lui Dumnezeu și în fața oamenilor; de rezoluțiile voastre depind liniștea și bucuria a nenumărate familii, viața a mii de tineri, fericirea însăși a popoarelor, pe care voi aveți datoria absolută de a le procura. Să vă inspire Domnul decizii conforme cu voința sa preasfântă și să facă în așa fel ca voi, meritând aplauzele epocii prezente, să vă asigurați de asemenea la generațiile viitoare numele de făcători de pace. Între timp, noi, unindu-ne cu fervoare în rugăciune și în pocăință cu toate sufletele credincioase care suspină după pace, vă implorăm de la Duhul Divin lumină și sfat".

(După Vatican News, 1 august 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 389.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat