Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Onești: Administrarea Mirului în Parohia "Sfinții Petru și Paul"

Comunitatea catolică "Sfinții Petru și Paul" din Onești a trăit bucuria revărsării Duhului Sfânt, duminică, 31 iulie 2022, când Preasfințitul Iosif Păuleț a conferit sacramentul sfântului Mir celor 85 de adolescenți din parohie, care s-au pregătit pentru acest eveniment, sub îndrumarea părintelui paroh Gheorghe Cojocaru și a părintelui vicar Paul Vîrgă.

Pregătirea candidaților a început la sfârșitul lunii ianuarie cu cateheze săptămânale, iar în ultimele patru săptămâni cu pregătiri mult mai intense. Trebuie să recunoaștem că această pregătire a creat în parohia noastră o stare de așteptare dar și de bucurie a primirii Duhului Sfânt în Sacramentul Mirului.

Primirea episcopului nostru în fața bisericii de către candidații la Mir și comunitatea parohială, s-a desfășurat în acompaniamentul ploii pe care Dumnezeu a revărsat-o asupra ținuturilor uscate de pe Valea Trotușului. Din punct de vedere organizatoric, la prima impresie această ploaie ne-a cam încurcat planurile, mai ales ale preoților și ale candidaților, dar în realitate se simțea bucuria binecuvântării lui Dumnezeu prin această ploaie, dar si o prevestire a darurilor Duhului Sfânt.

În timpul omiliei, episcopul Iosif a scos în evidență importanța Botezului, a Mirului și a mărturiei creștine în zilele noastre, zile care pot fi definite ca zile misionare, deoarece se simte nevoia unei noi evanghelizări.

Ceea ce a impresionat cel mai mult la această celebrare, a fost entuziasmul candidaților, care prin prezența episcopului parcă s-au trezit la viață și dădeau o mărturie frumoasă despre Liturghie, despre credință și despre realitatea de a face parte din Biserica lui Cristos, mireasa Duhului Sfânt.

La sfârșitul celebrării, părintele paroh și decan Gheorghe Cojocaru a mulțumit tuturor, în special episcopului Iosif Păuleț, părinților și nașilor celor miruiți, credincioșilor prezenți, invitaților de la Primăria Onești și celor veniți din alte comunități.

Nu putea lipsi glasul celor miruiți în această aducere de mulțumiri, glas pe care îl reproducem în următoarele rânduri:

"Preasfințite Iosif Păuleț, episcop al Diecezei noastre de Iași, cucernice părinte paroh și decan Gheorghe Cojocaru, dragă părinte Paul Vîrgă, dragi preoți oaspeți, iubiți părinți, nași și prieteni, dragi credincioși.

Adresez acum în numele tuturor colegilor mei un cuvânt de mulțumire și de apreciere, în această zi de har și de pace, în care Dumnezeu cel întreit ne-a atins sufletul și ne-a întărit inimile.

Biserica, în textele biblice ne amintește de primele Rusalii, de limbile de foc care au coborât odinioară asupra apostoli și asupra Sfintei Fecioare Maria.

Astăzi, fiecare dintre noi, prin rugăciunea de invocare a Duhului Sfânt asupra noastră am devenit mesagerii ai iubirii, ai speranței, ai credinței, dar mai ales ai păcii.

Prin ungerea cu Sfânta Crismă am reînnoit prietenia cu Cristos, am primit pecetea prin care se confirmă harul baptismal, adeziunea noastră la Biserica Romano-Catolică și ne asumăm responsabilitatea de a fi creștini autentici.

Vă mulțumim din inimă Preasfințite, pentru că ne-ați oferit sacramentul Mirului, prin care am primit cele șapte daruri ale Duhului Sfânt.

Vă mulțumim părinte Paroh Gheorghe Cojocaru. În fața sfinției voastre sunt adolescenții și tinerii parohiei. Vă cerem să fiți alături de noi și să ne susțineți în continuare în formarea noastră umană și spirituală. Nu vă descurajați în fața obrăzniciilor și ezitărilor noastre.

Părinte Vicar Paul, vă suntem profund recunoscători pentru efortul și grija pastorală pe care o aveți față de noi. Vă rugăm să ne călăuziți în continuare pașii pe drumul credinței cu dragoste, cu bucurie așa cum ați făcut-o și până acum și să facem cât mai multe activități împreună.

Dragi părinți, Domnul să vă binecuvânteze și să vă păstreze sănătoși în iubire și fidelitate. Spre bucuria voastră, astăzi, în fața altarului, ne-ați prezentat lui Dumnezeu, pentru ca El să-l reverse asupra noastră pe Duhul Sfânt. Făgăduim că vom fi ascultători față de voi, vom trăi și vom transmite valorile umane și creștine pe care ni le-ați insuflat.

Stimați nași, vă rugăm să ne fiți prieteni! Inspirați de Duhul Sfânt, să ne oferiți în momentele de încercare o povață, un zâmbet și o încurajare căci avem mare nevoie.

Mulțumim Radioului nostru Ercis FM, care a făcut posibilă transmiterea acestei frumoase celebrări și celor care nu au reușit să fie astăzi prezenți aici.

Răsplătim pe fiecare oaspete și credincios din parohia noastră cu un zâmbet și o îmbrățișare și aplauze. Din toată inima, vă mulțumim tuturor!"

Maria Martin

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 31 iulie: Onești: Administrarea Mirului în Parohia "Sfinții Petru și Paul"
 


lecturi: 801.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat