Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iugani: Administrarea Mirului

Duminică, 31 iulie 2022, Parohia "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iugani a trăit bucuria primirii sacramentului Sfântului Mir de 128 de candidați, conferit prin impunerea mâinilor PS Petru Sescu, episcop auxiliar al Diecezei de Iași, în cadrul Sfintei Liturghii celebrată alături de PS Petru Gherghel, episcop emerit.

* * *

Duhul Sfânt ne este dar și dătător de daruri

Ne aducem aminte cu inimile pline de emoție, clipele în care am făcut primii pași pe acest drum presărat cu multă muncă, dar și cu mult entuziasm, întrebându-ne cu inocență: "Ce este sacramentul Mirului?", "Și totuși cum vom simți prezența Duhului Sfânt?", "Dar dacă nu voi fi pregătit după tot acest timp de întâlnirea cu Duhul Sfânt?"

Lăsându-ne călăuziți de brațele calde ale părinților comunității, părintele paroh Petru Blaj și părintele vicar Flavian Ciuciu, aceste temeri au dispărut și a luat naștere dorința arzătoare de a se apropia mai rapid ziua cea mare. Iar după luni de pregătire, în această dimineață, clopotele bisericii ne-au vestit din timp sărbătoarea care urma să ne însuflețească, adunându-ne împreună cu nașii, noii noștri părinți spirituali, rudele și persoanele comunității, dornice să ne fie alături la această bucurie.

Le mulțumim din inimă PS Petru Sescu, episcop auxiliar al Diecezei de Iași și PS Petru Gherghel, episcop emerit și le suntem recunoscători pentru că prin impunerea mâinilor lor, Duhul Sfânt și-a făcut loc în sufletele noastre. Simțim că acesta ne-a îndestulat cu mult mai multe daruri decât cele șapte despre care am învățat și suntem siguri că le vom fructifica și vom deveni exemple pentru cei din jur.

De asemenea, închinăm rugăciuni pentru părinții noștri, care au avut grijă să ne amintească de pregătiri și să ne susțină necontenit pe parcursul acestui drum, chiar dacă uneori ne doream mai mult să lenevim în pat sau să ne jucăm pe calculator.

Un loc important în formarea noastră pentru această zi, îl ocupă nașii. Sperăm ca în orice clipă bună sau grea să fie alături de noi și să ne călăuzească.

Sincere mulțumiri aducem domnului dascăl, care zi de zi în ultimele săptămâni s-a spetit să ne învețe cum să-l lăudăm pe Duhul Sfânt prin aceste cântări minunate, iar alături de cor să le putem face auzite până la îngerii cerului.

Totodată, le suntem recunoscători surorilor care s-au ocupat cu înfrumusețarea deosebită a altarului și în aceiași măsură, mulțumim tuturor persoanelor care au făcut ca această zi să iasă așa grandioasă, sigur vor fi purtați în rugăciunile noastre mereu.

Încheiem această celebrare cu speranța că emoțiile primirii Duhului Sfânt vor arde necontenit în inimile noastre, iar flacăra iubirii care zace în noi să se aprindă și în persoanele pe care le vom întâlni în această viață.

Bianca Bordea

* * *

Câteva impresii culese la cald:

"Primirea sacramentului Mirului pentru mine a fost ceva deosebit. După toate zilele de pregătire, a venit în sfârșit momentul mult așteptat. A fost un moment unic atunci când am fost uns cu Sfânta Crismă și l-am primit pe Duhul Sfânt cu darurile sale." (Narcis Ciobanu)

"Duminică, 31 iulie 2022, plini de emoție și de entuziasm i-am primit în comunitatea noastră pe Preasfințitul Petru Sescu, episcop auxiliar de Iași, împreună cu Preasfințitul Petru Gherghel, episcop emerit, dar și alți preoți care au participat la Liturghia Sfântului Mir. După aproximativ un an de cateheză, noi, candidații la Mir din Iugani, am arătat că suntem pregătiți să îl primim pe Duhul Sfânt. Am răspuns cu toată seriozitatea la întrebările adresate la predică de Preasfințitul Petru. Prin impunerea mâinilor, prin rugăciunea adresată Duhului Sfânt și prin ungerea cu untdelemn episcopii ne-au dăruit cel de-al patrulea sacrament și anume sacramentul Mirului. Suntem bucuroși și îi mulțumim lui Dumnezeu că în această zi minunată a revărsat asupra satului, o ploaie bună și curată. De asemenea mulțumim și preoților, nașilor și întregului sat pentru această sărbătoare." (Sara Beșleagă)

"Încă de la începutul celebrării inima îmi ardea de nerăbdare. Îmi doream cu ardoare ca Duhul Sfânt să coboare asupra mea și să mă călăuzească pe drumul mântuirii. Unsă cu uleiul sfânt m-am simțit ca un nou născut care abia își începea viața de creștin adevărat. A fost o experiență emoționantă care a avut un impact puternic asupra mea, mai ales când prin mâinile episcopului am simțit cum mă apropii mai tare de Dumnezeu și cum Duhul Sfânt mi-a adăugat în suflet toate cele 7 daruri. A fost o sărbătoare memorabilă de care îmi voi aduce aminte mereu." (Lavinia Antăluțe)

"În momentul în care episcopul m-a uns cu mirul sfințit am simțit cum Duhul Sfânt mă învăluie și îmi oferă cele șapte daruri ale sale. Emoția împlinirii acestui sacrament a fost copleșitoare făcându-mă mult mai conștientă de importanța sa. A fost o zi foarte frumoasă, una pe care sigur nu o voi uita." (Beatrice Gabor)

"Ziua de ieri a fost una foarte frumoasă. La început am avut emoții la vederea preoților, episcopilor și a atâtor oameni, dar după au trecut ușor. Am fost surprinsă deoarece copiii au cântat cu toții și au fost atenți, iar implicarea părintelui paroh și a părintelui vicar a dat roade. Biserica și altarul au fost decorate foarte frumos. Chiar dacă a plouat, a fost bine deoarece cel mai important a fost că l-am primit pe Duhul Sfânt cu darurile sale. La predică, povestea spusă de episcop a fost foarte interesantă. A fost o zi memorabilă!" (Lavinia Mattiuzzo)

"31 iulie 2022, o data de neuitat pentru 128 de copii și adolescenți din satul Iugani. A plouat, dar asta nu ne-a împiedicat să îl primim pe Duhul Sfânt în sufletul și inima noastră. Împreună cu nașii și nașele am pornit înspre biserică. Ajunși la biserică, am rămas surprinși de cât de frumos ornată era biserica. Cântecele răsunau în ea atât de armonios. Părțile care mi-au plăcut cel mai mult la această zi specială sunt predica episcopului, prin care am învățat să valorificăm darurile Duhului Sfânt pe care l-am primit în sufletul curat. Această zi îmi va rămâne mereu în memorie!" (Daria Rediu)

"Ziua de 31 iulie 2022, mi-a umplut sufletul de bucurie pentru că după un timp îndelungat de pregătire intensă, sub îndrumarea preoților din sat, am primit cele șapte daruri ale Duhului Sfânt. Deși eram copleșit de emoții, am participat cu tot sufletul la frumoasa celebrare și am fost captivat de fiecare moment. Am învățat din predica episcopului Petru Sescu cât de important este să fructific mai departe ceea ce mi-a oferit Duhul Sfânt și mereu să-l iubesc și să-l ajut pe aproapele. Această zi va rămâne în inima mea mereu și sper ca Duhul Sfânt să-mi călăuzească pașii și să mă ajute să fiu un dar pentru oamenii pe care îi voi întâlni în drumul meu." (Tudor Bordea)

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 31 iulie 2022: Iugani: Administrarea Mirului
 


lecturi: 1738.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat