Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Marta, Maria și Lazăr
Sărbătoarea prietenilor lui Isus

de Valentina Angelucci și Valentina Contiero

Așa cum obișnuia să afirme părintele iezuit Giandomenico Mucci, întors la casa Tatălui în noiembrie 2020: "Chiar ar fi frumos să vedem împreună sărbătoarea celor trei frați: Marta, Maria și Lazăr, sărbătoarea prietenilor lui Isus". Numai câteva luni au lipsit pentru a putea vedea ascultată această dorință a sa: la 26 ianuarie 2021, Congregația pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor anunța că: "Suveranul Pontif Francisc a dispus ca la 29 iulie să figureze în Calendarul Roman General comemorarea sfinților Marta, Maria și Lazăr".

Dificultatea care a împiedicat această sărbătoare până la acel moment era datorată prudenței datorită incertitudinii Bisericii latine cu privire la identitatea Mariei din Betania, uneori confundată cu alți protagoniști din pericopele evanghelice. Aceste îndoieli, rezolvate de acum de mult timp, au permis deja în ultimele ediții ale Martirologiului Roman să aibă la 29 iulie, în afară de comemorarea sfintei Marta, "comemorarea sfinților Lazăr, frate al sfintei Marta, pe care Domnul l-a plâns mort și l-a înviat, și al Mariei, sora sa, care, în timp ce Marta era ocupată în multiplele sale treburi, așezată la picioarele Domnului asculta cuvântul său".

Dar pentru ce importanța de a sărbători împreună pe acești trei frați? Pentru că, așa cum a afirmat Luigi Maria Epicoco, "prietenia este alfabetul Evangheliei. Isus indică în prietenie modul pentru a trăi pe deplin creștinismul". Evanghelia ne spune multe lucruri despre modul în care Isus trăiește prietenia în casa din Betania, dar două lucruri sar în ochi. Primul este tocmai ceea ce citim în capitolul 11 din Evanghelia lui Ioan: în Isus care se înduioșează și îl învie pe Lazăr găsim istoria unei prietenii care învinge moartea, cuvântul prietenului ne trage afară din mormintele noastre cele mai adânci, pentru că în ea relația este bazată pe libertate și pe iubirea total gratuită.

Dar și mai emoționantă este oprirea pe care o face Isus în Betania, cu șase zile înainte de Paște, înainte de a urca la Ierusalim pentru ultima dată (In 12,1-11). În prietenii adevărați, Isus caută odihna, înainte de a da lumii exemplul celei mai mari iubiri (In 15,13). Și în casa aceea, Maria unge picioarele lui Isus cu o doză exagerată de parfum, așa cum Iuda nu ezită să observe. Dar și în asta vedem simbolul prieteniei, care se bazează pe ineficiență, pe ceea ce nu trebuie să aibă un câștig, ci este un dar de pierdut. Este un dar care din afară poate să pară o înfrângere, dar care umple de parfum casa celui care trăiește prietenia aceea (cf. In 12,3).

În eucologia modificată pentru această sărbătoare, adăugată la decret, găsim o rugăciune a zilei luată din liturghierul monastic, în care se citează învierea lui Lazăr (Deus, cuius Fílius de sepúlcro ad vitam Lázarum revocávit) [Dumnezeule, Fiul tău l-a chemat înapoi la viață pe Sfântul Lazăr din mormânt], ospitalitatea Martei (et in domo Marthae dignátus est hospitári) [și a binevoit sa fie oaspete în casa Sfintei Marta] și ascultarea Mariei (cum María verbi eius meditatióne pasci mereámur) [să ne învrednicim a ne hrăni împreună cu Sfânta Maria din meditarea cuvântului tău]. Trei verbe cu care liturgia ne rezumă cum să trăim prietenia în manieră evanghelică: darul vieții, casa de locuit, urechea mereu atentă. Antifonul de la Împărtășanie pune pe buzele noastre mărturisirea de credință a Martei, pentru ca să putem trăi și noi sacramentul Euharistiei, repetând în inima noastră: "Da, Doamne; eu am crezut că tu ești Cristos, Fiul lui Dumnezeu, cel care vine în lume" (In 11,27).

Acest mod de a acționa al prietenilor lui Isus ne ajută să reflectăm asupra faptului că a fi creștini este o problemă de relații dinamice întemeiate pe iubirea Tatălui. Așa cum ne-a amintit Papa Francisc: "Oaspetele nu trebuie pur și simplu slujit, hrănit, îngrijit în orice manieră. Este nevoie mai ales ca să fie ascultat. Amintiți-vă bine acest cuvânt: a asculta! Pentru că oaspetele trebuie primit ca persoană, cu istoria sa, inima sa bogată în sentimente și în gânduri, așa încât să se poată simți cu adevărat în familie" (Angelus, 17 iulie 2016). "Isus îi iubea pe Marta și pe sora sa Maria și pe Lazăr" (In 11,5): în această simplă propoziție noi putem contempla toată umanitatea lui Isus care, în momentele de oboseală se refugiază în locul de odihnă, în casa prieteniei. Și privind la Cristos ca prietenul prin excelență, prietenia ia adevărata sa formă: vedem schițată astfel urarea pe care Aelred de Rievaulx ne-o adresează tuturor, prieteni în Prieten: "Prietenia dintre noi să se nască în Cristos, să fie păstrată după voința lui Cristos și să găsească în Cristos scopul său și câștigul său!"

Așadar, dacă noi credem că orice prietenie adevărată este un semn al iubirii lui Dumnezeu față de fiecare dintre noi, rugăciunea noastră de astăzi, privind la minunățiile pe care Domnul le face în viața noastră prin prietenii noștri, ar putea să fie aceasta, folosind cuvintele biblistei Rosalba Manes: "Isuse, cel mai fidel păzitor al inimii noastre, botează-ne în harul prieteniei adevărate care își are izvorul în Tine!"

(După L'Osservatore Romano, 29 iulie 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 452.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat