Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Torino: Liturghie de mulțumire pentru slujirea pr. Ionuț-Gabriel Giurgică

Comunitatea română din Torino s-a adunat la Sfânta Liturghie de duminică 24 iulie 2022, în jurul părintelui Ionuț-Gabriel Giurgică, la încheierea mandatului de capelan-vicar la Torino, de la 1 august el având numirea de vicar în Parohia Focșani.

Părintele capelan Iulian Herciu împreună cu părintele Adrian Stoica și părintele Alexandru Răchiteanu au concelebrat, împreună cu părintele Ionuț-Gabriel Giurgică, ultima Liturghie a acestuia în calitate de capelan-vicar la Torino. Au fost prezenți la Sfânta Liturghie și directorul Biroului pentru Pastorala Migranților, Sergio Durando și alți doi reprezentanți ale aceleiași instituții, în dorința de a sublinia importanța prezenței și continuității comunității noastre în Dieceza de Torino.

În dorința de a-i fi alături și de a-l încuraja în noua misiune care i-a fost încredințată, dar și din dorința de a-l asigura de recunoștința și de rugăciunea comunitară, credincioșii catolici români din Torino au participat, cu vădită nostalgie, la proclamarea cuvântului și la jertfa euharistică. Credincioșii au primit totodată cuvintele pe care părintele Gabriel le-a rostit în cadrul omiliei și învățăturile transmise de acesta: ne-am regăsit cu toții împreună, frați ai aceluiași Tată, uniți în rugăciunea comunitară și personală, rugăciune pe care Isus a lăsat-o apostolilor și care atinge patru lucruri fundamentale ale vieții noastre: laudă Creatorului, mulțumire pentru darurile primite, iertarea aproapelui, conștientizarea propriei condamnări ("ne iartă nouă... precum și noi iertăm").

Dorind parcă să sublinieze importanța acestei învățături, corul dirijat de Octavian Matei a încântat auzul atât cu notele celebrei partituri ale lui Ciprian Porumbescu, "Tatăl Nostru", dar și prin acordurile armonioase ale cântecelor propuse la Sfânta Liturghie.

La sfârșitul celebrării, părintele Ionuț-Gabriel Giurgică a mulțumit întregii comunități pentru acest "drum împreună": în primul rând copiilor, atât de dragi sfinției sale, tinerilor, cu care a avut un parcurs de creștere spirituală, familiilor, pentru exemplul de credință și comuniune de care dau dovadă, cateheților, tuturor credincioșilor, feciorilor de biserică, lui Piergiorgio și părintelui capelan Iulian Herciu pentru sprijinul acordat și frumoasele cuvinte de încurajare. O mulțumire deosebită s-a îndreptat de asemenea către corul comunității.

A urmat o agapă frățească, cu bucurie, cu voie bună, în dorința parcă de a continua acest moment de frăție și de a ne bucura din plin unii de alții.

Mulțumindu-i bunului Dumnezeu pentru prezența sa la Torino timp de aproximativ trei ani, comunitatea îi dorește părintelui Ionuț-Gabriel Giurgică să nu înceteze niciodată a se considera "un creion în mâna lui Dumnezeu" capabil de a scrie și în alte comunități pagini de viață creștină exemplară.

* * *

Cuvântul de rămas-bun al comunității:

Preacucernice părinte Gabriel,
Astăzi, atât sfinția voastră cât și comunitatea noastră, se află la un moment de răscruce, de rămas bun.
Ați sosit aici la Torino la un an după hirotonirea ca preot, într-un moment de mare dificultate pentru noi, pentru unitatea noastră. Ne place să credem că am crescut împreună, că ne-am modelat reciproc, chiar dacă poate nu ne-a fost ușor întotdeauna: drumul împreună a fost un drum cu urcușuri, cu coborâșuri, câteodată lin, altădată cu piedici...
"Pregătește cuvântul și vei fi ascultat, adună învățătura și răspunde". Cuvintele alese de către sfinția voastră la diaconat au fost cu siguranță puse în practică și aici la Torino: atenția la importanța desfășurării Sfintei Liturghii dar mai ales importanța proclamării învățăturilor prin predicile pe care ni le-ați "ținut", pentru noi au fost o adevărată comoară.
Credem că multora dintre noi, astăzi, le-ar face plăcere să vă salute cu un "dragă Gabriel", mai ales pentru că ați fost mai mult decât un simplu "vicar" pentru mulți dintre noi: un fiu, un frate mai mare, un prieten, naș, cumătru, "distribuitorul de bomboane", cel care spune lucrurilor pe nume.
Suntem conștienți de munca imensă și asiduă pe care ați făcut-o aici, printre noi, de toată dăruirea și pasiunea pe care le-ați pus în tot ceea ce ați făcut și pentru aceasta vă spunem, din toată inima, un mare: Mulțumesc!
Suntem totuși la fel de conștienți că: "Secerișul este mult, dar lucrătorii sunt puțini": ne rugăm bunului Dumnezeu, ca prin exemplul pe care l-ați dat tinerilor și copiilor din această comunitate, să se nască vocații pentru viața consacrată.
Știm, de asemenea, că misiunea principală a sfinției voastre, ca și preot, este aceea de a "merge în lume și de a predica Evanghelia": vă dorim să nu vă pierdeți entuziasmul și bucuria proclamării Împărăției cerurilor, dorind ca și comunitatea din Focșani să culeagă roade bune prin prezența sfinției voastre în mijlocul ei.
Cu siguranță vă vom păstra un loc deosebit în inima noastră și veți fi mereu bine-venit în mijlocul nostru. Ne luăm rămas bun de la sfinția voastră cu aceleași cuvinte cu care v-ați început drumul preoțesc:
"Și acum, binecuvântați-l pe Dumnezeul a toate, care face lucruri mărețe oricând!"

Vă mulțumim!

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 24 iulie: Torino: Liturghie de mulțumire pentru slujirea pr. Ionuț-Gabriel Giurgică

Tatiana Ghiurcă
 


lecturi: 2452.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat