Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Oituz: Jubileu de 25 de ani la Surorile Benedictine ale Divinei Providențe

Duminică, 24 iulie 2022, Surorile Benedictine ale Divinei Providențe au celebrat jubileul de 25 de ani de profesiune religioasă a sr. Maria Bogliș, prezentă în comunitatea din Oituz, precum și altor trei surori care activează în Italia: sr. Angela Andrieș, sr. Maria Diac și sr. Cristina Diac.

Sfânta Liturghie a fost prezidată de pr. Budău Leon, custodele Fraților Capucini, în biserica parohială "Preasfânta Treime" din Oituz.

La începutul celebrării, sr. Cecilia Giurgică, superioara comunității din Oituz, a amintit că celebrarea unui jubileu înseamnă, înainte de toate, o aducere aminte, valorizând istoria, gesturile, faptele concrete, trecând toate prin inima lui Dumnezeu. Dăruirea totală a primelor surori misionare - a adăugat sr. Cecilia - a fost și continuă să fie pentru fiecare soră benedictină o mărturie de fidelitate, de iubire și încredere deplină în Divina Providență, specificul acelora care fac din sfințenie un ideal de viață. Puterea carismei congregației a condus Surorile Benedictine în România încă din anul 1991, aducând cu ele carisma încrederii depline în Divina Providență. În încheiere, sr. Cecilia a invocat ajutorul fondatoarelor, venerabilele Maria și Giustina Schiapparoli, pentru ca să mijlocească la Dumnezeu harurile necesare pentru surorile care celebrează jubileul, ca ele să continue drumul lor în bucurie. Totodată să le inspire încrederea și siguranța că Dumnezeu însuși care le-a chemat, consacrat și trimis, este fidel și le va însoți până la sfârșit.

La predică, părintele Leon Budău, făcând referire la lecturile din Duminica a 17-a de peste an, a scos în evidență cum și astăzi suntem provocați de învățătura lui Cristos care ne îndeamnă la rugăciune. Prezența surorilor care sărbătoresc 25 de ani de profesiune religioasă este un dar de la Dumnezeu și ele sunt aici ca să îi mulțumească pentru darul fidelității Sale. Jubileul este un moment pentru a reînnoi adeziunea lor față de Cristos și totodată este o ocazie pentru a mulțumi pentru toate darurile primite.

După îndemnurile de la predică, surorile Angela, Maria, Cristina și Maria, după exemplul Sfintei Fecioare Maria, într-un act de iubire și dăruire, au reînnoit voturile de ascultare, castitate și sărăcie. Ritul reînnoirii voturilor s-a încheiat cu binecuvântarea solemnă pe care celebrantul le-a împărțit-o surorilor.

Superioara Provincială, sora Paula Magugliani, după ce l-a salutat pe părintele paroh Bernardin Farțade, pe celebrantul principal părintele Leon Budău și pe ceilalți preoți prezenți, a adresat surorilor sărbătorite cuvinte de mulțumire și prețuire. Sr. Paula a spus: "Această celebrare euharistică vrea să fie aducerea noastră de mulțumire lui Dumnezeu Tatăl Provident pentru acești 25 de ani de profesiune religioasă a celor patru surorilor noastre, sr. Angela, sr. Maria, sr. Maria și sr. Cristina. Venerabilele Giustina și Maria Schiapparoli, primind în dar carisma congregației noastre, s-au abandonat Providenței, cu simplitate, umilință și cu mult curaj și încredere în Dumnezeu. Ele s-au pus în slujba celor mai săraci, a copiilor și a tinerilor. Tot așa, din generație în generație, carisma a fost transmisă până la noi și va continua cu toți aceia ce vor vrea să-l urmeze împreună cu noi pe Cristos ascultător, cast și sărac. În abandonul încrezător Providenței, pentru a primi, a asista și a educa toate persoanele pe care Isus va voi să ni le încredințeze.

Acești 25 ani de dăruire lui Cristos în Congregație și în Biserică - a adăugat superioara provincială - sunt mulți, sunt o etapă importantă. În acest timp fiecare dintre surori a experimentat forța iubirii, fidelitatea lui Cristos ce le-a ales pentru a fi cu El și pentru a le trimite pretutindeni, aici, în Italia și în Albania, pentru a mărturisi iubirea și pentru a fi o prelungire a Providenței lui Dumnezeu pentru mulți frați și surori. Lui Isus Cristos, noi împreună cu ele îi mulțumim pentru tot binele făcut, pentru iubirea dăruită fraților, pentru orice gest de gingășie și solidaritate oferit în numele său. Totodată, cerem și iertare deoarece cu siguranță au fost și clipe de slăbiciune, dar sunt deja în milostivirea Domnului.

Acest aniversar - a specificat sr. Paula - este într-un an particular, pe care noi Surorile Benedictine ale Divinei Providențe îl dedicăm vocațiilor. Vă cerem și vouă să ne ajutați să ne rugăm pentru vocații. În această dieceză, parohie, sat unde a început misiunea din România, Isus a găsit pământ bun pentru a semăna cuvântul său. Un cuvânt care deschide inima, care ne cheamă la bine, ne spune adevărul, pentru că adevărul ne face să fim liberi. El continuă să semene pentru că are grijă de turma sa, dar sunt necesare persoane care să-l urmeze pentru a-l face cunoscut și iubit. Cu mulțumirea noastră, se ridică astăzi către Tatăl rugăciunea pentru ca și alți tineri să poată răspunde chemării Sale și să-l urmeze".

În discursul final, surorile sărbătorite au mulțumit lui Dumnezeu pentru acești ani de har și fidelitate. Ele au mulțumit tuturor că au ales să participe la bucuria lor și să sărbătorească împreună acest moment atât de important din viața lor.

Surorile și-au exprimat recunoștința profundă față de comunitatea din Oituz, care le-a primit să continue formarea umană și spirituală, începută în familiile proprii. Această comunitate reprezintă pentru ele Casa-Mamă din România, unde a prins rădăcini vocația lor. Au mulțumit comunității care le primește mereu cu drag ori de câte ori se întorc acasă, și au cerut să continue să se roage pentru fidelitatea lor, pentru ca harul lui Dumnezeu să nu fie zadarnic în ele. Au mulțumit părinților care au cultivat și întărit credința lor și tuturor celor care le-au însoțit de-a lungul acestor ani.

În final, surorile au adus o mulțumire specială Congregației care le-a primit și le-a însoțit cu dragoste și afecțiune.

Surorile Benedictine ale Divinei Providențe din Oituz

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 24 iulie: Oituz: Jubileu de 25 de ani la Surorile Benedictine ale Divinei Providențe
 


lecturi: 1469.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat