Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Frumoasa: Administrarea Mirului

În Parohia "Sfânta Maria Magdalena" din Frumoasa, 74 de tineri au primit sacramentul Mirului prin impunerea mâinilor PS Iosif Păuleț, în ziua de 25 iulie 2022.

"Ce este Mirul?", această întrebare a fost simțită de candidații la sfânta taină a Mirului, din comunitatea Frumoasa.

Plini de zel, cu mâinile împreunate, umili și entuziaști deodată, cei 74 de tineri vrednici așteaptă venirea Excelenței Sale Iosif Păuleț, echipați în straie populare pentru a se observa dragostea față de portul național.

Sărbătoarea este una importantă pentru toți cei prezenți: copii, tineri, adulți, bătrâni, cucernici preoți invitați, ministranți, seminariști, frumușeni, dar și creștini veniți din alte părți.

Pe drum, se aud tropotele cailor și huruitul caleștii ce-l aduce pe oaspetele nostru, Preasfințitul. Ochii creștinilor adunați sunt plini de emoții, pe chipul lor se vede bucuria, iar cei ce trebuie să primească sfântul sacrament sunt mai emoționați pe minut ce trece. Cucernicul păstor este întâmpinat cu pâine și sare, roadele pământului ce au fost aduse prin truda muncii oamenilor, fiind respectată tradiția primirii din moși-strămoși.

Biserica îmbrăcată în sărbătoare îi așteaptă pe candidați, pe nași, pe preoți și comunitatea întreagă pentru a se bucura împreună de aceste clipe divine, asemenea unei mari familii adunate din toate părțile în casa părintească a Tatălui ceresc.

După îndelungi repetiții, cântecele răsuna cu putere. Frumoasa, un sat plin de cântăreți, este cunoscut prin prisma acestui fapt și de altfel, candidații la sacramentul Sfântului Mir vor să arate că într-adevăr, cu toată inima, îl laudă pe Domnul prin cântările lor. Nimic nu ar fi ieșit bine dacă nu ar fi existat prezența părintelui paroh, Francisc Matieș, și a părintelui vicar, Mihai Androșcă. Unitatea dintre păstorii comunității noastre, dintre tineri și toți cei prezenți se simte. Suntem o singură inimă care bate cu putere.

De asemenea, implicarea părinților care au avut grijă să-și trimită copiii la pregătirile săptămânale pentru a primi cum se cuvine sacramentul Sfântului Mir a jucat și ea un rol foarte important pentru formarea spirituală a candidaților, iar pe lângă părinți, și nașii ocupa un loc aparte în ceea ce privește aceasta. Nașii și-au asumat rolul de a-i călăuzi și sfătui pe drumul vieții pe cei cărora au ales să le fie părinți spirituali.

După celebrarea preasfintei Liturghii, am avut plăcerea de a auzi câteva impresii din partea unora dintre cei care au primit sacramentul Sfântului Mir:

  • "Duhul Sfânt ne-a dăruit cele șapte daruri, prin care să îl putem iubi toată viața noastră și să ne bucurăm mereu de mângâierea lui" (Robert Gabriel Beța).

  • "Mirul a fost frumos. Totul a fost minunat: călăreții, caleașca, până și haina preasfântului episcop a fost în temă cu Sfântul Mir, iar faptul că toți am fost în costum popular a adăugat la frumusețea sărbătorii" (Andrei Ciciu).

  • "A fost zi plină de bucurie și emoții. Toate orele de pregătire au meritat din plin, sunt mândră de rezultatul final. De asemenea m-a încântat faptul că am avut onoarea de a face o fotografie cu preasfințitul la sfârșitul zilei" (Francisca Cosferenț).

  • "Astăzi, a doua zi de hram în parohia noastră, Parohia «Sfânta Maria Magdalena» Frumoasa, am simțit o emoție de nedescris, o emoție pe care n-am mai simțit-o niciodată, astăzi am primit sacramentul Sfântului Mir, și sunt recunoscător pentru faptul că Duhul Sfânt a coborât asupra mea și a tuturor candidaților care au primit astăzi Sfântul Mir, iar astăzi a fost o zi de neuitat" (Iosif Gabriel Cosferenț).

  • "În aceasta zi specială l-am primit pe Duhul Sfânt cu toate darurile sale. Încă de când Preasfințitul m-a uns cu mirul sfințit, iubirea lui Dumnezeu mi-a cuprins inima" (Valentina David).

  • "Deși am învățat cu multa ardoare cele șapte daruri pe care le-am primit astăzi de la Duhul Sfânt, în adâncul sufletului simt mult mai multe haruri primite; o siguranță neclintită că voi ajunge printre îngerași cândva, încrederea în propria persoană și în ceea ce voi reuși să construiesc pentru binele lumii cu ajutorul acestor daruri. Deși s-au făcut atâtea repetiții la primirea sacramentului Sfântului Mir, emoțiile momentului sunt de nepătruns. Așadar, a meritat tot efortul depus pentru cântecele și toate pregătirile necesare pentru această mare sărbătoare" (Ana Bârnat).

Bianca Cosferenț & Rita Iojă

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 25 iulie: Frumoasa: Administrarea Mirului


 

lecturi: 1630.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat