Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Un pelerinaj penitențial pentru a îmbrățișa populațiile indigene

de Massimiliano Menichetti

Vor fi șase zile intense cele pe care Papa Francisc se pregătește să le trăiască în Canada. Îl așteaptă o țară întreagă, în parte rănită datorită ororilor din trecut, în care popoarele indigene au îndurat violențe și privațiuni, din cauza mentalității coloniale care a exprimat politici și practici de asimilare culturală menite elimine identitatea aborigenilor.

Papa însuși a reafirmat că această vizită va fi un "pelerinaj penitențial" pentru "a contribui la drumul de reconciliere și vindecare întreprins deja". Papa Francisc va atinge din nou, după întâlnirile avute în Vatican în lunile trecute, durerea și suferința comunităților originare. Va cere iertare, se va ruga și va duce lumina speranței și a reconcilierii, care nu poate face abstracție de căutarea adevărului, de purificarea memoriei, de apropierea de victimele abuzurilor și samavolniciilor. În centrul acestei a 37-a călătorii apostolice a Papei Francisc și întâlnirea cu Biserica din Canada care trăiește, ca în multe țări, provocarea unui context puternic secularizat. În acest interviu acordat mass-media vaticane cardinalul secretar de stat Pietro Parolin evidențiază că papa vrea să manifeste apropierea sa în mod concret de populațiile suferinde, "să se roage cu ele și să devină pelerin printre ei".

Eminență, Papa Francisc se pregătește să plece în Canada, o călătorie foarte dorită?

Da, desigur o călătorie foarte dorită, în centrul căreia va fi îmbrățișarea cu populațiile indigene și cu Biserica locală. Așa cum a amintit Sfântul Părinte duminica trecută, spunând: "Voi veni între voi mai ales în numele lui Isus pentru a întâlni și a îmbrățișa populațiile indigene". Papa a manifestat în mai multe ocazii o mare atenție față de populațiile autohtone: mă gândesc la diferite vizite în călătoriile sale, la numeroase întâlniri avute în Vatican precum și la exortația apostolică Querida Amazonia. În cazul populațiilor indigene canadiene, este vorba - a specificat tot duminică - de un "pelerinaj penitențial", care urmează după întâlnirile avute cu unii reprezentanți ai lor la Roma între martie și aprilie. După ascultare și o primă întâlnire este acum așadar oportunitatea de a avea o împărtășire mai amplă: papa va călători mai multe zile în locuri foarte distante între ele, cu dorința de a vizita comunitățile indigene acolo unde trăiesc. Desigur că este imposibil să răspundă la toate invitațiile și să viziteze toate locurile, dar Sfântul Părinte este cu siguranță mânat de voința de a manifesta o apropiere concretă. Iată, aș spune că apropierea este, și în acest caz, cuvântul cheie: papa nu vrea numai să spună niște cuvinte, ci mai ales să se apropie, să manifeste apropierea sa în mod concret. De aceea pornește în călătorie, pentru a atinge cu mâinile sale suferințele acelor populați, a se ruga cu ele și a deveni pelerin printre ele.

În aprilie, Sfântul Părinte a cerut iertare pentru participarea unor catolici în răul făcut populațiilor indigene, îndeosebi pentru cei care au avut responsabilități în cadrul școlilor rezidențiale între sfârșitul secolului al XIX-lea și ultimele decenii ale secolului al XX-lea. Întâlnirea, iertarea și reconcilierea vor conduce așadar aceste șase zile canadiene?

Cu toții ne amintim, la întâlnirea din 1 aprilie papa a exprimat rușine și indignare pentru acțiunile multor creștini care, în loc să dea mărturie despre evanghelie, s-au adaptat la mentalitatea colonială și la politicile guvernamentale de asimilare culturală din trecut, care au vătămat grav comunitățile indigene. Îndeosebi, a fost dureros rolul unor catolici în așa-numitul sistem al școlilor rezidențiale, care a comportat îndepărtarea multor copii indigeni de familiile lor. Acest context istoric configurează și caracterizează dimensiunea penitențială, așa cum aminteam mai înainte, a acestei călătorii, în care cu siguranță se vor evidenția temele vindecării rănilor și a reconcilierii. Dar nu numai asta, pentru că întâlnirile, pe urma celor călduroase care au avut loc la Roma, vor fi și sub semnul fraternității și speranței. Și vor fi și sub semnul reflecției asupra rolului pe care populațiile indigene îl au și astăzi. De fapt, poate fi util pentru toți să redescopere multe valori și învățături ale lor. Mă gândesc, de exemplu, la atenția față de familie și față de comunitate, la grija față de creație, la importanța atribuită spiritualității, la legătura puternică între generații, la respectul față de bătrâni... În această privință, papa ține în mod deosebit să celebreze sărbătoarea sfinților Ioachim și Ana, bunicii lui Isus, chiar în contextul acestei călătorii.

Succesorul lui Petru va întări în credință Biserica Catolică, va participa, din dorința sa expresă, la pelerinajul la Lacul Sfânta Ana. Ar putea cere un nou elan evanghelizator într-o țară cu mari resurse, nu numai naturale?

În fiecare călătorie apostolică a sa, și mai în general în slujirea sa, Sfântul Părinte nu numai că întărește comunitatea creștină, ci dorește și să fie, să se manifeste, frate în credință împreună cu poporul lui Dumnezeu, devenind pelerin la locurile pe care le vizitează și la tradițiile religioase pe care le întâlnește. Astfel, a voit cu putere să trăiască un moment liturgic la Lacul Sfânta Ana, care este numit de autohtoni "lacul lui Dumnezeu". Acolo, de peste o sută de ani, se desfășoară un pelerinaj în cinstea Sfintei Ana, bunica lui Isus, și în acele ape se scaldă mulți bolnavi și persoane rănite în trup sau în spirit. În acel loc deosebit și în contextul unui cadru natural foarte sugestiv, va fi frumos, cu privire la evanghelizare, să se întoarcă la izvoarele credinței: să ne gândim la Isus care adapă și vindecă revărsând în inimi apa Duhului, apa care țâșnește spre viața veșnică. În același timp, ca în celelalte etape din alte călătorii, papa nu va evita să amintească urgența evanghelizării într-un context puternic secularizat, bazându-se tocmai pe provocările pe care secularismul le pune priorităților noastre pastorale, limbajelor noastre și, în general, modului nostru de a fi Biserică și de a mărturisi astăzi credința.

Motoul vizitei este "A merge împreună". Ce așteaptă Sfântul Părinte de la această călătorie?

Acest moto, în afară de a indica parcursul care a fost întreprins cu comunitățile indigene canadiene, evocă termenul "sinod". Așa cum a reafirmat adesea papa, sinodul nu este un eveniment ocazional, ci este mai degrabă un stil eclezial pe care toți suntem chemați să-l asumăm în spiritul evangheliei și al primelor comunități creștine, un stil care se concretizează în ascultarea reciprocă, în dialog, în discernământul pastoral comunitar și în fraternitate. Îmi imaginez că tocmai în acest spirit papa nu va evita să vestească, încă o dată, cuvântul profetic al evangheliei care invită să țesem fraternitate, să construim pace, să depășim diviziunile, care adesea sunt rod nu numai al egoismelor personale, ci și al mentalităților și viziunilor deformate. În acest sens, amintind importanța carității reciproce, Sfântul Părinte dorește desigur să poată încuraja în mod semnificativ drumul deja început de Biserica și de societatea canadiană pe calea reconcilierii și a vindecării. Un drum care, pornind de la o "purificare a memoriei", să reînsuflețească dorința unui drum fratern în care toți - Biserică și societate civilă - să fie implicate împreună. Ca în multe domenii, acest "a merge împreună" este esențial, astăzi mai mult ca oricând: de fapt, numai în acest mod este posibil a construi și a se deschide spre un viitor de speranță.

(După L'Osservatore Romano, 23 iulie 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 418.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat