Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Măgura: Jubileu de 25 de ani de prezență a Surorilor Benedictine Reparatoare ale Sfintei Fețe a Domnului Nostru Isus Cristos

Marți, 19 iulie 2022, surorile din Congregația "Reparatoarele Sfintei Fețe a Domnului Nostru Isus Cristos" au comemorat 25 de ani de prezență pe pământ românesc, în Dieceza de Iași. Liturghia jubiliară din capela comunității din Măgura a fost prezidată de PS Iosif Păuleț, episcop de Iași, concelebrând ÎPS Miguel Maury Buendía, nunțiu apostolic în România și Republica Moldova, și PS Petru Gherghel, episcop emerit, în prezența a încă douăzeci de preoți.

În ziua de 19 iulie 2022, surorile din Congregația benedictină a Reparatoarelor Sfintei Fețe a Domnului nostru Isus Cristos, cu recunoștință și vie mulțumire adusă Domnului, au comemorat 25 de ani de prezență pe pământ românesc, în Dieceza de Iași.

Fericitul eveniment a culminat cu concelebrarea Sfintei Liturghii, la ora 11, în capela comunității, din Măgura, dedicată lui Isus, Preotul Veșnic, la care a participat Preasfinția Sa cardinalul Beniamino Stella, Excelența Sa Mons. Miguel Maury Buendía - nunțiu apostolic la București, Excelența Sa Mons. Iosif Păuleț - episcop de Iași și Mons. Petru Gherghel, episcop emerit al aceleiași Dieceze de Iași, în prezența a încă douăzeci de preoți.

Bucuriei micului grup de călugărițe care activează în teritoriu, în Comunitatea "Sfânta Față", i s-au alăturat câteva călugărițe ale congregației de diferite naționalități, printre care Maica Maria Maurizia, vicară general, o reprezentantă din India, din Africa (Republica Democratică Congo), din Polonia și aproape toate călugărițele de naționalitate română, active astăzi în multe case ale congregației, în Italia.

La "imnul nostru de mulțumire" s-au alăturat Frații Minori Conventuali, Salezienii, Surorile Slujitoare ale lui Cristos Marele Preot, Surorile Carmelite și Surorile Asumpționiste.

Dintre autoritățile civile ne-au onorat cu prezența: o mică delegație din partea Comunei Măgura, doamna Vali Stoica reprezentând-o pe doamna Veronica Daniela Gușă de Drăgan, medici, asistente medicale, colaboratori activi în opera de apostolat în slujba bătrânilor și un mic grup de "prieteni" veniți din Italia, precum și un grup important de credincioși.

Celebrarea solemnă a început cu salutul vicarei generale a congregației - Maica Maria Maurizia, reprezentând superioara generală și toate călugărițele congregației - care a adresat o vie mulțumire tuturor celor prezenți, amintindu-i pe scurt pe toți cei care au susținut și continuă să susțină viața spirituală și apostolică a acestei comunități a noastre, fie că sunt în viață sau decedați. Dintre aceștia, nu putea lipsi o vie amintire a iubitului cardinal Fiorenzo Angelini, primul promotor plin de zel al acestei bune opere în favoarea celor mai nevoiași; Mons. Petru Mareș care, în misiunea sa vocațională în dieceză, a îndrumat spre viața religioasă pe surorile de naționalitate română prezente în congregația noastră, prezente astăzi la fericitul eveniment comemorativ. Au fost amintiți și decanul de Bacău - Mons. Ștefan Erdeș și sora Maria Marta Salahariu, prima floare românească a congregației noastre, pe care Domnul a vrut să o adune pentru "împărăția sa veșnică" și care a lucrat mai mulți ani în slujba bătrânilor și bolnavilor din comunitatea noastră.

Prin toate acestea, grație diferiților binefăcători și colaboratori, Domnul a ajutat și a asistat mica noastră familie să facă bine comunității locale, pentru gloria lui Dumnezeu și binele aproapelui, astfel încât astăzi putem vedea roadele numeroaselor haruri obținute, ale numeroaselor eforturi depuse și ale sacrificiilor oferite.

A urmat salutul Eminenței Sale cardinalul Beniamino Stella, care a reamintit autorităților religioase și civile, precum și numeroșilor credincioși prezenți, fundamentul pe care se sprijină activitatea și viața acestei familii călugărești: rugăciunea și sacrificiul. Amintind Psalmul 126: "Dacă Domnul n-ar zidi casa, în zadar ar trudi cei care o zidesc", i-a îndemnat pe toți credincioșii prezenți, și mai ales pe călugărițele din congregație, că numai împreună cu Domnul se poate lucra "făcând fapte bune", și numai susținuți și bine ancorați în el se pot culege roade din belșug. De asemenea, a împărtășit celor prezenți o experiență deosebită pe care a trăit-o în aceste zile, când a văzut mulți oameni generoși venind la ușa comunității pentru a aduce și a oferi darurile lor, roadele grădinii lor, ale muncii lor, ale activităților lor, ale cotețului lor. El a amintit apoi de "caritate" - regina tuturor virtuților, pe care a putut să o "atingă cu propriile mâini" în timpul scurtei sale călătorii în România.

În omilia sa, episcopul Iosif Păuleț, păstorul diecezei, a amintit sacrificiul surorilor active în această dieceză. El a mulțumit celor care au muncit, celor care muncesc și celor care au trecut la Domnul prin această casă în acești 25 de ani. A amintit apoi de activitatea pastorală pentru vocații a Mons. Petru Mareș, cu care a fost primul colaborator în slujirea de direcțiune spirituală al Seminarului din Iași, precum și de diferitele convorbiri telefonice la care a fost martor când însuși Mons. Mareș a fost solicitat de regretatul și iubitul card. Angelini.

Adresându-se călugărițelor din Congregația benedictină a Surorilor Reparatoare ale Sfintei Fețe, a citat motoul benedictin: "Ora et labora", pe care l-a găsit viu și activ încă de la început în această casă, dedicată slujirii bolnavilor. El le-a mulțumit pentru ceea ce au făcut și fac în favoarea aproapelui lor și i-a asigurat de rugăciunile sale și ale comunității bisericii. Amintind cuvintele de salut ale card. Stella, a asigurat de caritatea și sprijinul în rugăciune al tuturor credincioșilor din dieceza sa și în special al Bisericii locale.

Preluând din fragmentul evanghelic cuvintele lui Isus: "Cine este mama mea? Cine sunt frații mei?" (Mt 12,48), a subliniat cum caritatea exercitată este rodul primirii cuvântului lui Dumnezeu. La final, a împărțit binecuvântarea sa celor prezenți și le-a adresat cele mai calde urări pentru slujirea apostolic.

Întâlnirea jubiliară s-a încheiat cu o "agapă fraternă" trăită într-o atmosferă de seninătate și cu un profund sentiment de recunoștință față de Dumnezeu, care îi ajută și îi binecuvântează pe toți cei care i se încredințează, arătând tuturor "lumina feței sale".

*

"Dragi fiice, «Deo Gratias» - mulțumiți-i lui.
Este ziua darurilor, ziua darurilor mari.
De aceea, mulțumiți Domnului pentru bunătatea lui Dumnezeu, pentru măreția lui Dumnezeu care vă cheamă la bine, la a face binele, la a șterge lacrimile.
Aceasta este arta noastră: noi suntem cei care ștergem lacrimile, noi suntem semănătorii de pace, suntem chemați acolo unde este plâns, unde este suferință, unde sunt gemete, unde este disperare; acesta este locul nostru.
Un mandat mai frumos decât acesta numai Dumnezeu, care din dragoste pentru omenire a murit pe cruce, ne putea da.
Când Domnul pe cruce a spus: «Mi-e sete» (Ioan 19,28), setea lui era pentru toate neamurile, așa că, în dorința voastră de a face bine, fie prin rugăciune, fie prin activitate, el v-a încredințat toate neamurile: fără limită nici de timp, nici de culoare, nici de regiune, nici de națiune." (Părintele fondator Ildebrando Gregori, 27 februarie 1968)

Surorile Sfintei Fețe (Măgura)
(Traducere de Ovidiu Bișog)


 

lecturi: 1613.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat