Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc în Canada, călătorie de-a lungul drumului vindecării

de Tiziana Campisi

Va fi, a spus el personal la ultimul Angelus, un "pelerinaj penitențial". Și directorul Sălii de Presă a Sfântului Scaun, Matteo Bruni, a subliniat această particularitate a călătoriei apostolice pe care papa o va face între duminică, 24 iulie 2022, și sâmbătă, 30, în timpul briefing-ului cu care au fost prezentate mass-mediei etapele pe care Papa Francisc le va trăi în țara nord-americană. O călătorie foarte așteptată și care se naște din cele cinci întâlniri pe care pontiful le-a avut între sfârșitul lui martie și în luna aprilie cu populațiile indigene canadiene Métis, Inuit, First Nations și Métis Manitoba, și care are scopul de "a întâlni și a îmbrățișa" aceste comunități, a precizat duminica trecută același Papa Francisc. A 37-a călătorie apostolică a sa, cu motoul "Să mergem împreună", vrea de fapt "să contribuie la drumul de vindecare și reconciliere" întreprins cu comunitățile native, grav afectate, în trecut și în diferite moduri, de politicile de asimilare culturală la care au contribuit mulți creștini precum și membri ai institutelor călugărești. Și pentru aceasta nu va avea schema tipică a călătoriilor papale, ci va fi centrată în întregime pe parcursul de dialog și ascultare, de apropiere și solidaritate cu populațiile autohtone canadiene pe care papa l-a întreprins cu câteva luni în urmă. Un parcurs început de Ioan Paul al II-lea în septembrie 1984, când i-a întâlnit pe Amerindieni și pe Inuit, care, prezenți la Roma la 22 iunie 1980 pentru beatificarea lui Kateri Tekakwitha - canonizată apoi la 21 octombrie 2012 de Benedict al XVI-lea -, prima sfântă originară din Nord America, i-au cerut să viziteze ținuturile lor.

A doua călătorie apostolică din an a Papei Francisc

Cea din Canada este a doua călătorie apostolică pe care papa o face anul acesta, după vizita în Malta la 2 și 3 aprilie și amânarea la o nouă dată de definit a călătoriei în Congo și Sudanul de Sud - prevăzută de la 2 la 7 iulie - din cauza problemelor la piciorul drept. Papa Francisc este al doilea pontif care merge în teritoriu canadian. Înaintea lui cele trei călătorii apostolice ale lui Ioan Paul al II-lea: în 1984, în 1987 și în 2002. Invitat de comunitățile civile, ecleziale și indigene, Papa Francisc va decola duminică la ora 9.00 de la aeroportul Fiumicino și va ajunge, după peste 10 ore de zbor și cu o diferență de fus orar de mai puțin de 8 ore față de Italia, în orașul Edmonton. Va fi primit oficial în escala din capitala provinciei Alberta, apoi se va retrage la St. Joseph Seminary.

Primul moment, întâlnirea cu populațiile indigene First Nations, Métis și Inuit

Papa va rosti în spaniolă patru discursuri, patru omilii și un salut adresat unei delegații de indigeni prezenți în Québec. Ziua următoare după sosirea sa va întâlni populațiile autohtone First Nations, Métis și Inuit, cărora, la 1 aprilie, în Vatican, le-a manifestat propria durere și propria solidaritate pentru tragedia dezrădăcinării atâtor persoane și multor familii din ținuturile și culturile lor, între 1800 și 1900, și pentru a da recunoștință și dreptate victimelor așa-numitelor "școli rezidențiale" instituite de guvern și încredințate Bisericilor creștine între care cea catolică. "Simt rușine; durere și rușine pentru rolul pe care diferiți catolici, îndeosebi cu responsabilități educative, l-au avut în tot ceea ce v-a rănit - a spus pontiful la audiența cu cele trei delegații - în abuzurile și în lipsa de respect față de identitatea voastră, de cultura voastră și chiar de valorile voastre spirituale. Toate acestea sunt contrare evangheliei lui Isus". Cu acea ocazie papa s-a unit și la scuzele episcopilor canadieni, afirmând că "nu se pot transmite conținuturile credinței într-o modalitate străină de credință însăși", dând astfel o contra-mărturie, și adăugând că "Isus ne-a învățat să primim, să iubim, să slujim și nu să judecăm". Pe această direcție se vor dezvolta zilele canadiene ale papei Francisc, a evidențiat directorul Sălii de Presă a Sfântului Scaun. Dar în inima pontifului va fi și tema îndrăgită mult de el despre grija față de creație, așa cum este pentru popoarele indigene.

Ziua Sfintei Ana, figură de care sunt foarte legate populațiile canadiene

La 26 iulie, comemorarea Sfinților Ioachim și Ana, bunicii lui Isus, după-amiază, Papa Francisc va lua parte la pelerinajul tradițional dedicat Sfintei Ana care de multe secole se desfășoară în lacul omonim la circa 72 de kilometri de Edmonton. Mama Sfintei Fecioare Maria este o figură de care canadienii sunt foarte legați, este venerată în multe comunități indigene și cea la Lac Ste Anne - declarat sit istoric național de guvernul canadian în 2004 - este una din întâlnirile spirituale mai importante pentru credincioșii din Nord Americca și îndeosebi pentru populațiile din First Nations.

Celelalte întâlniri ale papei

Nu vor lipsi întâlnirile cu autoritățile civile. Papa Francisc, la 27 iulie, va merge pentru asta în Québec, în timp ce la 28 iulie va celebra vesperele cu episcopii, preoții, diaconii, consacrații, seminariștii și lucrătorii pastorali în Sanctuarul național "Sfânta Ana" din Beaupré, unde va lăsa în dar un rozariu de aur. Matteo Bruni amintește că în Canada există și comunitatea catolică, de indigeni și non-indigeni, care se confruntă cu o lume secularizată în fața căreia se întreabă despre modul în care să vestească evanghelia: papa s-ar putea adresa și lor în diferite moduri. Fără a uita scenariul internațional din aceste zile și războiul din Ucraina. La 29 iulie va vedea, în privat, unii membri ai Societății lui Isus, apoi îl așteaptă alte trei întâlniri cu oamenii din Québec, ultima, înainte de plecarea spre Roma, va fi aceea cu tinerii și bătrânii.

(După Vatican News, 21 iulie 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

* * *

Călătoria apostolică a Sanctității Sale Francisc în Canada (24-30 iulie 2022) – Statistici

De ce papa în Canada?


 

lecturi: 402.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat