Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (17 iulie 2022)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Evanghelia de la liturgia din această duminică ne prezintă un viu tablou familial cu Marta și Maria, două surori care oferă ospitalitate lui Isus în casa lor (cf. Lc 10,38-42). Marta se apucă imediat de treabă pentru primirea oaspeților, în timp ce Maria se așază la picioarele lui Isus pentru a-l asculta. Atunci Marta se adresează Învățătorului și îi cere să-i spună Mariei ca s-o ajute. Plângerea Martei nu pare nelalocul ei; ba chiar simțim să-i dăm dreptate. Și totuși Isus îi răspunde: "Marta, Marta, pentru multe te mai îngrijești și te frămânți, însă un lucru este necesar: Maria a ales partea cea bună, care nu-i va fi luată" (Lc 10,41-42). Este un răspuns care surprinde. Însă Isus de multe ori răstoarnă modul nostru de a gândi. Să ne întrebăm pentru ce Domnul, chiar apreciind grija generoasă a Martei, afirmă că atitudinea Mariei este de preferat.

"Filozofia" Martei pare aceasta: mai întâi datoria, apoi plăcerea. De fapt, ospitalitatea nu este făcută din cuvinte frumoase, ci cere ca să se aprindă cuptoarele, să se facă tot ceea ce este necesar pentru ca oaspetele să se poată simți bine primit. Acest lucru, Isus îl știe foarte bine. Și de fapt recunoaște angajarea Martei. Însă, vrea să o facă să înțeleagă că există o ordine nouă de prioritate, diferită de aceea care până acum a urmat-o. Maria a intuit că există o "parte mai bună" căreia trebuie să i se dea primul loc. Tot restul vine după aceea, ca un curs de apă care iese din izvor. Și astfel să ne întrebăm: ce este această "parte mai bună"? Este ascultarea cuvintelor lui Isus. Spune Evanghelia: "Maria, stând la picioarele Domnului, asculta cuvântul lui" (v. 39). Să notăm: nu asculta stând în picioare, făcând altceva, ci s-a așezat la picioarele lui Isus. A înțeles că el nu este un oaspete ca alții. La prima vedere pare că a venit să primească, pentru că are nevoie de hrană și de o cazare, dar în realitate, Învățătorul a venit pentru a ni se dărui pe el însuși prin cuvântul său.

Cuvântul lui Isus nu este abstract, este o învățătură care atinge și plăsmuiește viața, o schimbă, o eliberează de opacitățile răului, potolește și insuflă o bucurie care nu trece: cuvântul lui Isus este partea mai bună, aceea pe care a ales-o Maria. Pentru aceasta ea îi dă primul loc: se oprește și ascultă. Restul va veni după aceea. Asta nu ia nimic din valoarea angajării practice, însă ea nu trebuie să preceadă, ci să izvorască din ascultarea cuvântului lui Isus, trebuie să fie animată de Duhul său. Altminteri se reduce la o copleșire și agitare pentru multe lucruri, se reduce la un activism steril.

Fraților și surorilor, să profităm de acest timp de concedii, pentru a ne opri și a sta în ascultarea lui Isus. Astăzi este tot mai greu de a găsi momente libere pentru a medita. Pentru atâtea persoane ritmurile de muncă sunt frenetice, care uzează. Perioada estivală poate să fie prețioasă și pentru a deschide Evanghelia și a o citi lent, fără grabă, un text în fiecare zi, un mic text din Evanghelie. Și asta ne face să intrăm în această dinamică a lui Isus. Să ne lăsăm interogați de acele pagini, să ne întrebăm cum merge viața noastră, viața mea, dacă este în linie cu ceea ce spune Isus sau nu chiar așa. Îndeosebi, să ne întrebăm: când încep ziua, mă arunc orbește în lucrurile de făcut, sau caut mai întâi inspirație în cuvântul lui Dumnezeu? Uneori noi începem zilele în mod automat, să facem lucrurile... ca găinile. Nu. Trebuie să începem zilele înainte de toate privind la Domnul, luând cuvântul său, scurt, dar aceasta să fie inspirația zilei. Dacă dimineața ieșim din casă păstrând în minte un cuvânt al lui Isus, cu siguranță ziua va căpăta un ton marcat de acel cuvânt, care are puterea de a orienta acțiunile noastre după ceea ce vrea Domnul.

Fecioara Maria să ne învețe să alegem partea mai bună, care nu ne va fi luată.

________________

După Angelus

Iubiți frați și surori!

Ieri la Ellwangen (Germania) a fost beatificat Ioan Filip Jeningen, preot din Societatea lui Isus, care a trăit în Germania în a doua jumătate a secolului al XVII-lea. Și-a desfășurat slujirea printre populațiile rurale din ducatul de Württemberg. Vestitor neobosit al Evangheliei, a ajuns la persoane de orice clasă socială, însuflețit de mare spirit apostolic și de o devoțiune mariană specială. Exemplul și mijlocirea acestui preot să ne ajute să simțim bucuria de a împărtăși Evanghelia cu frații noștri. Aplauze pentru noul fericit!

Exprim din nou apropierea mea de poporul din Sri Lanka. Iubiți frați și surori, mă unesc cu voi în rugăciune și îndemn toate părțile să caute o soluție pașnică la criza actuală, în favoarea, îndeosebi, a celor mai săraci, respectând drepturile tuturor. Mă asociez cu conducătorii religioși implorând pe toți să se abțină de la orice formă de violență și de a demara un proces de dialog pentru binele comun.

Și sunt mereu aproape și de martirizata populație ucraineană, lovită în fiecare zi de o ploaie de bombe. Cum de nu se înțelege că războiul creează numai distrugere și moarte, îndepărtând popoarele, ucigând adevărul și dialogul? Mă rog și doresc ca toți actorii internaționali să se străduiască pentru a relua negocierile, nu pentru a alimenta nesăbuința războiului.

Duminica viitoare, cu ajutorul lui Dumnezeu, voi pleca în Canada; pentru aceasta doresc acum să mă adresez tuturor locuitorilor din acea țară. Iubiți frați și surori din Canada, așa cum știți, voi veni între voi mai ales în numele lui Isus pentru a întâlni și a îmbrățișa populațiile indigene. Din păcate, în Canada, mulți creștini, inclusiv unii membri ai institutelor călugărești, au contribuit la politicile de asimilare culturală care, în trecut, au dăunat grav, în diferite moduri, comunitățile native. Pentru aceasta, recent am primit în Vatican câteva grupuri, reprezentanți ai popoarelor indigene, cărora le-am manifestat durerea mea și solidaritatea mea pentru răul pe care l-au îndurat. Și acum mă pregătesc să fac un pelerinaj penitențial, care sper, cu harul lui Dumnezeu, să poată contribui la drumul de vindecare și reconciliere întreprins deja. Vă mulțumesc încă de acum pentru toată munca de pregătire și pentru primirea pe care mi-o veți rezerva. Mulțumesc tuturor! Și vă cer cu rugăminte să mă însoțiți cu rugăciunea.

Și acum vă salut pe voi, dragi romani și pelerini, îndeosebi Surorile Învierii și Misionarele Preasfintei Inimi, care desfășoară la Roma capitulele lor generale. Salut credincioșii de la Hermandad de la Virgen de las Nieves, din Los Palacios y Villafranca (Sevilla), și tinerii care urmează cursul de formare al mișcării Regnum Christi. Se fac auziți tinerii!

Îmi face plăcere întorc salutul pe care mi l-au adresat tinerii participanți la Giffoni Film Festival, care anul acesta este dedicat celor "invizibili", adică persoanelor care sunt puse deoparte și excluse din viața socială. Mulțumesc și urări! Și salut și tinerii Neprihănitei.

Urez tuturor o duminică frumoasă și, vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 157.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat