Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Nisiporești: Comemorarea părintelui Petru Albert OFMConv.

În ziua de 14 iulie 2022, în comunitatea din Nisiporești, a avut loc comemorarea părintelui Petru Albert OFMConv., de la a cărui trecere la Domnul s-au împlinit anul acesta 10 ani. Sfânta Liturghie de comemorare a fost prezidată de PS Iosif Păuleț, episcop de Iași, alături fiind părintele Damian-Gheorghe Pătrașcu, ministru provincial, mai mulți frați franciscani, credincioșii din Nisiporești și împrejurimi și autorități locale.

S-au scurs 10 ani de la trecerea în împărăția cerească a celui care a fost "slugă bună și credincioasă", un model de tărie în credință, de îndrăzneală și curaj în momentele de încercare, de răbdare și tenacitate în împlinirea viselor mărețe. Părintele a făcut un vis împlinit din înființarea Seminarului teologic franciscan de la Roman și din redeschiderea și reorganizarea Provinciei "Sfântul Iosif" a Fraților Franciscani Conventuali din România. În plus, părintele Petru Albert a îndrumat, ca paroh, comunitatea din Nisiporești vreme de 20 ani, fiind un păstor carismatic și un om deosebit.

În cuvântul său, părintele Anton Bogdănel, parohul comunității, a salutat prezența la această comemorare a episcopului nostru PS Iosif Păuleț, a ministrului provincial, a tuturor preoților din altar și a credincioșilor care l-au cunoscut sau au auzit de părintele Petru Albert. Părintele paroh apreciază că, pentru comunitatea din Nisiporești, pomenirea părintelui este o obligație pentru că ne-a păstorit, a fost formator de conștiințe, deschizător de drumuri, paroh implicat și om deosebit.

În cuvântul de învățătură, părintele Sorin-Adrian Giurgi a apreciat că omenirea este împovărată astăzi de probleme și dificultăți, de restricții și legi care se bat cap în cap, de boli și de foamete. Isus însă, în ciuda tuturor necazurilor, ne cheamă la el pe toți. Isus parcă ne spune: "Vino la mine cu toate greutățile și problemele tale". Aceeași invitație le-a adresat-o Isus apostolilor, participanților la nunta din Cana, ne-o adresează și fiecăruia dintre noi. Ne cheamă să luăm asupra noastră jugul său plăcut și dulce, povara sa ușoară de purtat. Isus ne-a dat poruncă nouă: să ne iubim unii pe alții așa cum ne-a iubit și el. Să luăm pe umeri crucea iubirii și să învățăm de la el să fim blânzi și smeriți cu inima. Jugul lui Isus se poate duce doar cu smerenie și blândețe.

Părintele Albert a auzit chemarea Domnului: "Vino!" și a urmat această chemare până la sfârșit, luând asupra sa jugul lui Cristos, crucea suferinței, a închisorii, a prigoanei, a persecuției. A înțeles și i-a făcut și pe alții să înțeleagă importanța învățăturii, a învățat toată viața. A tradus Biblia vreme de 10 ani, verset cu verset, cuvânt cu cuvânt, cu răbdare, umilință și înțelepciune. A considerat că preotul trebuie să fie bogat în spirit, dar și în cultură.

A devenit mesagerul lui Isus, adresându-se tinerilor: "Veniți, dragi tineri, că s-a deschis școala lui Isus". A pus în sufletul fiecărui tânăr iubirea pentru Isus, dorința de a învăța, de a lumina și de a conduce poporul lui Dumnezeu. În concluzie, părintele Albert rămâne un model, un exemplu de viață creștină, de dăruire față de aproapele, un simbol al valorii și al culturii.

Părintele provincial a omagiat personalitate părintelui Petru Albert și a spus că, deși au trecut 10 ani de la plecarea sa la Domnul, părintele continuă să fie prezent în mod spiritual și în mintea și inima celor care l-au cunoscut.

În semn de omagiu, Provincia franciscană "Sfântul Iosif" a decis să publice o carte comemorativă, adunând în paginile ei mărturiile celor care l-au cunoscut, l-au stimat și s-au bucurat de sfaturile sale înțelepte. Părintele provincial îi îndeamnă pe cei prezenți să citească această carte și să vorbească tinerei generații despre personalitatea și harul părintelui Petru Albert.

La final, PS Iosif Păuleț, episcop de Iași, a mărturisit că vine cu drag în comunitatea din Nisiporești din mai multe motive: pentru că aici s-a deschis seminarul franciscan, pentru că l-a cunoscut personal pe părintele Petru Albert, preot cu har și cultură vastă, și pentru că această comunitate o are în mijlocul ei pe Fericita Veronica Antal, fecioară și martiră. De asemenea, a îndemnat credincioșii să se roage pentru părintele Albert și să-i păstreze vie amintirea.

Prof. Tereza Mihai Mihăică

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 14 iulie: Nisiporești: Comemorarea părintelui Petru Albert OFMConv.


 

lecturi: 299.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat