Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Interviu la tv Televisa Univision

Papa Francisc: Dacă aș renunța, aș rămâne la Roma ca episcop emerit

"Nu am nicio intenție de a renunța, deocamdată nu". Este ceea ce a afirmat Papa Francisc într-un interviu atotcuprinzător acordat jurnalistelor mexicane Maria Antonieta Collins și Valentina Alazraki pentru canalul streaming ViX de la Televisa Univision. Într-un extras al interviului publicat pe canalul YouTube al Univision Noticias, Papa Francisc se oprește îndeosebi asupra condițiilor sale de sănătate și asupra rumors care, în ultimele săptămâni, au creat ipoteza unei renunțări a lui la slujirea petrină. "Deocamdată nu simt că Domnul îmi cere asta - a spus papa - dacă aș simți că mi-ar cere, da". Așadar, a definit o "cazualitate" faptul că va merge la L'Aquila unde este înmormântat Celestin al V-lea, în zilele următorului consistoriu la sfârșitul lunii august. Cu privire la condițiile genunchiului, papa a subliniat că, deși se simte "limitat", "se îmbunătățește". Totuși, a adăugat el, călătoria în Congo "cu siguranță" n-ar fi putut s-o facă. "Nu aveam forța - a explicat el - acum după douăzeci de zile, există acest progres". Astfel a elogiat "marele exemplu dat de Benedict al XVI-lea" care îl va ajuta "să ia o decizie" atunci când va fi necesar. Vorbește despre "marea simpatie" a sa față de papa emerit, "un om care susține Biserica prin bunătatea sa și reculegerea sa" de rugăciune. Și destăinuiește că simte bucurie de fiecare dată când merge să-l viziteze la mănăstirea Mater Ecclesiae.

Răspunzând la o întrebare despre posibilitatea de a avea norme referitoare la figura papei emerit, Papa Francisc a afirmat că "însăși istoria va ajuta la reglementarea mai bună", "prima experiență a mers foarte bine", pentru că Benedict al XVI-lea "este un om sfânt și discret". Însă pentru viitor "merită de delimitat mai bine lucrurile", "de a le explica mai bine". Apoi cu privire la o eventuală renunțare a sa, a răspuns că n-ar merge în Argentina: "Sunt episcop de Roma, în acel caz aș fi episcopul emerit de Roma". Și cu privire la posibilitatea ca în acest caz să stea la "Sfântul Ioan din Lateran", răspunde că da, "ar putea să fie" așa.

Papa amintește că, înainte de conclav, pregătise deja retragerea sa ca arhiepiscop emerit de Buenos Aires. Pentru el, afirmă el, ar fi fost fundamental "să meargă pentru a spovedi și pentru a vizita bolnavii". Acesta ar fi fost "apostolatul" său, "munca" sa. "A fi în slujba oamenilor unde se poate - a spus el - asta e ceea ce gândeam la Buenos Aires". Un proiect, a adăugat el, care i-ar plăcea și acum dacă ar veni o eventuală renunțare.

În interviu, transmis de Televisa Univision, papa n-a evitat să trateze multe alte teme de mare actualitate. Între acestea pandemia, amintind momentul emoționant al Statio Orbis din 27 martie 2020. Apoi a oferit o reflecție a sa despre războiul din Ucraina, subliniind că pentru el este fundamental a vorbi despre "țara este agresată mai degrabă decât de agresori". Apoi, a confirmat intenția de a-l întâlni pe patriarhul rus Chiril în septembrie la evenimentul interreligios care se va ține în Kazahstan. Citând drama țărilor, răscolite de violență - ca Yemen, Siria - a reafirmat apoi că ceea ce trăim este un "al treilea război mondial pe bucăți" și că armele nucleare "sunt imorale", chiar și posesia lor, nu numai utilizarea lor.

Papa Francisc a reafirmat condamnarea avortului, pentru că este total nedrept a elimina o viață umană și asta, a continuat el, se poate afirma "pornind de la date științifice" care nu sunt negociabile. Cu privire la problema din Statele Unite, după decizia Curții Supreme de a anula sentința despre dreptul la avort, papa a reliefat polarizarea prezentă în țară, reafirmând că păstorii trebuie să aibă grijă mereu de dimensiunea pastorală, altminteri se creează o problemă politică. Așadar, cum trebuie să se comporte, în cazul unui statist catolic care sprijină avortul, a fost întrebat el. "Las asta la conștiința sa - a spus Papa Francisc - să vorbească cu privire la această incoerență cu episcopul său, cu păstorul său, cu parohul său". Din Statele Unite în Cuba. Papa Francisc a exprimat iubirea sa față de poporul cubanez și față de episcopii din țară. Astfel a destăinuit că are un raport uman și cu fostul președinte Raúl Castro, exprimând satisfacție pentru restabilirea relațiilor diplomatice între Cuba și Statele Unite, în timpurile președinției Obama.

Papa care a vorbit și despre așteptări pentru apropiata călătorie în Canada - o vizită în vederea iertării pentru răul făcut în trecut - s-a oprit în sfârșit asupra dramei uciderii femeilor, a noilor forme de sclavie și îndeosebi asupra plăgii pedofiliei în Biserică. Papa Francisc a reafirmat impactul pe care scandalurile le-au avut în Statele Unite, citând îndeosebi Pennsylvania Report. "S-a descoperit oala", a recunoscut el, "astăzi Biserica a devenit tot mai conștientă" cu privire la abuzurile sexuale, un delict monstruos. Biserica, a reafirmat el cu forță, are "voința de a merge înainte" și de a nu mai fi "complice" a acestor delicte.

(După L'Osservatore Romano, 12 iulie 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 141.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat