Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Torino: Vizita unor reprezentanți ai comunității românești din Verona

Comunitatea catolică românească din Torino a avut marea bucurie de a găzdui 52 de reprezentanți ai comunității catolice românești din Verona, sosiți la Torino duminică, 3 iulie 2022, în vizită frățească împreună cu părintele capelan Cristian Burcă, în urma inițiativei acestuia.

Temperaturile ridicate și căldura înăbușitoare nu au putut împiedica bucuria fraților în credință, stabiliți în afara granițelor geografice ale țării, de a se reuni împreună sub mantia protectoare a Sfintei Fecioare Maria, ca o mare familie: aceeași credință, aceeași limbă, aceeași căldură sufletească, au fost punctele de legătură care au caracterizat ziua de duminică.

Liturghia solemnă de la ora 11.00 a fost punctul culminant al vizitei prin importanța comuniunii ecleziale. În omilia sa, părintele Cristian Burcă a amintit strânsa legătură dintre cele două comunități din diaspora, amintindu-l în mod deosebit pe părintele Gelu Miclăuș, precursor al comunității din Verona, care a contribuit în mod activ la formarea acesteia: cu ani în urmă, obișnuia să ia trenul o duminică pe lună pentru a celebra Sfânta Liturghie în limba română în estul Italiei.

Părintele Cristian a subliniat de asemenea obligația creștinului de astăzi de a susține vocațiile, prin rugăciunea personală și comunitară pentru preoți, dar și prin educarea copiilor, îndrumarea lor înspre o viață consacrată sau înspre viața de familie binecuvântată de Dumnezeu.

După Liturghie, a avut loc o agapă frățească, prânzul comunitar fiind moment de dialog și confruntare a propriilor emoții și experiențe de viață.

A urmat vizita la Sanctuarul "della Consolata" și la Catedrala "Sfântul Ioan Botezătorul" unde se află giulgiul lui Isus, prilej de reculegere și rugăciune comunitară.

La sfârșitul vizitei, părintele Cristian, în numele comunității veroneze, a mulțumit comunității din Torino, părintelui Iulian Herciu și părintelui Ionuț-Gabriel Giurgică pentru frumoasa mărturie de credință și pentru primirea călduroasă, cu dorința de a ne regăsi cu bucurie, cât de curând, la Verona.

Lăudându-l pe bunul Dumnezeu pentru această frumoasă sărbătoare, și comunitatea din Torino mulțumește fraților din Verona pentru lăudabila și frumoasa inițiativă, cu speranța de a rămâne oameni de credință în care iubirea, speranța și credința să nu slăbească niciodată, de a deveni asemenea celor 72 de ucenici trimiși de Isus să vestească evanghelia în numele său, cu inima deschisă și cu bucurie, așa cum ne învață și psalmistul: "Înălțați lui Dumnezeu cântări de bucurie, voi toți locuitorii pământului!".

Pace vouă!

Tatiana Ghiurca

*

Cuvântul de bun-venit adresat comunității din Verona:

Preacucernice părinte Cristian Burcă, dragi conaționali din Verona, vă întâmpinăm cu un călduros: Bine ați venit!

Comunitatea din Torino, împreună cu capelanul său, părintele Iulian Herciu, și capelanul-vicar, părintele Ionuț-Gabriel Giurgică, diaconul Francisc Benedic, candidații la Diaconatul Permanent Silviu Catană și Gheorghe Octavian Matei, "anche con Piergiorgio", este onorată de vizita dumneavoastră și cu mare bucurie vă găzduiește în această duminică deosebită.

Vă mulțumim în primul rând pentru prezența dumneavoastră la con-celebrarea Sfintei Liturghii, pentru a putea redescoperi împreună, așa cum ne învață Sfântul Părinte Papa, "importanța comuniunii ecleziale" și pentru a da curs apelului său de "a asculta împreună ce anume spune Bisericii Duhul, să păstrăm comuniunea, să continuăm să ne uimim față de frumusețea liturgiei".

Vă mulțumim, de asemenea, pentru exemplul pe care ni-l oferiți, regăsindu-vă și regăsindu-ne totodată în cuvintele atât de frumoase ale cântecului societății care ne găzduiește: "Il tuo popolo in cammino..." ("poporul tău în mișcare"). Suntem într-adevăr un popor care merge, într-o continuă evoluție după exemplul Sfintei Familii care a trebuit să se refugieze în Egipt sau după exemplul Fericitului Ieremia: am sosit pe meleaguri străine conduși de gândul de a construi o viață mai bună pentru noi și pentru cei dragi ai noștri, încercând din răsputeri în a nu ne uita rădăcinile și moștenirea primite de la părinții și bunicii noștri, în mijlocul comunităților în care ne-am format în primul rând ca și oameni, dar mai ales ca și creștini.

Dorim ca ziua de astăzi să fie o zi de lumină și de cunoaștere pentru noi toți, mai ales în sărbătoarea Sfântului Apostol Toma, deschizător de drumuri, care la întrebarea: "Doamne, nu știm unde te duci, și cum putem ști calea?", primește ca răspuns un dar, care îl introduce pe Toma și pe noi în intimitatea misterului trinitar: "Isus i-a răspuns: Eu sunt calea, adevărul și viața. Nimeni nu vine la Tatăl decât prin mine".

Să încercăm așadar, împreună, să ne regăsim, în Cristos, ca popor al lui Dumnezeu care se reunește pentru a-l găsi și pentru a-i mulțumi: chiar dacă viața ne-a dus la mare distanță de meleagurile natale, dorim să ducem mai departe și aici, în diaspora, ceea ce a fost însămânțat în inima noastră: dragostea pentru țara și dulcea noastră limbă românească, pentru tradițiile și datinile străbunilor noștri, dar mai ales pentru grija neîncetată pe care Maica Domnului, pe care o venerăm cu toții la Cacica, o poartă dintotdeauna poporului român.

Încă o dată,

Bine ați venit la Torino!

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 3 iulie: Torino: Vizita unor reprezentanți ai comunității românești din Verona


 

lecturi: 174.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat