Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Valea Seacă: Administrarea Mirului

Duminică, 10 iulie 2022, comunitatea din Parohia "Nașterea Sfintei Fecioare Maria" din Valea Seacă a sărbătorit cu multe emoții primirea sacramentului Sfântului Mir, când 81 de copii și tineri l-au primit pe Sfântul Duh, acesta revărsând în candidați cele șapte daruri ale sale, prin impunerea mâinilor Preasfințitului Petru Sescu, episcop auxiliar de Iași.

După ani de pregătire, examinări, zeci de întrebări și numeroase cateheze, sosise și ziua în care, cu mult entuziasm și voci încrezătoare, l-am invocat prin cânt pe Duhul Sfânt: 10 iulie, o zi de duminică, deși vremea era rece, în inimile fiecăruia dintre noi ardea o flacără arzătoare de bucurie.

Ziua prea mult așteptată a început prin întâmpinarea episcopului Petru Sescu cu aplauze, buchet de flori, colac, sare, cuvântul părintelui paroh Andrei Varga și cântecul de "Bine ați avenit". Apoi am plecat în procesiune de la casa parohială către sfântul altar, unde celebrarea a mers cu mare succes.

Curtea bisericii, unde a fost celebrată Sfânta Liturghie, răsuna de glasul copiilor, de cântecele care fiind acompaniate de diferite instrumente au decorat Sfânta Liturghie într-un mod magic. Predica a fost susținută de Preasfințitul, care, cu multă căldură pe chip, ne-a povestit tuturor o povestioară legată de bunătatea pe care o purtau doi frați unul altuia. De asemenea, răspunsurile candidaților la întrebările episcopului au fost de nota 10.

După predică, toți candidații au aprins lumânările pe care le țineau strâns în mâini, pentru reînnoirea solemnă a făgăduințelor de la Botez. Cu toții eram nerăbdători, iar inimile băteau din ce în ce mai tare, din momentul în care nașii au pus mâna pe umărul drept, răspunzând la rugăciunea Preasfințitului, de conferire a Sfântului Mir.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, una dintre tinere a mulțumit cu multă fericire Preasfințitului Petru Sescu, dar mulțumiri s-au adus și celui care timp de doi ani i-a pregătit pe copiii care în această zi au ajuns să-l primească pe Duhul Sfânt în inimile lor, însă și celor care au muncit ca această sărbătoare să decurgă cât mai bine.

Binecuvântarea și fotografiile ce au urmat după au încheiat o altă etapă din viața celor miruiți.

Îi mulțumim preabunului Dumnezeu pentru bucuria pe care cu toți am trăit-o în sufletele noastre, pentru picăturile de apă ce au căzut din cer, dar și pentru razele călduroase ale soarelui care au urmat după, raze pe care Dumnezeu le-a trimis cu multă dragoste, pentru a ne lumina calea către Duhul Sfânt.

Câteva impresii:

  • "Primul val de emoții a venit asupra mea cu puțină melancolie, la început îmi făceam tot felul de idei că poate nu o să iasă așa cum ne am dorit noi, apoi după ce am văzut că totul merge perfect un val de bucurie m-a luat puternic, iar la sfârșit tristețea mi se citea pe chip pentru că nu voiam să se termine atât de repede sărbătoarea noastră m-au încercat toate emoțiile, într-o singură zi. De cum episcopul și-a făcut apariția, emoțiile m-au copleșit. Doream că sărbătoarea noastră să iasă perfect... și chiar așa a fost. Totul a fost organizat, iar episcopul părea cel mai de treabă slujitor al lui Isus pe care l-am văzut vreodată: era calm, blând, gata să-și conducă turma pe drumul către Duhul Sfânt... de cum am primit pecetea Duhului Sfânt, câțiva stropi de ploaie s-au revărsat asupra noastră, semn că el era acolo, prezent cu noi" (Sabina Diana Maria Năsturaș).

  • "Experiența mea la primirea Sfântului Mir a fost foarte frumoasă, am pornit de acasă cu foarte multe emoții, îmi era teamă că ori nu am să cânt bine, ori o să pierd ceva. Dar în momentul în care episcopul auxiliar Petru Sescu a coborât din mașină și s-a uitat la noi toți cu un zâmbet cald, am simțit cum toate emoțiile plecau, mă liniștisem. Iar în momentul primirii mirului, cu nașa mea în spate și cu episcopul în față, l-am primit pe Sfântul Duh. A fost superb, aproape de nedescris este sentimentul de după Liturghie, când toți oameni vin la tine și te felicită pentru acest mare pas în viața de creștin" (Alessia Budău).

  • "Încep prin a spune că evenimentul nostru, al tinerilor din Valea Seacă, de ieri, a fost minunat, primirea Duhului Sfânt a fost cea mai minunată zi din viața mea de până acum. Primirea Mons. Petru Sescu, episcop auxiliar, a fost superbă, cântările m-au făcut să zâmbesc toată slujba, iar ungerea cu untdelemn sfințit m-a făcut să mă simt pentru a nu știu câta oară fiică a lui Dumnezeu, soră, sau prietenă, sau verișoară a lui Isus Cristos. Experiența de ieri a fost minunată, excelentă. N-am cuvinte să spun cât de frumos a fost" (Iulia Larisa Antal).

  • "A fost ceva senzațional. Am adorat cum au ieșit cântecele, lecturile. Psalmul a fost uimitor, predica, altarul, totul. Aș mai face-o încă o dată dacă aș putea, dar nu pot, din păcate. Atmosfera a fost genială și episcopul a fost super" (Diana Luiza Filip).

Pr. Alois Cancel

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 10 iulie: Valea Seacă: Administrarea Mirului


 

lecturi: 161.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat