Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Moștenirea Sfântului Benedict, o lumină pentru Europa desfigurată de război

de Amedeo Lomonaco

"Omul lui Dumnezeu care a strălucit pe acest pământ cu atâtea minuni nu a strălucit mai puțin cu elocvența cu care a știut să expună doctrina sa". Cu aceste cuvinte Sfântul Grigore cel Mare îl descrie pe Sfântul Benedict de Norcia, care a trăit în secolul al V-lea și al VI-lea d.C. și proclamat patron al Europei în 1964 de Papa Paul al VI-lea. Fondator al monahismului occidental, Sfântul Benedict a avut o influență fundamentală în cultura europeană. Regula sa este o sinteză a spiritualității orientale și a activității occidentale în care liniile directoare "ora et labora" se alătură de evanghelia întrupată. De muncă și rugăciune are nevoie Europa, rănită în secolul al XX-lea de două războaie mondială și în acest timp zguduită de conflictul din Ucraina. Este ceea ce subliniază pr. Fabrizio Messina Cicchetti, director al bibliotecii de stat de la monumentul național "Sfânta Scolastica" adăugând că Sfântul Benedict ne-ar spune astăzi un cuvânt în mod deosebit: pace!

Cum este posibil, în actualul scenariu european răscolit de războiul din Ucraina, să se parcurgă căi de pace mergând pe urmele Sfântului Benedict?

Sfântul Benedict când începe parcursul său, printr-o căutare a lui Dumnezeu foarte personală, face asta urcând la Subiaco și căutându-l pe Domnul. Asta are loc pentru el într-o primă experiență de tip eremitic. Așa cum ne amintește Sfântul Grigore cel Mare, Benedict trăiește numai cu el însuși sub privirea lui Dumnezeu. Este o căutare a lui Dumnezeu care este deci o căutare a păcii. O căutare a păcii pentru sine pe care foarte repede Benedict va fi chemat s-o ofere discipolilor săi. Este un stil de viață ceea ce inaugurează Benedict, sau mai bine zis continuă, pe urma evangheliei. Benedict pe munte îl întâlnește pe Cristos, așa cum discipolii l-au văzut transfigurat. Și în lumina aceea ascultă glasul Tatălui care spune: "Acesta este Fiul meu". Adevărata căutare a păcii pentru Europa, pentru Ucraina, pentru Rusia și pentru toate țările implicate în acest măcel inutil este exact aceea de a regăsi în Cristos izvorul păcii, al luminii. Așa cum a făcut Sfântul Benedict. O pace care nu este numai intimă, personală. Ci este o pace care se poate dărui realmente altora pentru că este pacea lui Cristos. El însuși a spus asta: "Pacea mea vă las vouă", nu așa cum o dă lumea.

Pentru a găsi căi de pace Europa are nevoie să redescopere propria identitate, propriile rădăcini. Are nevoie și să fie reedificată cu doi pilaștri ai operei benedictine, rugăciunea și munca. Aceste pietre de hotar pot ajuta Europa să iasă din situațiile sale de întuneric?

Cred că da, pentru că experiența Sfântului Benedict, deși departe de noi cu multe secole, este actuală: acolo unde există o identitate puternic ancorată în evanghelie, care recunoaște în Cristos pe cel care trebuie urmat și imitat, acest lucru nu poate decât să genereze pace. Nu poate decât să genereze o conștiință a unei ucenicii care în mod necesar trăiește din rugăciune, adică din întâlnirea cu Domnul. O rugăciune împărtășită care devine și întâlnire cu frații și un mers împreună cu Cristos. Rugăciunea și munca sunt fundamentele Regulii Sfântului Benedict, dar sunt și fundamentele unei societăți, ale unei țări care vrea cu adevărat să regăsească propria libertate, propria identitate, trăind sub privirea evangheliei o nouă eră de pace și de seninătate.

Numeroasele mănăstiri apărute pe urma carismei Sfântului Benedict sunt una din moștenirile patronului Europei. Aceste spații de rugăciune, răspândite în toată lumea, sunt astăzi niște făclii în care se reflectă cele mai autentice speranțe de reconciliere...

În cursul secolelor monahismul benedictin s-a răspândit mai întâi în continentul european și apoi în toată lumea. Astăzi Ordinul este prezent, prin mănăstirile sale, în toate cele cinci continente. Mănăstirile sunt cu siguranță garanția unei prezențe de bărbați și de femei angajați să creeze comuniunea. Sunt locuri de rugăciune și de muncă dar, mai ales, sunt locuri de comuniune. Benedict prescrie în Regulă primirea: de fapt, mănăstirile sunt locuri deschise pentru primire. Toți avem posibilitatea să trăim în mănăstiri o experiență împărtășită de rugăciune, de muncă, de căutare a lui Dumnezeu.

Care ar fi astăzi, în aceste zile așa de dificile, mesajul Sfântului Benedict? Ce ne-ar spune?

Cred că Sfântul Benedict, definit "pacis nuntius" (vestitor de pace) de Papa Paul al VI-lea când este proclamat patron al Europei, ne-ar adresa acest cuvânt: pace! Nu este un cuvânt sigur, nu este un concept abstract, ci un adevăr de urmărit și de trăit. Pacea pe care Benedict ne-o aduce este pacea lui Cristos. Este pacea pentru care Cristos și-a dat viața. Dacă nu deschidem porțile lui Cristos, vom rămâne fără pace.

(După Vatican News, 11 iulie 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 99.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat