Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (10 iulie 2022)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Evanghelia de la liturgia de astăzi relatează parabola bunului samaritean (cf. Lc 10,25-37); toți o cunoaștem. Pe fundal este drumul care de la Ierusalim coboară la Ierihon, de-a lungul căruia zace un om bătut până la sânge și prădat de tâlhari. Un preot în trecere îl vede, dar nu se oprește, trece mai departe; același lucru îl face un levit, adică un angajat la cultul din templu. "Dar un samaritean oarecare ce călătorea - spune Evanghelia -, a venit lângă el și, văzându-l, i s-a făcut milă" (v. 33). Să nu uităm aceste cuvinte: "i s-a făcut milă"; este ceea ce simte Dumnezeu de fiecare dată când ne vede pe noi într-o problemă, într-un păcat, într-o mizerie: "i s-a făcut milă". Evanghelistul ține să precizeze că samariteanul călătorea. Așadar, acel samaritean, deși avea programele sale și se îndrepta spre o destinație îndepărtată, nu găsește scuze și se lasă interpelat, se lasă interpelat de ceea ce se întâmplă de-a lungul drumului. Să ne gândim: Domnul nu ne învață să facem chiar așa? Să privim departe, la destinația finală, dând totuși multă atenție pașilor de făcut, aici și acum, pentru a ajunge acolo.

Este semnificativ că primii creștini au fost numiți "discipoli ai Căii" (cf. Fap 9,2), adică ai drumului. De fapt, credinciosul se aseamănă mult cu samariteanul: ca și el călătorește, este un călător. Știu că nu este o persoană "care a ajuns", ci vrea să învețe în fiecare zi, punându-se în urmarea Domnului Isus, care a spus: "Eu sunt calea, adevărul și viața" (In 14,6). Eu sunt calea: discipolul lui Cristos merge urmându-l pe el, și astfel devine "discipol al căii". Merge în urma Domnului, care nu este un sedentar, ci este mereu pe cale: pe drum întâlnește persoanele, vindecă bolnavii, vizitează sate și orașe. Așa a făcut Domnul, mereu pe cale.

"Discipolul căii" - adică noi, creștinii - vede de aceea că modul său de a gândi și de a acționa schimbă treptat, devenind tot mai conform cu acela al Învățătorului. Mergând pe urmele lui Cristos, devine un călător, și învață - ca samariteanul - să vadă și să i se facă milă. Vede și i se face milă. Înainte de toate vede: deschide ochii asupra realității, nu este închis în mod egoist în cadrul propriilor gânduri. În schimb preotul și levitul îl văd pe acel nenorocit, dar este ca și cum nu l-ar vedea, trec mai departe, privesc în altă parte. Evanghelia ne educă să vedem: conduce pe fiecare dintre noi să înțelegem corect realitatea, depășind zi după zi preconcepții și dogmatisme. Atâția credincioși se refugiază în dogmatisme pentru a se apăra de realitate. Și apoi ne învață să-l urmăm pe Isus, pentru că a-l urma pe Isus ne învață să ni se facă milă: să ne dăm seama de ceilalți, mai ales de cel care suferă, de cel care are mai multă nevoie. Și să intervenim ca samariteanul: să nu trecem mai departe, ci să ne oprim.

În fața acestei parabole evanghelice se poate întâmpla să învinovățim sau să ne învinovățim, să îndreptăm degetul spre alții comparându-i cu preotul și cu levitul: "Dar acesta sau acela merg înainte, nu se opresc!", sau să învinovățim pe noi înșine enumerând propriile lipsuri de atenție față de aproapele. Dar eu aș vrea să vă sugerez un alt tip de exercițiu. Nu atât acela de a ne învinovăți, nu; desigur, trebuie să recunoaștem atunci când am fost indiferenți și ne-am justificat, dar să nu ne oprim acolo. Trebuie s-o recunoaștem, este o greșeală, dar să-i cerem Domnului să ne scoată din indiferența noastră egoistă și să ne pună pe cale. Să-i cerem să vedem și să ni se facă milă. Acesta este un har, trebuie să-l cerem de la Domnul: "Doamne, să văd, să mi se facă milă, așa cum tu mă vezi pe mine și tu ai milă de mine". Aceasta este rugăciunea pe care astăzi v-o sugerez vouă: "Doamne, să văd, să mi se facă milă, așa cum tu mă vezi pe mine și tu ai milă de mine". Să ni se facă milă de cei pe care-i întâlnim de-a lungul drumului, mai ales de cel care suferă și este în nevoie, pentru a ne apropia și a face ceea ce putem pentru a ajuta.

De atâtea ori, când mă află cu vreun creștin sau creștină care vine să vorbească despre lucruri spirituale, eu întreb dacă dă de pomană. "Da", îmi spune - "Și, spune-mi, tu atingi mâna persoanei căreia îi dai moneda?" - "Nu, nu, o arunc acolo". - "Și tu privești ochii acelei persoane?" - "Nu, nu-mi vine în minte". Dacă tu dai pomana fără a atinge realitatea, fără a privi ochii persoanei nevoiașe, acea pomană este pentru tine, nu pentru ea. Gândește-te la asta: "Eu ating mizeriile, chiar și acele mizerii pe care le ajut? Eu privesc ochii persoanelor care suferă, ai persoanelor pe care le ajut?". Vă las acest gând: a vedea și a ni se face milă.

Fecioara Maria să ne însoțească pe acest drum de creștere. Ea, care ne "arată calea", adică pe Isus, să ne ajute să devenim și tot mai mult "discipoli ai căii".

________________

După Angelus

Iubiți frați și surori!

Mă unesc cu durerea poporului din Sri Lanka, ce continuă să îndure efectele instabilității politice și economice. Împreună cu episcopii din țară, reînnoiesc apelul meu la pace și îi implor pe cei care au autoritate să nu ignore strigătul săracilor și necesitățile oamenilor.

Doresc să îndrept un gând special către poporul din Libia, îndeosebi către tineri și către toți cei care suferă din cauza gravelor probleme sociale și economice din țară. Îi îndemn pe toți să caute din nou soluții convingătoare, cu ajutorul comunității internaționale, prin dialogul constructiv și reconcilierea națională.

Și reînnoiesc apropierea mea de poporul ucrainean, chinuit zilnic de atacurile brutale pe care le plătesc oamenii obișnuiți. Mă rog pentru toate familiile, în special pentru victime, răniți, bolnavi; mă rog pentru bătrâni și pentru copii. Dumnezeu să arate drumul pentru a pune capăt acestui război nesăbuit!

Se celebrează astăzi Duminica Mării. Îi amintim pe toți marinarii, cu stimă și recunoștință pentru munca lor prețioasă, precum și pe capelani și pe voluntarii de la "Stella Maris". Încredințez Sfintei Fecioare Maria pe toți marinarii care sunt blocați în zone de război, pentru ca să se poată întoarce acasă.

Salut grupul de la Colegiul S?o Tomás din Lisabona și credincioșii din Viseu, Portugalia; Corul "Siempre así" din Spania, tinerii din Arhidieceza de Berlin și tinerii de la Mir din Bolgare (Bergamo). Adresez salutul pelerinilor polonezi și îl extind la participanții la pelerinajul anual al familiei Radio Maria la Sanctuarul din Czêstochowa. Și salut preoții din diferite țări participanți la cursul pentru formatori de seminar organizat de Institutul Sacerdos din Roma.

Și urez tuturor o duminică frumoasă. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 101.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat