Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

A trecut la Domnul cardinalul brazilian Cláudio Hummes

O viață pentru Biserică și pentru săraci

După o lungă boală, a murit luni dimineață, 4 iulie 2022, în casa sa la São Paulo, cardinalul brazilian Cláudio Hummes, călugăr din Ordinul Fraților Minori, prefect emerit al Dicasterului pentru Cler. Avea 87 de ani, fiind născut la Montenegro la 8 august 1934. A fost hirotonit preot la 3 august 1958. Ales pentru Biserica titulară de Carcabia la 22 martie 1975 și numit episcop coadiutor, cu drept de succesiune, al Diecezei de Santo André, a primit hirotonirea episcopală la 25 mai 1975. La 29 mai 1996 a fost promovat arhiepiscop mitropolit de Fortaleza și la 15 aprilie 1998 a devenit arhiepiscop mitropolit de São Paulo. În consistoriul din 21 februarie 2001 a fost creat și publicat cardinal al titlului "Sant'Antonio da Padova" în Via Merulana. La 31 octombrie 2006 a renunțat la conducerea pastorală a arhidiecezei de São Paulo și a fost numit prefect al fostei Congregații (astăzi Dicaster) pentru Cler, funcție la care a renunțat la 7 octombrie 2010. Din 2015 până în 2020 a fost președinte al Rețelei Ecleziale Panamazoniene (REPAM) și, din 29 iunie 2020 până la 27 martie 2022, președinte al Conferinței Ecleziale din Amazonia. Înmormântarea va fi celebrată de arhiepiscopul de São Paulo, cardinalul Odilo Pedro Scherer, miercuri, 6 iulie, la ora 10.00, în catedrala citadină, în a cărei criptă va fi apoi îngropat trupul regretatului cardinal.

"La alegere, eu aveam lângă mine pe arhiepiscopul emerit de São Paulo, precum și prefect emerit pentru Cler, cardinalul Cláudio Hummes: un mare prieten. Când treaba devenea periculoasă el mă încuraja. Și când voturile au urcat la două treimi, au venit aplauzele obișnuite, pentru că a fost ales papa. Și el m-a îmbrățișat și mi-a spus: «Să nu uiți de săraci!». După aceea, imediat în relație cu săracii m-am gândit la Francisc de Assisi". Cuvintele Papei Francisc - în relatarea alegerii și a alegerii numelui pe care el însuși a făcut-o reprezentanților mass-media primiți în audiență în Aula Paul al VI-lea la 16 martie 2013 - schițează figura și mărturia cardinalului Hummes, revelând raportul de consonanță fraternă care l-a unit uman și pastoral cu Jorge Mario Bergoglio.

Om care a trăit carisma franciscană într-un stil de misiune, filozof și pasionat de formarea preoților, Hummes s-a dedicat cu generozitate pentru cauza săracilor și a celor din urmă. Cu o atenție deosebită față de populațiile indigene din Amazonia, căreia și-a dedicat toate forțele sale până la sfârșit.

Glasul său de denunțare a răsunat mereu ferm și limpede, departe de revendicaționisme sterile sau contrapoziții ideologice, mișcat numai de conștiința că "atunci când o persoană aderă la Isus Cristos, consecința imediată este preocuparea pentru frați: Isus Cristos ne învață fraternitatea, care ne duce în mod necesar să combatem individualismul, egoismul și aviditatea", așa cum a afirmat în mai 1988, în ajunul luării îi posesie canonică a Arhidiecezei de São Paulo.

Nu-i plăcea să se sustragă de la dialog și de la confruntare, convins fiind de responsabilitatea personală a fiecărui creștin în edificarea Împărăției lui Dumnezeu: "Să ne convertim noi cei dintâi" era răspunsul său elocvent dat celui care se plângea de crizele ecleziale sau de erodarea progresivă a numărului credincioșilor brazilieni, tot mai orientați să caute confort spiritual în secte.

Crescut într-o familie de imigrați germani cu 14 copii, s-a născut la Montenegro, în statul Rio Grande do Sul, din Pedro Adão și Maria Frank Hummes. Botezat cu numele de Auri Alfonso (apoi a ales numele Cláudio în momentul voturilor călugărești), a făcut studiile elementare în orașul său natal și pe cel superioare în seminarul Fraților Minori din Taquari, în Rio Grande do Sul. Intrat în Ordinul Franciscan la 1 februarie 1952, a depus voturile solemne la 2 februarie 1956.

A studiat filozofia la Garibaldi și teologia la Divinópolis, în statul Minas Gerais. Și chiar aici a fost hirotonit preot în 1958 de monseniorul João Batista Resende Costa, arhiepiscop coadiutor de Belo Horizonte.

Din 1959 până în 1963 a fost la Roma unde, la Universitatea Pontificală Antonianum, a obținut doctoratul în filozofie, cu o teză despre "Reînnoirea dovezilor tradiționale ale existenței lui Dumnezeu în L'Action a lui Maurice Blondel (1893)", publicată la Braga în 1964.

La Roma, ca franciscan, a studiat la Antonianum, ducând o viață de convent. Și a avut oportunitatea, așa cum relata el, să trăiască "începuturile Conciliul al II-lea din Vatican, abia convocat". Ar fi trebuit să se dedice Sfintelor Scripturi și Dreptului Canonic, în schimb superiorul său provincial l-a îndreptat spre filozofie: de la gândirea Sfântului Augustin până la "filozofia modernă, mai ales contemporană: Marx, Heidegger, existențialiștii francezi și neoscolastica, îndeosebi cea luminată de reflecția transcendentală a lui Kant".

Acea "schimbare de direcție", avea să amintească el, se va revela providențială pentru a înțelege mai bine transformările profunde introduse de Conciliu și în domeniul reflecției teologice. Experiența de la Roma, împreună cu o pasiune pentru Cetatea eternă, i-a sugerat și o atenție deosebită față de tema ecumenismului.

Și astfel, întărit cu studiile sale, la întoarcerea în patrie a fost profesor de filozofie în seminarul franciscan din Garibaldi, colaborând la viața pastorală a unei parohii (1963-1968). În acea perioadă, între 1965 și 1968, a fost consultant chiar pentru ecumenism al Conferinței Episcopilor din Brazilia (CNBB). Și în 1968, CNBB l-a trimis în Europa pentru a se specializa, tot cu privire la probleme ecumenice, la Institutul din Bossey, în Elveția.

Din 1969 până în 1972 a fost profesor și rector al Facultății de Filozofie din Viamão. În același timp, la Porto Alegre, a fost profesor de aceeași materie la Universitatea Catolică Pontificală și formator al tinerilor clerici franciscani studenți. Din 1972 până în 1975 a fost superior provincial al Ordinului în Rio Grande do Sul, la Porto Alegre.

Formarea preoților a fost una din prioritățile spre care a orientat toată viața sa. Și deja după întoarcerea sa de la Roma, a început această slujire, în climatul de după-Conciliu și în confruntare și cu crizele din unele seminarii. O lucrare pe care a dus-o înainte mereu, și ca episcop în diferitele dieceze, cu o pastorație vocațională atentă, fără a neglija consecințele practice și concrete ale acestei misiuni: între acestea, construirea de edificii potrivite pentru itinerarul formativ al candidaților la prezbiterat. Punctul de fond a fost simplu: tinerii trebuie să aibă în fața lor pe cineva în care să poată avea încredere pentru a vorbi despre vocația lor și a primi orientarea adecvată.

În 1975 a fost ales pentru Biserica titulară de Carcabia și numit episcop coadiutor, cu drept de succesiune, de Santo André, oraș cu climat social "arzător", în centura industrial a lui São Paulo, cu 250 de mii de muncitori metalurgiști, sediu al multinaționalelor și al firmelor automobilistice precum Volkswagen. Puțin după aceea a primit hirotonirea episcopală în catedrala din Porto Alegre de la profesorul său - s-a considerat mereu discipol al său - Aloisio Lorscheider, cardinal arhiepiscop de Aparecida. Co-consacratori erau episcopii Urbano José Allgayer, fost auxiliar de Porto Alegre, și Mauro Morelli, fost auxiliar de São Paulo. Omnes vos fratres este motoul episcopal ales.

Cu cardinalul Lorscheider, precum și cu monseniorul Luciano Mendes de Almeida, avea un raport deosebit de fraternitate. Lorscheider, întocmai, l-a primit la Antonianum pentru că în 1959 preda teologie dogmatică. Aceasta este amintirea sa: "Știa să dea teologiei, în afară de caracterul său doctrinal, o respirație spirituală și pastorală... A lucrat cu tenacitate pentru săraci".

A luat în posesie canonică Dieceza de Santo André drept coadiutor la 29 iunie și după șase luni a devenit episcop diecezan.

În dieceză, profesorul autoritar de filozofie a intrat imediat în contact cu problema socială arzătoare, începând de la bătăliile metalurgiștilor izbucnite la sfârșitul anilor '60 din secolul trecut, precum și cu provocarea politică față de regimul militar. Liderul acelor muncitori era viitorul președinte brazilian Luis Inácio Lula da Silva, care după aceea i-a recunoscut lui Hummes un rol decisiv în soluționarea acelei controverse complicate. De fapt, episcopul a ajuns să deschidă ușile bisericilor pentru a permite reuniunile sindicaliștilor, cărora guvernul le închisese sediile, și în mai multe ocazii a fost mediator între poliție și manifestanți pentru a evita degenerări violente. Dar n-a fost niciodată ceea ce se numește un "preot muncitor" nici "muncitoresc".

A repetat mereu că acțiunea sa era bazată pe evanghelie și obiectivul său era evanghelizarea, nu lupta socială scop în sine, care nu poate înlocui niciodată experiența de credință. Așadar, dreptatea socială ca aplicare a evangheliei.

Pentru el au fost anii pasionați, care l-au făcut și mai conștient de realitatea săracilor și a celor asupriți. Experiența în mijlocul muncitorilor, repeta el, i-a fost de mare ajutor pentru funcțiile sale succesive.

În 1980 a luat parte la a cincea adunare generală ordinară a Sinodului Episcopilor, dedicată familiei. Apoi, în 1992, la a patra Conferință Generală a Episcopatului Latinoamerican la Santo Domingo.

În cadrul Conferinței Episcopale a fost membru al comisiilor pentru ecumenism, laici și pastorația muncitorilor din 1979 până în 1983 și pentru familie și cultură din 1995 până în 1998. A fost și consultant național pentru pastorația muncitorilor din 1979 până în 1990.

A condus Dieceza de Santo André timp de douăzeci și unu de ani, până în 1996, când a fost numit arhiepiscop mitropolit de Fortaleza, în Ceará. Și dacă la Santo André a cunoscut sărăcia urbană din favelas, la Fortaleza în schimb s-a aflat în fața sărăciei la fel de cutremurătoare a agricultorilor care trăiau din nimic.

În cei doi ani petrecuți în arhidieceză a ocupat și rolul de responsabil pentru familie și cultură în Conferința Episcopală Braziliană. Apoi a fost unul din artizanii celei de-a doua Întâlniri Mondiale a Familiilor cu papa, ținută la Rio de Janeiro în 1997. În același an a luat parte la adunarea specială pentru America a Sinodului Episcopilor.

În 1998 a fost numit arhiepiscop mitropolit de São Paulo, una din cele mai mari megalopolisuri din America Latină, cu 20 de milioane de locuitori și 216 parohii. Aici a dat un impuls deosebit pastorației vocaționale, formării preoților și evanghelizării în inima orașului. Important rolul desfășurat în domeniul comunicării, pentru ca Biserica să dialogheze cu orașul. "Este nevoie de răspunsuri noi la exigențele persoanelor" a recomandat preoților săi, însă fără a renunța la esențial, la adevărul lui Dumnezeu despre om. Iar mișcărilor Hummes le cerea să fie "mai vizibile" în Biserică și pentru Biserică. Oricum nu a uitat speciala sa vocația filozofică și culturală: în acea perioadă a fost, printre altele, mare cancelar al Universității Catolice Pontificale citadine.

În cadrul Curiei Romane, a fost membru al fostelor Consilii Pontificale pentru Dialogul Interreligios (1997), pentru Familie (1998), pentru Cultură (1998), al Comisiei Pontificale pentru America Latină (1999) și al fostei Congregații pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor (1999).

În consistoriul din februarie 2001 a fost creat și publicat cardinal al titlului "Sant'Antonio da Padova" în Via Merulana. Tot în 2001 a luat parte la a zecea adunare generală ordinară a Sinodului Episcopilor, dedicată tocmai figurii episcopului ca "slujitor al evangheliei lui Isus Cristos pentru speranța lumii".

Din 17 până în 23 februarie 2002 a predicat în Vatican, în prezența lui Ioan Paul al II-lea, exercițiile spirituale despre tema: "Mereu discipoli ai lui Cristos". După o introducere despre "sensul reculegerii", a tratat câteva teme teologice semnificative, dedicând atenție deosebită și problemelor mai strict ecleziale, precum misionaritatea, dialogul cu toți, solidaritatea cu săracii. A încheiat exercițiile spirituale cu o meditație specială cu titlul "O Biserică în rugăciune". La sfârșitul săptămânii intense de reflecție, Ioan Paul al II-lea l-a salutat cu aceste cuvinte: "Mulțumim din inimă pentru că ne-ați condus la pășunile înfloritoare ale revelației și tradiției catolice, cu grija, înțelepciunea și siguranța Bunului Păstor și că ne-ași adus și în aceste zile, cu intonația vocii dumneavoastră această mărturie din São Paulo și a marii Biserici braziliene. Aceste zile de contemplație reculeasă ne-au ajutat să redescoperim cu bucurie harul inepuizabil al vocației creștine și apostolice. Duhul ne-a făcut să înțelegem din nou că toată existența noastră este centrată pe Cristos, Revelatorul Tatălui".

La 16 martie 2004 a fost numit membru al Consiliului Cardinalilor pentru studiul problemelor de organizare și economice ale Sfântului Scaun.

A participat la conclavul care la 19 aprilie 2005 l-a ales papă pe Benedict al XVI-lea. Și în același an a luat parte la unsprezecea adunare generală ordinară a Sinodului Episcopilor, dedicată Euharistiei.

Anul următor a fost numit prefect al fostei Congregații pentru Cler, renunțând, în același timp, la funcția de arhiepiscop mitropolit de São Paulo.

În mai 2007 a participat la a cincea Conferință Episcopală Latinoamericană la Aparecida, în 2008 la a douăsprezecea adunare generală ordinară a Sinodului Episcopilor despre Cuvântul lui Dumnezeu și în 2009 la a doua adunare specială pentru Africa.

Ca prefect al fostei Congregații pentru Cler a animat Anul Sfintei Preoții, convocat de la 19 iunie 2009 la 11 iunie 2010, cu ocazia celor 150 de ani de la moartea lui Jean-Marie Baptiste Vianney, sfântul paroh de Ars, patron al parohilor. Și în mai 2010 a fost trimis special al papei la celebrările celui de-al 16-lea Congres Euharistic din Brazilia. În același an pontiful a acceptat demisia sa ca prefect.

Întors în patrie, a fost numit președinte al Comisiei Episcopale pentru Amazonia în cadrul CNBB, funcție desfășurată până în 2022. Apoi a luat parte la conclavul care la 13 martie 2013 l-a ales papă pe Francisc. În 2013 a fost numit trimis special la Asunción, în Paraguay, la celebrările de încheiere pentru cei 25 de ani ai canonizării Sfântului Roque González de Santa Cruz și însoțitori martiri. Și în 2014 a fost confirmat membru al Comisiei Pontificale pentru America Latină.

În 2014 s-a angajat în crearea Rețelei Ecleziale Pan-amazoniene (REPAM), al cărei prim președinte a fost până la 14 octombrie 2020. Și grație impulsului său și contribuției sale creative, la 15 octombrie 2017 Papa Francisc a decis să convoace adunarea specială pentru regiunea pan-amazoniană, ținută în Vatican de la 6 la 27 octombrie 2019, despre tema: "Amazonia: noi drumuri pentru Biserică și pentru o ecologie integrală". În întregul proces și proiect eclezial complex și articulat care a precedat și a urmat adunarea, cardinalul Hummes - ca raportor general - a desfășurat un rol de prim plan în redefinirea liniilor pastorale, adaptându-le la timpurile contemporane. "Omenirea - a spus el introducând lucrările adunării - are o mare datorie față de populațiile indigene din diferitele continente ale pământului precum și din Amazonia. Popoarelor indigene trebuie să fie restituit și garantat dreptul de a fi protagoniști ai istoriei lor". Și la încheierea Sinodului a amintit că strigătul popoarelor amazoniene este și strigătul pământului, reafirmând că ocrotirea Amazoniei este fundamentală pentru sănătatea planetei; și Biserica trebuie să conștientizeze tot mai mult faptul că este nevoie de o "convertire integrală" pentru o "ecologie integrală".

În 2020 a fost ales președinte al nou-născutei Conferințe Ecleziale din Amazonia, funcție la care a renunțat în martie anul acesta. Și până când i-au permis forțele, a continuat să insiste asupra necesității de a concretiza și a duce la împlinire roadele experienței sinodale. Pentru că, repeta el, "trebuie trecut de la «a trebui să facem» la «să facem»".

(Din L'Osservatore Romano, 5 iulie 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 98.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat