Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Mesaj video adresat populațiilor din Republica Democratică din Congo și din Sudanul de Sud (2 iulie 2022)

Iubiți frați și surori din Republica Democratică din Congo și din Republica Sudanul de Sud, bună ziua!

Așa cum știți, astăzi ar fi trebuit să plec pentru un pelerinaj de pace și reconciliere în țările voastre. Domnul știe cât de mare este regretul meu pentru că am fost constrâns să amân această vizită atât de dorită și așteptată. Dar să nu pierdem încrederea și să nutrim speranța de a ne întâlni cât mai curând, imediat ce va fi posibil.

Aș vrea să spună între timp că, în special în aceste săptămâni, vă port în inimă mai mult ca oricând. Port înlăuntrul meu, în rugăciune, suferințele pe care le simțiți de mult, de prea mult timp. Mă gândesc la Republica Democratică din Congo, la exploatarea, la violența și la nesiguranța pe care le îndură, îndeosebi în estul țării, unde ciocnirile armate se prelungesc, provocând suferințe nenumărate și dramatice, agravate de indiferența și de conveniența atâtora. Și mă gândesc la Sudanul de Sud, la strigătul de pace al oamenilor săi care, epuizați de violență și de sărăcie, așteaptă fapte concrete de la procesul de reconciliere națională, la care doresc să contribui nu singur, ci peregrinând ecumenic împreună cu doi frați iubiți: arhiepiscopul de Canterbury și moderatorul Adunării generale a Bisericii din Scoția.

Dragi prieteni congolezi și sud-sudanezi, în acest moment cuvintele nu sunt suficiente pentru a vă transmite apropierea pe care aș vrea să v-o exprim și afectul pe care îl simt față de voi. Aș vrea să vă spun: nu lăsați să vi se fure speranța! Nu lăsați să vi se fure speranța! Gândiți-vă, voi care îmi sunteți atât de dragi, cu cât sunteți mai prețioși și iubiți în ochii lui Dumnezeu, care nu dezamăgește niciodată pe cei care-și pun speranța în el! Aveți o mare misiune, toți, începând de la responsabilii politici: aceea de a da pagina pentru a deschide drumuri noi, drumuri de reconciliere, drumuri de iertare, drumuri de conviețuire senină și de dezvoltare. Este o misiune de asumat privind împreună spre viitor, spre atâția tineri care populează ținuturile voastre înfloritoare și rănite, umplându-le de lumină și de viitor. Ei visează și merită să vadă realizate aceste vise, să vadă zile de pace: pentru ei, îndeosebi, trebuie depuse armele, trebuie depășite supărările, trebuie scrise pagini noi de fraternitate.

Aș vrea să vă mai spun un lucru: lacrimile pe care le vărsați pe pământ și rugăciunile pe care le înălțați la cer nu sunt inutile. Mângâierea lui Dumnezeu va veni, pentru că el are "planuri de pace și nu de nenorocire" (Ier 29,11). Deja de acum, așteptând să vă întâlnesc, cer ca pacea sa să coboare în inimile voastre. Și în timp ce crește din zi în zi așteptarea de a vedea fețele voastre, de a mă simți acasă în comunitățile voastre creștine vii, de a vă îmbrățișa pe toți cu prezența mea și de a binecuvânta ținuturile voastre, rugăciunea mea se intensifică, precum și afectul față de voi și față de popoarele voastre. Din inimă vă binecuvântez și vă cer și vouă să continuați să vă rugați pentru mine. Mulțumesc pentru asta!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 139.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat