Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (3 iulie 2022)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

În Evanghelia de la liturgia din această duminică noi citim că "Domnul a ales alți șaptezeci și doi [de discipoli] și i-a trimis doi câte doi înaintea sa în toate cetățile și locurile sale pe unde să treacă el" (Lc 10,1). Discipolii au fost trimiși doi câte doi, nu singuri. A merge în misiune doi câte doi, dintr-un punct de vedere practic, ar părea să comporte mai multe dezavantaje decât avantaje. Există riscul ca acei doi să nu se înțeleagă, să aibă un pas diferit, ca unul să obosească sau să se îmbolnăvească de-a lungul drumului, constrângându-l pe celălalt să se oprească. În schimb, când suntem singuri, pare că drumul devine mai zvelt și fără încurcături. Însă Isus nu gândește așa: înaintea sa nu trimite niște solitari, ci discipoli care merg doi câte doi. Dar să ne punem o întrebare: care este motivul acestei alegeri a Domnului?

Misiunea discipolilor este să meargă înainte în sate și să pregătească oamenii ca să-l primească pe Isus; și instrucțiunile pe care el le dă lor sunt nu atât despre ce anume trebuie să spună, cât mai ales despre modul cum trebuie să fie: adică nu despre "cărticica" pe care trebuie s-o spună, nu; despre mărturia de viață, mai mult despre mărturia de dat decât despre cuvintele de spus. De fapt, îi definește lucrători: adică sunt chemați să lucreze, să evanghelizeze prin comportamentul lor. Și prima acțiune concretă cu care discipolii desfășoară misiunea lor este tocmai aceea de a merge doi câte doi. Discipolii nu sunt niște "hăitași liberi", niște predicatori care nu știu să cedeze altuia cuvântul. Însăși viața discipolului vestește Evanghelia: faptul de a ști să fie împreună, de a se respecta reciproc, de a nu voi să demonstreze că este mai capabil decât celălalt, referința comună la unicul Învățător.

Se pot elabora planuri pastorale perfecte, se pot pune în aplicare proiecte bine făcute, se pot organiza în cele mai mici detalii; se pot convoca mulțimi și se pot avea multe mijloace; dar dacă nu există disponibilitatea la fraternitate, misiunea evanghelică nu înaintează. Odată, un misionar relata că a plecat în Africa împreună cu un confrate. Însă după câtva timp s-a despărțit de el, oprindu-se într-un sat unde a realizat cu succes o serie de activități edilitare pentru binele comunității. Totul funcționa bine. Dar într-o zi parcă a avut o tresăltare: și-a dat seama că viața sa era aceea a unui bun antreprenor, mereu în mijlocul șantierelor și a fișelor contabile! Dar... și acel "dar" a rămas acolo. Atunci a lăsat gestiunea pentru alții, laicilor, și a ajuns la confratele său. Astfel a înțeles pentru ce Domnul i-a trimis pe discipoli "doi câte doi": misiunea evanghelizatoare nu se bazează pe activismul personal, adică pe acel "a face", ci pe mărturia de iubire fraternă, și prin dificultățile pe care trăirea împreună le comportă.

Așadar, putem să ne întrebăm: cum le ducem altora vestea cea bună a Evangheliei? Facem asta cu spirit și stil fratern, sau în maniera lumii, cu protagonism, competitivitate și eficientism? Să ne întrebăm dacă avem capacitatea de a colabora, dacă știm să luăm decizii împreună, respectând cu sinceritate pe cel care este lângă noi și ținând cont de punctul de vedere, dacă facem asta în comunitate, nu singuri. De fapt, mai ales în acest fel viața discipolului lasă să transpară viața Învățătorului, vestindu-l realmente celorlalți.

Fecioara Maria, Mama Bisericii, să ne învețe să pregătim calea pentru Domnul cu mărturia fraternității.

________________

După Angelus

Iubiți frați și surori!

Ieri la San Ramón de la Nueva Orán, în Argentina, au fost beatificați Pedro Ortiz de Zárate, preot diecezan, și Giovanni Antonio Solinas, preot din Societatea lui Isus. Acești doi misionari, care și-au dedicat viața transmiterii credinței și apărării populațiilor indigene, au fost uciși în 1683 pentru că ducea mesajul de pace al Evangheliei. Exemplul acestor martiri să ne ajute să mărturisim Vestea Bună fără compromisuri, dedicându-ne cu generozitate în slujba celor mai slabi. Aplauze pentru noii fericiți!

Să continuăm să ne rugăm pentru pacea în Ucraina și în întreaga lume. Fac apel la conducătorii națiunilor și ai Organizațiilor internaționale pentru ca să reacționeze la tendința de a accentua conflictualitatea și contrapoziția. Lumea are nevoie de pace. Nu o pace bazată pe echilibrul armamentelor, pe frica reciprocă. Nu, asta nu merge. Asta înseamnă a întoarce istoria înapoi cu șaptezeci de ani. Criza ucraineană ar fi trebuit să fie, dar - dacă se vrea - mai poate să devină, o provocare pentru statiști înțelepți, capabili să construiască în dialog o lume mai bună pentru noile generații. Cu ajutorul lui Dumnezeu, acest lucru este posibil mereu! Dar trebuie trecut de la strategiile de putere politică, economică și militară la un proiect de pace globală: nu la o lume divizată între puteri aflate în conflict; da la o lume unită între popoare și civilizații care se respectă.

Vă salut pe voi toți, dragi romani și pelerini! Îndeosebi, salut lectorii și ministranții din Dobra, Polonia; studenții din Slavonski Brod, Croația; credincioșii albanezi cu parohii lor și echipa itinerantă a Drumului Neocatecumenal din Albania. Salut credincioșii din Napoli, Ascoli Piceno, Perugia și Catania, și tinerii de la Mir din Tremignon și Vaccarino, Dieceza de Vicenza.

Vă urez vouă tuturor o duminică frumoasă. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 43.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat