Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

A fost prezentat logoul Jubileului 2025

Pentru ca lumea să experimenteze speranța

Pelerini de speranță, motoul Jubileului din 2025 ales de papa, "să poată deveni cu adevărat pentru întreaga lume un conținut autentic de experimentat". Este auspiciul exprimat de cardinalul secretar de stat, Pietro Parolin, în conferința de presă cu privire la primele inițiative pentru Jubileu și, în mod specific, pentru prezentarea logoului oficial al Anului sfânt. Întâlnirea - coordonată de arhiepiscopul Rino Fisichella, pro-prefect al Dicasterului pentru Evanghelizare pentru problemele fundamentale ale evanghelizării în lume - s-a desfășurat în după-amiaza zilei de marți, 28 iunie 2022, în scenariul splendid din Sala Regia din Palatul apostolic.

Evenimentele pe care le trăim, a afirmat cardinalul Parolin, "mai ales în aceste luni recente, par să oblige Biserica să-și îndrepte privirea spre virtutea speranței care, nu întâmplător, este definită o virtute teologală, pentru că este pusă chiar la fundamentul vieții creștine împreună cu celelalte două virtuți a credinței și a iubirii". Și "speranța ne cheamă pe toți să fim constructori responsabili ai unei lumi mai bune, așa cum a scris Papa Francisc în vederea Anului jubiliar: «Trebuie să facem totul pentru ca fiecare să redobândească forța și certitudinea de a privi la viitor cu suflet deschis»".

Mulțumind celor care sunt implicați mai direct în responsabilitatea de organizare a Jubileului "pentru colaborarea care a fost oferită în diferite forme" în această fază pregătitoare, cardinalul Parolin a relansat importanța "complementarității necesare și rodnice pentru binele" pelerinilor care vor veni la Roma "pentru a trece prin poarta sfântă, conform tradiției jubiliare antice".

Anul sfânt 2025, a conchis secretarul de stat, "este o frumoasă oportunitate care este oferită în mod special Romei și Italiei, ca moment calificator pentru a primi milioanele de turiști care vor veni pentru a trăi desigur un eveniment de credință, dar în același timp de cultură și de admirație față de aceste locuri splendide".

Arhiepiscopul Fisichella a prezentat apoi logoul Jubileului, desenat de Giacomo Travisani și ales personal de Papa Francisc, la 11 iunie, din cele trei propuneri indicate de o comisie internațională care le-a selecționat dintre cele 294 prezentate de persoane, între 6 și 83 de ani, din 213 orașe și 48 de țări.

"Logoul reprezintă patru figuri stilizate pentru a indica omenirea care provine din cele patru colțuri ale pământului", a explicat în detalii arhiepiscopul. "Sunt o îmbrățișare cu alta, pentru a indica solidaritatea și fraternitatea care trebuie să unească popoarele. Se va observa că primul din rând este prins de cruce. Este semnul nu numai al credinței care îmbrățișează, ci al speranței care nu poate fi abandonată niciodată pentru că avem nevoie mereu de ea și mai ales în momentele de necesitate mai mare".

"Este util de observat valurile care sunt dedesubt și care sunt agitate pentru a arăta că pelerinajul vieții nu se face mereu în ape liniștite", a afirmat el. "Adesea evenimentele personale și evenimentele din lume impun cu intensitate mai mare chemarea la speranță. Pentru aceasta trebuie subliniată partea de jos a crucii care se prelungește transformându-se într-o ancoră, care se impune asupra mișcării valurilor. Așa cum se știe - a adăugat el - ancora a fost utilizată adesea ca metaforă a speranței. De fapt, ancoră de speranță este numele care în jargonul marinăresc este dat ancorei de rezervă, folosită de ambarcațiuni pentru a face manevre de urgență pentru a stabiliza nava în timpul furtunilor".

"Să nu se neglijeze faptul că imaginea arată că drumul pelerinului - a spus arhiepiscopul Fisichella - nu este un fapt individual, ci comunitar cu amprenta unui dinamism crescător care tinde tot mai mult spre cruce. Crucea nu este deloc statică, ci este și ea dinamică, se apleacă spre omenire parcă pentru a-i ieși în întâmpinare și a nu o lăsa singură, ci oferind certitudinea prezenței și siguranța speranței. În sfârșit, este foarte vizibil, în culoarea verde, motoul Jubileului 2025: Peregrinantes in Spem".

Așadar, logoul a fost ales în cadrul unui concurs internațional "la care au participat studenți, studii grafice, institute călugărești, profesioniști și studioși de artă care s-au confruntat cu tema pelerinajului și a speranței". Comisia "a evaluat lucrările prezentate după trei criterii: pastoral, pentru ca mesajul Jubileului să fie mai ușor de intuit; tehnico-grafic, care să garanteze o bună factură grafică pentru a putea fi reprodusă; estetic, pentru ca desenul să fie bine făcut și captivant".

Este elocventă mărturia lui Giacomo Travisani, autorul logoului: "Am imaginat oameni de orice «culoare», naționalitate și cultură, îndreptându-se din cele patru colțuri ale pământului și mergând spre viitor, spre ceilalți, spre lume, ca niște vele ale unei mari nave comune, umflate grație vântului speranței care este crucea lui Cristos. Speranța, mi-am spus eu, este în cruce, cu papa la conducerea poporului lui Dumnezeu spre ținta comună. Îmbrățișând crucea care devine o ancoră, referință trainică pentru omenire".

În afară de asta, arhiepiscopul Fisichella a prezentat indicația Papei Francisc de a focaliza următorii doi ani care preced Jubileul asupra a două tematici deosebite. Astfel anul 2023 va fi dedicat revizitării temelor fundamentale ale celor patru constituții ale Conciliului al II-lea din Vatican, a cărei aniversare de 60 de ani de la deschidere se va celebra la 11 octombrie, "pentru ca Biserica să poată respira din nou" acea "învățătură profundă și actuală". Sunt în pregătire o serie de materiale ajutătoare, "scrieri cu un limbaj captivant".

În schimb, anul 2024 va fi unul dedicat rugăciunii, pentru "a crea un context favorabil Jubileului și pentru a permite ca pelerinii să se poată pregăti pentru acest eveniment, care este înainte de toate spiritual, în mod coerent și eficace".

"După vară va fi disponibil site-ul oficial al Jubileului cu respectiva app", a anunțat arhiepiscopul, evidențiind spiritul de colaborare și de responsabilitate în acest timp de pregătire și mulțumind, pentru acestea, autorităților italiene. Site-ul și app "vor reprezenta un instrument pentru a-i ajuta pe pelerini să trăiască evenimentele propuse cât mai bine, facilitând experiența spirituală și culturală a orașului Roma. De fapt, portalul Jubileului va conține, în afară de importanta «Cartă a pelerinului», știri, aspecte istorice, informații practice, servicii și instrumente multimedia, în zece limbi și cu un înalt nivel de accesibilitate pentru persoanele cu dizabilități". În acest an, a conchis el, va fi gata calendarul Anului sfânt 2025 cu evenimentele speciale.

(După L'Osservatore Romano, 30 iunie 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 47.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat