Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Întâlnirea familiilor: chemate să fie misionare în lume

de Gabriella Ceraso

O experiență extraordinară a cărei formulă multicentrică și răspândită a făcut posibilă implicarea cu adevărat a întregului teritoriu, dieceze, parohii, comunități care au trăit fiecare zi în comuniune cu papa și cu Roma. Așa afirmă subsecretarul Dicasterului pentru Laici, Familie și Viață, Gabriella Gambino, la microfoanele de la Vatican News, trasând un prim bilanț al intensei experiențe reprezentate de a X-a Întâlnire Mondială a Familiilor desfășurată, de la 22 la 26 iunie 2022, în Vatican. În interviu subsecretarul subliniază că toate acestea au scos în evidență și mai mult mesajul unei Biserici unite, în care familiile sunt protagoniste: lor le este adresată - așa cum remarcă materialul video difuzat astăzi de dicaster - invitația de a devine misionare în lume.

S-a încheiat a X-a Întâlnire Mondială a Familiilor - o întâlnire în care Roma a fost colorată cu atâtea prezențe. Temele sunt multe, foarte concrete, foarte simțite, mărturii puternice... Să facem o reflecție concluzivă cu dumneavoastră: ce bilanț putem trage?

Înainte de toate, întâlnirea a fost cu adevărat o experiență unică, inedită, pentru că pentru prima dată s-a desfășurat nu numai la Roma, ci în foarte multe dieceze din lume în toate cele cinci continente. Așadar, cu adevărat o experiență de comuniune eclezială aș spune extraordinară, care pentru prima dată timp de aproape o săptămână a făcut posibilă implicarea celor care au aflat de eveniment și au voit să participe, deși n-au putut călători. Și asta în edițiile precedente nu s-a întâmplat niciodată. Așadar, formula multicentrică și răspândită a reușit să implice într-adevăr dieceze, parohii, comunități care au trăit în comuniune cu Roma - acesta este, după părerea mea, cel mai frumos lucru și cel mai semnificativ - bucuria de a fi familie, adică frumusețea sacramentului căsătoriei pe care toți a respirat-o, forța năvalnică a harului în toate situațiile vieții: în suferință, în viața care se naște, în iertare, în primirea crucii, în fraternitate, în împărtășire, teme care au străbătut ca un fir roșu Congresul pastoral, precum și Festivalul. Așadar, îmi vine să spun: o Biserică unită, făcută într-adevăr din familii și păstori împreună, în care am văzut coresponsabilitate și comuniune în acțiune. Și cred că este un aspect foarte important de scos în evidență.

Să amintim și că această întâlnire a pecetluit tot Anul "Familia Amoris laetitia": un an inspirat din textul exortației apostolice a Papei Francisc împletită din experiențele de viață ale familiei în toate fațetele sale. Așadar, se încheie un proces?

Desigur că a fost un parcurs care a deschis procese și aș spune că și asta dă rezultate surprinzătoare cam în toată lumea. Avem feedback extraordinare atât din dieceze cât și din multe Conferințe Episcopale, care au demarat acest proces de reînnoire puternică și intensă a pastorației familiale implicând, în majoritatea cazurilor, familiile și soții - de exemplu - și în oficii, motiv pentru care multe dieceze chiar se reorganizează, și la nivel practic. Așadar, există cu adevărat începutul unui drum de dus înainte împreună și pe urma a tot ceea ce Sfântul Părinte ne-a spus în timpul Întâlnirii Mondiale și îndeosebi a trimiterii misionare pe care a dăruit-o familiilor.

De fapt, în Piața "Sfântul Petru", la Liturghia de sâmbătă, 25 iunie, la încheierea întâlnirii, papa a invitat să se trăiască în familie adevărata libertate, care se exprimă în spiritul de slujire, a cerut părinților să le dea încredere copiilor și să le arate fidelitatea față de propria vocație de soți. Apoi încredințarea mandatului: să vestească evanghelia pretutindeni și să meargă împreună...

Între timp, această trimitere a fost însoțită de un gest foarte important, simbolic și frumos, care a fost înmânarea de cruci familiilor delegaților Conferințelor Episcopale și ai mișcărilor care erau prezenți la Liturghie. Crucile simbolizează trimiterea, misiunea dată tuturor familiilor din lume. Și această trimitere este cu adevărat un îndemn al Sfântului Părinte de a nu merge niciodată singuri. De fapt, referința la a merge împreună este foarte puternică: a rămâne mereu în Biserică pentru a construi Biserica. Familiile sunt Biserica. Le-a chemat, de exemplu, să vestească frumusețea căsătoriei și a familiei copiilor, tinerilor pentru ca să poată învăța să dorească și ei căsătoria și viața familială. Importanța de a ști că trebuie să dăm maximul pentru a evangheliza, pentru a vesti lumii frumusețea familiei, dar a ști după aceea, la sfârșit, că totul trebuie încredințat lui Dumnezeu așa cum au făcut soții sfinți despre care am vorbit în toată întâlnirea mondială. Așadar, un mandat care de fapt constituie programarea pastorală, angajarea, misiunea care ne-a fost încredințată de aici la următoarea întâlnire mondială. Astfel, toată Biserica va putea să lucreze pornind chiar de la cuvintele Sfântului Părinte adaptate la oricare realitate din lume, desigur declinate diferit, dar capabile să ne facă să simțim o Biserică ce merge unită, cu adevărat catolică, sub conducerea unui singur păstor care este succesorul lui Petru. Cred că acesta a fost pentru noi darul cel mai mare. Până la urmă, această întâlnire a fost demonstrația a câtă nevoie avem de a împărtăși bogăția și frumusețea familiilor, iar întâlnirea a fost dovada acestui lucru.

Dăm familiilor următoarea întâlnire cu această angajare de a fi sămânță a unei lumi fraterne, așa cum spune papa, de a avea o inimă mare, de a fi familie primitoare și curajoasă...

Cu siguranță vom avea o întâlnire semnificativă în timpul Jubileului Familiilor în 2025: nu va fi o altă ediție ulterioară a Întâlnirii Mondiale, ci va fi o oportunitate în cadrul anului sfânt pentru a ne întâlni, pentru a fi în ascultare și mai ales pentru a ne ruga împreună.

(După Vatican News, 30 iunie 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 95.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat