Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Salut adresat delegației Comitetului Internațional Ebraic pentru Consultări Interreligioase (International Jewish Committee on Interreligious Consultations, 30 iunie 2022)

[Salutul Sfântului Părinte înmânat cardinalului Koch pentru delegația din partea International Jewish Committee on Interreligious Consultations]

Dragi prieteni!

Vă spun bune venit vouă, lideri ai Comitetului Internațional Ebraic pentru Consultări Interreligioase. Organizația voastră a fost creată în 1970 cu scopul de a promova și a însoți dialogul interreligios în toată lumea. Ea reunește multe organizații ebraice mari, cu sediu în special în Statele Unite ale Americii. Încă de la începuturi este în contact cu Comisia Sfântului Scaun pentru raporturile religioase cu ebraismul, și împreună cu ea organizează în mod obișnuit conferințe comune despre teme de actualitate. Cu ocazia ultimei voastre reuniuni aici la Roma, în mai 2019, îmi amintesc că am salutat grupul vostru la audiența generală din Piața "Sfântul Petru".

În timpurile noastre turbulente, este de mare importanță ca evreii și creștinii să se întâlnească și să lucreze tot mai mult împreună, pentru a încerca să contrasteze anumite tendințe negative ale societăților noastre occidentale: idolatria eului și a banului; individualismul exasperat; cultura indiferenței și a rebutării. Suntem chemați să-l mărturisim împreună pe Dumnezeul milostivirii și al dreptății, care iubește și se îngrijește de persoane; și putem să facem asta luând din patrimoniul spiritual pe care în parte îl împărtășim și pe care avem responsabilitatea de a-l păstra și aprofunda.

Tradițiile noastre religioase ne cer să înfruntăm discordiile, divergențele și conflictele nu în mod agresiv, ci fără prejudecăți și cu intenții pașnice, cu scopul de a găsi puncte de convergență acceptabile de toți. În orice caz, ura și violența sunt incompatibile cu credința noastră în "Dumnezeul plin de îndurare și milostiv, încet la mânie, plin de bunătate și de adevăr" (Ex 34,6). Evrei și creștini, suntem chemați să ne comportăm în așa fel încât să ne asemănăm cât mai mult posibil cu Creatorul și Tatăl nostru. Asta - o știm - devine foarte dificil când suntem făcuți obiect al samavolniciilor și persecuțiilor, așa cum s-a întâmplat adesea în istorie și din păcate se întâmplă și astăzi. În această privință, profit de ocazie pentru a reafirma angajarea Bisericii Catolice în contrastarea oricărei forme de antisemitism, mai ales prin acțiunea preventivă, adică pe planul educativ, fie în familii, fie în comunitățile parohiale și în școli, fie în asociațiile laicale.

Întorcându-ne la dialogul interreligios, el este un semn al timpurilor noastre, un semn aș spune providențial, în sensul că însuși Dumnezeu, în planul său înțelept, este cel care le inspiră liderilor religioși și atâtor persoane obișnuite dorința de a se întâlni și de a se cunoaște respectând diferențele religioase. Aceasta este o cale măiastră pentru a face să crească în lume fraternitatea și pacea. Întărind dialogul putem rezista în fața extremismului, care din păcate este o patologie care se poate manifesta și în religii. Să-l rugăm pe Domnul să ne conducă tot mai mult pe acest drum de dialog și fraternitate.

Dragi prieteni, vă mulțumesc pentru vizita voastră. Fie ca binecuvântarea lui Dumnezeu să vă însoțească și să facă rodnică lucrarea voastră în slujba cunoașterii reciproce și a colaborării. Și, vă rog, în rugăciunile voastre, amintiți-vă și de mine. Mulțumesc!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 39.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat