Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Discurs adresat delegației patriarhiei ecumenice de Constantinopol (30 iunie 2022)

Eminență, iubiți frați,

Vă spun bine ați venit, recunoscător pentru vizita voastră și pentru cuvintele respectuoase pe care mi le-ați adresat. Ieri ați participat la sărbătoarea sfinților apostoli Petru și Paul: prezența voastră la liturgia euharistică a fost motiv de mare bucurie pentru mine și pentru toți, pentru că a manifestat vizibil apropierea și caritatea fraternă a Bisericii de Constantinopol față de Biserica de Roma. Vă cer să duceți salutul meu și recunoștința mea fratelui iubit Bartolomeu, patriarh ecumenic, și Sfântului Sinod, care v-au trimis aici printre noi.

Schimbul tradițional de delegații între Bisericile noastre cu ocazia respectivelor sărbători patronale este un semn tangibil că timpul distanței și indiferenței, în timpul căruia se credea că diviziunile erau un fapt iremediabil, a fost depășit. Astăzi, mulțumind lui Dumnezeu, ascultând de voința Domnului nostru Isus Cristos și cu călăuzirea Duhului Sfânt, Bisericile noastre duc înainte un dialog fratern și rodnic și sunt angajate în mod convins și ireversibil pe drumul spre restabilirea comuniunii depline.

În această privință, aș vrea să adresez un gând recunoscător celor care au demarat acest parcurs. Îndeosebi îmi este drag să amintesc, la câteva zile de la a cincizecea aniversare de la moarte, pe neuitatul patriarh ecumenic Athenagoras, păstor înțelept și curajos care continuă să fie pentru mine și pentru mulți sursă de inspirație. El spunea: "Biserici surori, popoare frați".

Biserici surori, popoare frați: reconcilierea între creștini despărțiți, drept contribuție la pacificarea popoarelor aflate în conflict, este astăzi deosebit de actuală, în timp ce lumea este răscolită de o agresiune războinică crudă și nesăbuită, în care atâția creștini se luptă între ei. Dar în fața scandalului războiului înainte de toate trebuie făcute considerații: este de plâns, de ajutat și de a ne converti. Este de plâns victimele și prea mult sânge vărsat, moartea atâtor nevinovați, traumele familiilor, orașelor, ale unui popor întreg: câtă suferință în cel care a pierdut afectele cele mai dragi și este constrâns să părăsească propria casă și propria patrie! Apoi este de ajutat acești frați și surori: este o chemare la caritatea pe care, fiind creștini, suntem ținuți s-o exercităm față de Isus migrant, sărac și rănit. Dar este și convertirea pentru a înțelege că aceste cuceriri armate, expansiuni și imperialisme nu au nimic de-a face cu Împărăția pe care Isus a vestit-o, cu Domnul Paștelui care în Ghetsemani le-a cerut discipolilor să renunțe la violență, să repună sabia în teacă "pentru că cei care pun mâna pe sabie de sabie vor pieri" (Mt 26,52); și eliminând orice obiecție a spus: "Încetați! Până aici!" (Lc 22,51).

Biserici surori, popoare frați: așadar căutarea unității creștinilor nu este numai o problemă internă a Bisericilor. Este o condiție indispensabilă pentru realizarea unei fraternități universale autentice, care se manifestă în dreptatea și în solidaritatea față de toți. De aceea, nouă, creștinilor, ni se impune o reflecție serioasă: ce lume am vrea să rezulte după această teribilă serie de ciocniri și contrapoziții? Și ce aport suntem gata să oferim acum pentru o umanitate mai fraternă? Fiind credincioși nu putem decât să luăm răspunsurile la aceste întrebări din Evanghelie: în Isus, care ne invită să fim milostivi și niciodată violenți, desăvârșiți ca Tatăl fără a ne adapta la lume (cf. Mt 5,48). Să ne ajutăm, iubiți frați, să nu cedăm la ispita de a cenzura noutatea năvalnică a Evangheliei cu seducțiile lumii și de a-l transforma pe Tatăl tuturor, care "face să răsară soarele său peste cei răi și peste cei buni și să plouă peste cei drepți și peste cei nedrepți" (cf. v. 45), în dumnezeul propriilor motive și al propriilor noțiuni. Cristos este pacea noastră, cel care întrupându-se, murind și înviind pentru toți a dărâmat zidurile de dușmănie și de separare între oameni (cf. Ef 2,14). De la el să repornim, pentru a înțelege că nu mai este timpul de a reglementa agendele ecleziale după logicile de putere și conveniență ale lumii, ci după profeția îndrăzneață de pace a Evangheliei. Cu umilință și multă rugăciune, dar și cu curaj și parresia.

Un semn de speranță, pe drumul spre restabilirea comuniunii depline, vine din reuniunea Comitetului de coordonare al Comisiei mixte internaționale pentru dialogul teologic între Biserica Catolică și Biserica Ortodoxă care, după o întrerupere de doi ani din cauza pandemiei, a avut loc în luna mai. Prin dumneavoastră, dragă Eminență, drept co-președinte ortodox al comisiei, doresc să-i mulțumesc Eminenței Sale Eugenios, arhiepiscop de Creta, și Eminenței Sale Prodromos, mitropolit de Rethymno, pentru ospitalitatea generoasă și fraternă oferită membrilor comitetului. Doresc ca dialogul teologic să continue promovând o mentalitate nouă care, conștientă de erorile din trecut, să ne facă să privim tot mai mult împreună la prezent și la viitor, fără a ne lăsa prinși în prejudecăți din alte epoci. Să nu ne mulțumim cu o "diplomație ecleziastică" pentru a rămâne cu gentilețe asupra propriilor idei, ci să mergem împreună ca frați: să ne rugăm unii pentru alții, să lucrăm unii cu alții, să ne susține reciproc privind la Isus și la Evanghelia sa. Aceasta este calea pentru ca noutatea lui Dumnezeu să nu fie ținută ostatică de conduita omului vechi (cf. Ef 4,22-24).

Dragi membri ai delegației, sfinții frați Petru și Andrei să mijlocească pentru noi și să obțină binecuvântarea lui Dumnezeu, Tată bun, asupra drumului nostru și asupra întregii lumi. Eu vă mulțumesc din inimă și vă cer, cu rugăminte, să nu uitați să vă rugați pentru mine și pentru slujirea mea.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 96.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat