Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (29 iunie 2022)

Iubiți frați și surori!

Evanghelia de la liturgia de astăzi, solemnitatea sfinților patroni ai Romei, prezintă cuvintele pe care Petru le adresează lui Isus: "Tu ești Cristos, Fiul lui Dumnezeu cel viu" (Mt 16,16). Este o mărturisire de credință pe care Petru o rostește nu pe baza înțelegerii sale umane, ci pentru că Dumnezeu i-a inspirat-o (cf. v. 17). Pentru pescarul Simon, numit Petru, a fost începutul unui drum: de fapt, va trebui să treacă mult timp înainte ca însemnătatea acelor cuvinte să intre adânc în viața sa, implicând-o în întregime. Există o "ucenicie" a credinței, care i-a interesat și pe apostolii Petru și Paul, asemenea aceleia a fiecăruia dintre noi. Și noi credem că Isus este Mesia, Fiul lui Dumnezeu cel viu, dar este nevoie de timp, răbdare și multă umilință pentru ca modul nostru de a gândi și de a acționa să adere pe deplin la Evanghelie.

Apostolul Petru a trăit experiența acestui lucru imediat. Chiar după ce a declarat lui Isus propria credință, când el vestește că va trebui să sufere și să fie condamnat la moarte, refuză această perspectivă, pe care o consideră incompatibilă cu Mesia. Chiar simte că are datoria de a-l certa pe Învățător, care la rândul său îl apostrofează: "Mergi în urma mea, Satană! Tu ești o piatră de poticnire pentru mine, pentru că nu te gândești la cele ale lui Dumnezeu, ci la cele ale oamenilor!" (v. 23).

Să ne gândim: nu ni se întâmplă și nouă același lucru? Noi repetăm Crezul, îl spunem cu credință; dar în fața încercărilor dure ale vieții pare că totul se zdruncină. Suntem tentați să protestăm față de Domnul, spunându-i că nu este corect, că trebuie să existe alte căi, mai drepte, mai puțin obositoare. Trăim sfâșierea credinciosului, care crede în Isus, are încredere în el; dar în același timp simte că este greu să-l urmeze și este tentat să caute căi diferite de cele ale Învățătorului. Sfântul Petru a trăit această dramă interioară și a avut nevoie de timp și de maturizare. La început se îngrozea la gândul crucii; dar la sfârșitul vieții l-a mărturisit pe Domnul cu curaj, până acolo încât să fie răstignit - conform tradiției - cu capul în jos, pentru a nu fi egal cu Învățătorul.

Și apostolul Paul are propriul parcurs, și el a trecut printr-o lentă maturizare a credinței, experimentând momente de incertitudine și de îndoială. Apariția Celui Înviat pe drumul Damascului, care din persecutor l-a făcut creștin, trebuie văzută ca începutul unui parcurs în timpul căruia apostolul s-a confruntat cu crizele, eșecurile și chinurile continue a ceea ce numește "ghimpe în trup" (cf. 2Cor 12,7). Drumul de credință nu este niciodată o plimbare, pentru nimeni, nici pentru Petru, nici pentru Paul, pentru niciun creștin. Drumul de credință nu este o plimbare, ci este angajant, uneori greu: și Paul, devenit creștin, a trebuit să învețe să fie creștin până la capăt în manieră treptată, mai ales prin momentele de încercare.

În lumina acestei experiențe a sfinților apostoli Petru și Paul, fiecare dintre noi se poate întreba: când mărturisesc credința mea în Isus Cristos, Fiul lui Dumnezeu, fac asta cu conștiința că trebuie să învăț mereu, sau presupun că "deja am înțeles tot"? De asemenea: în dificultăți și în încercări mă descurajez, mă plâng, sau învăț să fac din ele ocazie pentru a crește în încredere față de Domnul? De fapt, el - scrie Paul lui Timotei - ne eliberează de orice rău și ne duce nevătămați în ceruri (cf. 2Tim 4,18). Fecioara Maria, Regina apostolilor, să ne învețe să-i imităm înaintând zi de zi pe calea credinței.

________________

După Angelus

În fiecare zi port în inimă iubita și martirizata Ucraină, care continuă să fie biciuită de atacuri barbare, ca acela care a lovit centrul comercial din Kremenciug. Mă rog pentru ca acest război nesăbuit să se termine repede și reînnoiesc invitația de a persevera, fără încetare, în rugăciunea pentru pace: Domnul să deschidă acele căi de dialog pe care oamenii nu vor sau nu reușesc să le găsească! Și să nu neglijăm să ajutăm populația ucraineană, atât de suferindă.

În aceste zile, la Roma, au izbucnit mai multe incendii, favorizate de temperaturile foarte ridicate, în timp ce în atâtea locuri seceta reprezintă de acum o problemă gravă, care provoacă daune serioase activităților de producție și ambientului. Doresc să se pună în practică măsurile necesare pentru a face față acestor urgențe și pentru a preveni urgențe viitoare. Toate acestea trebuie să ne facă să reflectăm asupra ocrotirii creației, care este responsabilitate a noastră, a fiecăruia dintre noi. Nu este o modă, este o responsabilitate: viitorul pământului este în mâinile noastre și cu deciziile noastre!

Astăzi este distribuit aici în piață primul număr al "L'Osservatore di strada", noul ziar lunar al "L'Osservatore Romano". În acest ziar cei din urmă devin protagoniști: de fapt, persoane sărace și marginalizate participă la munca de redactare, scriind, lăsându-se intervievați, ilustrând paginile din acest ziar lunar, care este oferit gratuit. Dacă vrea cineva să dea ceva, poate da voluntar, dar luați-l liber pentru că este o frumoasă lucrare care vine de la bază, de la săraci, ca exprimare a celor care sunt marginalizați.

În această sărbătoare a sfinților apostoli Petru și Paul, patroni principali ai Romei, exprim urările mele romanilor și celor care locuiesc în acest oraș, dorind ca toți să poată găsi în el o primire îngrijită și demnă de frumusețea sa. Roma este oraș frumos!

Reînnoiesc recunoștința mea delegației Patriarhiei Ecumenice de Constantinopol, trimisă de Sanctitatea Sa Bartolomeu, frate iubit, și îi trimit lui un salut cordial și fratern.

Salut cu afect pelerinii veniți pentru a-i sărbători pe arhiepiscopii mitropoliți, pentru care în această dimineață am binecuvântat pallium.

Vă salut pe voi toți, dragi pelerini, îndeosebi pe cei care provin din Statele Unite ale Americii și din Republica Cehă, din Berlin și din Londra. Salut tinerii de la Mir din Barbara, lângă Ancona, și pe cei din Grest di Zagarolo; precum și participanții la pelerinajul pornit din Aquileia și promovat de Associazione Europea Romea Strata și salut tinerii Neprihănitei.

Urez tuturor o sărbătoare frumoasă. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 82.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat