Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Al patrulea centenar al întemeierii lui Propaganda Fide

OMP: patru suflete ale unei singure mișcări

de Camillus Johnpillai
șef oficiu de la Dicasterul pentru Evanghelizare

Operele Misionare Pontificale (OMP) sunt instrumentul principal pentru animarea misionară și cooperarea în Biserica universală. Constituția apostolică Praedicate Evangelium spune, la art. 67 § 1: "Secțiunii pentru prima evanghelizare și pentru noile Biserici particulare îi sunt încredințate Operele Misionare Pontificale". Adică, Opera Pontificală a Răspândirii Credinței, Opera Pontificală "Sfântul Petru apostol", Opera Pontificală a Copilăriei Misionare și Uniunea Misionară Pontificală. Deși independente unele de altele, depind direct de Dicasterul misionar.

S-au născut grație unor indivizi, dintre care unii erau credincioși laici; animate de zel misionar profund, aceste persoane s-au reunit pentru a coopera la activitatea de evanghelizare. Acum aceste Opere sunt organele oficiale ale Bisericii universale în domeniul cooperării misionare și susțin diferitele necesități care se nasc din misiuni.

Pius al XI-lea a fost definit pe bună dreptate papa misiunilor. Al treilea centenar al lui Propaganda Fide (1622-1922) a fost celebrat în timpul pontificatului său și a avut importanță pentru Congregație. Cu acea ocazie Papa Ratti a dat scrisoarea motu proprio Romanorum Pontificum care în afară de a conferi titlul "pontifical", definea structurile, misiunile și datoriile primelor trei Opere misionare: Răspândirea Credinței, "Sfântul Petru Apostol" și "Sfânta Copilărie".

Prima din cele trei a fost rezultatul multor inițiative și idealuri promovate cu privire la misiuni. Acest tip de asociație de credincioși exista deja în Franța, în special după revoluția franceză. Unele erau inspirate din apostolatul Societății pentru Misiuni Externe din Paris, care cerea rugăciuni, fapte bune și oferte pentru mântuirea păgânilor.

Între toate aceste mișcări de ajutor adus evanghelizării merită o menționare deosebită aceea a Fericitei Pauline Marie Jaricot din Lyon (1799-1862). Dorința sa de a asocia muncitori la acțiunea sa caritativă și misionară a dat curs Asociației pentru Răspândirea Credinței.

Ca urmare a unei cereri de ajutor materiale din partea misiunilor americane, Jaricot și colaboratorii săi mai apropiați s-au întâlnit pentru prima dat la Lyon la 3 mai 1822 și au decis să întemeieze o asociație catolică; trebuia să aibă o acoperire universală, fără a fi limitată numai la o țară sau un continent determinat.

Dimensiunea universală a acestei Opere merită o menționare deosebită. Originea sa carismatică a fost recunoscută încă de la început când un tânăr seminarist le-a spus liderilor diferitelor grupuri reunite la Lyon în acea zi de 3 mai 1822: "Suntem catolici și trebuie să întemeiem ceva care să fie catolic, adică să fie universal. Nu trebuie să ajutăm o misiune sau alta, ci toate misiunile din lume".

Asociația a fost declarată Operă pontificală de Pius al XI-lea la 3 mai 1922, pentru a-i asigura o eficacitate mai mare și un caracter universal. Cartierul general al Operei a fost transferat în sediul lui Propaganda la Roma, unde a devenit parte organică a Congregației și, de aceea, organizația oficială pentru cooperarea misionară universală.

Papa Ratti a considerat această Operă o activitate principală a tuturor celorlalte eforturi misionare pentru că furniza sprijinul material necesităților multiple ale misiunilor prezente și viitoare. Opera Pontificală pentru Răspândirea Credinței are scopul specific de a aduna fonduri în toată lumea și de a promova rugăciuni pentru misiuni. Ziua Misionară Mondială a fost instituită în acest scop la 14 iunie 1926.

Opera Pontificală a Sfintei Copilării a fost întemeiată la 19 mai 1843 de episcopul Charles-Auguste-Marie de Forbin-Janson din Nancy, în Franța, ca asociație de copii creștini pentru mântuirea celor de vârsta lor din China și din alte țări. Opera prevedea adunarea de fonduri de la copii catolici cu scopul de a-i ajuta pe copiii chinezi aflați în nevoie și a fost recunoscută oficial de Sfântul Scaun la 18 iulie 1846. Foarte repede, ideea acestei Opere a fost lărgită ajungând să includă educația creștină a copilăriei, nu numai în China ci în toată lumea.

Scopul era de a-i încuraja pe minori să ofere rugăciuni și roadele sacrificiilor lor ca mijloc pentru a-i ajuta pe misionari să protejeze și să dea o educație creștină copiilor din țările de misiune.

Opera Pontificală "Sfântul Petru Apostol" pentru clerul indigen are scopul deosebit de a ajuta formarea de preoți locali. S-a născut în 1889 în dieceza de Caen, tot în Franța, unde Stéphanie Bigard și fiica sa Jeanne au venit în contact cu misionari și cu nevoile lor. Îndeosebi, prin cei care aparțineau la Societatea pentru Misiuni Externe din Paris, au înțeles importanța de a promova clerul local în evanghelizare.

Scopul principal al Operei era să furnizeze asistență spirituală și materială pentru formarea clerului autohton în țările de misiune, în special pentru construirea și întreținerea seminariilor. În 1899, Opera a primit aprobarea lui Leon al XIII-lea, care o punea sub ocrotirea sfântului apostol Petru. Sediul său a fost transferat la Roma în 1920, strâns legată de Opera pentru Răspândirea Credinței.

Uniunea Misionară Pontificală a fost întemeiată în 1916 în Italia de părintele Paolo Manna de la PIME. În faza sa inițială a primit sprijinul episcopului Guuido Maria Conforti din Dieceza de Parma, care a fost și fondatorul Institutului misionar "Sfântul Francisc Xaveriu". Pius al XII-lea i-a conferit titlul "pontificală" la 28 octombrie 1956.

Scopul său este să coordoneze angajarea clerului și a călugărilor în trezirea interesului credincioșilor pentru misiuni și promovarea operelor de cooperare. Încearcă să reverse în credincioși un spirit misionar universal și de aceea este descrisă ca sufletul tuturor celorlalte OMP. Întemeiată inițial ca asociație de preoți (Uniunea Clerului), acoperirea sa a fost lărgită la 14 iulie 1949 pentru a include călugări și călugărițe. Ea se deosebește de celelalte trei deoarece nu adună fonduri și nu se dedică asistenței materiale. Dintr-un punct de vedere doctrinal, dorința de cooperare misionară se naște din faptul că Biserica pe pământ este, prin însăși natura sa, misionară.

Conciliul al II-lea din Vatican a stabilit că aceste opere trebuie să ocupe un loc central în cooperarea misionară "întrucât ele constituie mijloace atât de a pătrunde pe catolici, încă din copilărie, de un spirit într-adevăr universal și misionar, cât și de a suscita în mod eficient strângerea de ajutoare spre binele tuturor misiunilor și după necesitățile fiecăreia" (cf. Ad gentes, nr. 38).

În mod asemănător, Codul de Drept Canonic la can. 781 este un ecou al învățăturii conciliare: "Deoarece întreaga Biserică este prin natura sa misionară, iar munca de evanghelizare trebuie considerată o datorie fundamentală a poporului lui Dumnezeu, toți credincioșii, conștienți de propria responsabilitate, să participe la activitatea misionară".

Și la can. 791, 2 este recomandat rolul OMP pentru a promova cooperarea misionară la nivel diecezan: "să fie desemnat un preot care să promoveze în mod eficient inițiativele în favoarea misiunilor".

"Fondul de solidaritate" promovat de aceste Opere este parte a cooperării misionare și contribuie din punct de vedere material la autonomia progresivă a Bisericilor în teritoriile de misiune. Fondul de solidaritate promovat de ele subliniază la rândul său obiectivul lor principal, adică sprijinul dat evanghelizării.

Ca instituții ecleziale, aceste Opere sunt încredințate conducerii Dicasterului misionar, căruia îi revine supervizarea coordonării lor pentru o eficacitate mai mare și adevărată universalitate ca organizație oficială pentru cooperarea misionară.

Cele patru Opere formează o unică instituție cu patru ramuri care împărtășesc același obiectiv primar, adică acela de a promova spiritul misionar în rândul poporului lui Dumnezeu suscitând și aprofundând conștiința sa misionară.

(După L'Osservatore Romano, 28 iunie 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 76.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat