Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Gioseni: Administrarea Mirului

Sâmbătă, 25 iunie 2022, 161 de copii și adolescenți din Parohia "Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul" din Gioseni au primit sacramentul Sfântului Mir, conferit de PS Iosif Păuleț, episcop de Iași, și PS Petru Gherghel, episcop emerit.

Credincioșii comunității împreună cu părintele paroh Daniel Ghitiu, dar și cu toți oaspeții prezenți la marea sărbătoare i-au așteptat cu multă emoție și bucurie pe cei doi episcopi. După salutul și binecuvântarea oferite, a urmat celebrarea euharistică.

În timpul omiliei, copiii și adolescenții au răspuns întrebărilor adresate de PS Iosif Păuleț. Cuvintele Excelenței Sale ne-au reamintit tuturor cât de important este Duhul Sfânt în viața noastră din punct de vedere spiritual, dar și în ceea ce privește formarea noastră umană și creștină. Primirea acestui sacrament întărește harul pe care noi l-am primit la Botez, așa cum au răspuns și candidații: "Mirul sau Confirmațiunea este un sacrament prin care dobândim pe Duhul Sfânt cu darurile sale, ca să putem mărturisi cu tărie credința creștinească". După reînnoirea promisiunilor făcute la Botez, candidații însoțiți de nașii lor au primit prin ungerea administrată de cei doi episcopi, pecetea Duhului Sfânt, a treia persoană a Sfintei Treimi.

La finalul Liturghiei, un reprezentant al celor care au primit sacramentul Sfântului Mir a adresat mulțumiri episcopilor prezenți, părintelui paroh Daniel Ghitiu, părintelui vicar Marian Gărghi, colaboratorilor și tuturor celor care s-au implicat în organizarea acestei sărbători.

Mulțumim Bunului Dumnezeu pentru bogăția spirituală a acestei zile și pentru grija părintească pe care o manifestă față de noi, fiii săi.

Mihaela Păduraru

* * *

  • "Pentru mine, primirea Sfântului Mir nu a însemnat doar coborârea Duhului Sfânt cu darurile sale asupra mea. A însemnat mult mai mult. În ziua de 25 iunie, ni s-au deschis porțile spre noua noastră viață de creștini. A fost emoționant, obositor, dar fără sacrificii nu putem ajunge în Împărăția lui Dumnezeu" (Miruna Ștefania Butnărașu).

  • "Primirea sacramentului Sfântului Mir a fost o experiență frumoasă și unică. La Mir ne-am reînnoit făgăduințele de la Botez, am primit amintiri ca să nu uităm această zi, dar cel mai important moment a fost ungerea cu uleiul sfințit. Atunci l-am primit pe Duhul Sfânt cu darurile sale, ca să putem mărturisi cu tărie credința creștinească și ca să putem face fapte bune" (Mihai-Antonin Benchea).

  • "Am avut parte de o perioadă intensă de pregătiri alături de părintele vicar Marian Gărghi. Un timp în care ne-am apropiat mai mult de Dumnezeu, am învățat noțiuni noi și ni le-am reamintit pe cele de la Prima Sfântă Împărtășanie. A fost obositor, dar frumos. De multe ori ajungeam acasă de la școală și plecam direct la pregătire. Fără sacrificii nu se poate, așa că, după ce am luat vacanță, numărul pregătirilor a crescut, dar Dumnezeu ne-a ajutat și a ieșit totul perfect. În ziua administrării Sfântului Mir am avut multe emoții, noi eram în centrul atenției și nu ne doream să greșim ceva. A fost o zi minunată, care va rămâne pentru totdeauna în amintirea noastră" (Rafaela-Mihaela Țâmpu).

  • "Am început pregătirile cu entuziasm și dorința de a învăța câte ceva despre Dumnezeu. Perioada de pregătire a fost una foarte intensă din multe puncte de vedere și toți eram foarte emoționați. Părintele paroh și părintele vicar ne-au asigurat că totul va fi bine, mai ales că am fost susținuți de multă lume. Toți candidații erau fericiți și dornici de a-l primi pe Duhul Sfânt. Chiar și episcopul ne-a felicitat pentru această zi foarte importantă pentru noi" (Vlăduț Benchea).

"Coboară din ceruri, o, Duhule Sfânt, Biserica întreagă te-așteaptă"

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 25 iunie: Gioseni: Administrarea Mirului


 

lecturi: 147.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat