Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Caritas: Va fi deschis la Iași Centrul de servicii sociale pentru refugiații din Ucraina

Asociația Centrul Diecezan Caritas Iași anunță deschiderea Centrului de servicii sociale pentru refugiații din Ucraina, ce va avea loc joi, 30 iunie 2022, la ora 11.00, la sediul din str. Traian, nr. 8, Iași. Deschiderea va fi oficiată de Preasfințitul Iosif Păuleț, episcop de Iași.

Scopul centrului este acela de a furniza servicii sociale persoanele refugiate din Ucraina care locuiesc în Iași sau sunt în tranzit:

- servicii primare (ajutor alimentar, tichete sociale, materiale de igienă și produse pentru copii);

- servicii de consiliere (consiliere juridică, consiliere psihologică, informare, consiliere socială)

- programe educaționale și de socializare (cursuri de limba română și engleză, activități educaționale pentru copii, activități de socializare).

Centrul oferă acces la informații de actualitate privind situația refugiaților în România, sprijin și consiliere pentru obținerea de documente și însoțire spre instituțiile abilitate să gestioneze aceste situații. De asemenea, oferă servicii educaționale și psihologice adresate atât adulților, cât și copiilor de diferite vârste, mediere și orientare socio-profesională pentru cei care doresc să obțină un loc de muncă.

De la începutul situației tragice din Ucraina, Asociația Centrul Diecezan Caritas Iași este în permanență alături de refugiați, atât în Siret, cât și în Iași.

Suntem părtași zilnic la disperarea mamelor, copiilor, bătrânilor, care au fost nevoiți să își părăsească locurile natale, lăsând în urmă persoane dragi și întreaga lor viață, trăind adevărate drame sufletești.

Au fost momente dificile și situații imprevizibile, situații care au necesitat sprijin medical de urgență. Am avut în grijă copii și adulți cu dizabilități fără însoțitori, persoane cu boli cronice, persoane surdo-mute, copii orfani, suflete care ne-au oferit adevărate lecții de viață și puterea de a continua. Chiar dacă de multe ori cuvintele nu puteau fi rostite, dragostea pentru oameni ne-a ajutat să comunicăm și să oferim speranță.

Până în prezent, Asociația Centrul Diecezan Caritas Iași a venit în sprijinul a 1000 de refugiați din Ucraina prin centrele de primire (temporare sau de permanență) din Siret, Traian și Iași (în Iași cu sprijinul Congregației "Fiicele Sfintei Maria a Divinei Providențe", Slujitorii Carității - Opera Don Guanella, Congregația "Notre Dame de Sion", Congregația "Surorile Maestre ale Sfintei Dorotea, Fiicele Sfintelor Inimi" din Oțeleni, Asociația Surorilor Misionare ale Patimilor lui Isus din Butea).

În prezent, continuă activitatea la Congregația "Fiicele Sfintei Maria a Divinei Providențe", Slujitorii Carității - Opera Don Guanella, Congregația "Notre Dame de Sion", centre de permanență din Iași unde avem cazate de mai bine de două luni 22 de persoane ce intenționează să rămână în Iași.

Am venit și în sprijinul persoanelor rămase în Ucraina. Un tir cu peste 20 de tone de alimente, apă, produse de igienă, produse pentru copii, a ajuns în Cernăuți, iar ulterior, în colaborare cu Caritas Cernăuți, a fost organizat alt transport care a ajuns în zonele afectate de război.

Mulțumim cu plecăciune Episcopiei Romano-Catolice de Iași pentru sprijinul oferit în această perioadă și tuturor parohiilor din Dieceza de Iași pentru colecta de alimente și bunuri organizată și pentru disponibilitatea de a găzdui persoane refugiate.

Sperăm ca bunul Dumnezeu să ne ajute în continuare în realizarea obiectivelor, iar înțelepciunea de zi cu zi să ne conducă constant spre cei în nevoi, față de care vom avea întotdeauna o inimă deschisă.

Pentru mai multe detalii, persoană de contact este Radu Huzum, coordonator program, tel. 0742.622.699.

Asociația Centrul Diecezan Caritas Iași


 

lecturi: 92.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat