Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Sora sorei Luisa Dell'Orto, ucisă în Haiti: "A trăit pentru a semăna binele"

de Benedetta Capelli

"Îmi veți spune că sunt un pic nebună. De ce să rămân aici? De ce să mă expun la «risc»? Ce sens a trăi în această suferință? N-ar fi mai bine ca oamenii să-și rezolve singuri problemele? «Nu putem să nu spunem despre ceea ce am văzut și am ascultat». A putea să te bazezi pe cineva este important pentru a trăi! Și a mărturisi că te poți baza pe solidaritatea care se naște din credință și din iubirea față de Dumnezeu este cel mai mare dar pe care-l putem oferi".

Este totul în aceste puține cuvinte scrise în octombrie 2021 unui grup misionar. Un tot care este infinit pentru că iubirea dăruită de sora Luisa Dell'Orto copiilor din Haiti, dar și în trecut celor din Camerun și din Madagascar, se poate defini numai așa. Ieri, viața sa pământească s-a încheiat într-un mod neașteptat și teribil. A dat știrea despre moartea sa Arhidieceza de Milano care a vorbit despre o agresiune armată în timp ce călugărița se afla pe stradă la Port-au-Prince. Rănită grav, a fost dusă de urgență la spitalul Bernard Mevs, unde s-a stins puțin după aceea, cu două zile înainte de a împlini 65 de ani.

"Dumnezeu iubește Haiti"

În 2013, la trei ani după cutremurul devastator din Haiti care a provocat 230.000 de victime, 300.000 de răniți, un milion de persoane fără casă, Radio Vatican i-a telefonat, trezind-o, dar ea nu a fost surprinsă, răspundea mereu pentru că era chemată să devină voce a atâtor copii pe care-i primea la Kay Chal, "Casa Carlo", o structură renovată grație fondurilor adunate de Caritas italiană cu colecta din 2010. Un loc de răsuflare pentru atâția copii, unde se studiază, dar unde se fac și atâtea activități, precum dans, baschet. "Încercăm - ne relata ea - să dăm o mână de ajutor pentru a reconstrui valorile, pentru a reconstrui simțul de a avea o demnitate, posibilității că nu sunt blestemați și că Dumnezeu, cu vestea bună, cu evanghelia, iubește poporul haitian".

Pe urmele Sfântului Charles de Foucauld

A rămâne. Spunea asta mereu, în fiecare colocviu, în fiecare scriere "pentru că - relata ea - dacă vreunul din familie este bolnav, nu este lăsat singur, este chiar acolo momentul în care unul stă mai aproape de persoane. Acest popor devine marea noastră familie, familia și a fiilor lui Dumnezeu și în această familie se împărtășesc bucuriile și suferințele".

Maria Adele Dell'Orto este sora sorei Luisa. În inima sa este durere, dar găsește forță în cuvintele pe care chiar Luisa i le scria. O moarte care vine la o lună de la canonizarea lui Charles de Foucauld, din care se inspiră Micile Surori ale Evangheliei, ordinul de care aparținea călugărița.

Ce anume a însemnat, după părerea dumneavoastră, viața surorii dumneavoastră? O viață dedicată mai ales pentru copiii din Haiti...

Deja încă de când nu făcuse toate voturile perpetue a fost în Camerun și apoi în Madagascar și în Haiti: aici, da, chiar și-a dat viața pentru operă, acesta este cu siguranță un fapt. Era conștientă că i s-ar fi putut întâmpla ceva... pentru că este clar, și în ultima scrisoare spunea asta că situația era foarte dificilă. Însă ea voia să rămână și să dea mărturie. Și prin urmare, de exemplu, în ultima scrisoare scrisă pentru Sâmbăta Sfântă, sublinia: "Sâmbăta Sfântă este ziua în care ne gândim la suferința trăită și străbătută și rămânem în tăcere pentru că este cu adevărat greu să găsim o explicație la cruzimea, la violența pe care omul o poate provoca propriului frate". Și asta este ceea ce ne spunea. Este ceea ce ne spuneam. La sfârșit, scria ea, cu încrederea în inimă, pentru că avea încredere în Maria: "Continuăm prezența noastră alături de oamenii din cartier. Este din zilele acestea fotografia zmeelor realizate cu copiii și tinerii, conform tradițiilor din Săptămâna Sfântă, este voință de a realiza lucruri frumoase și mari, voință de bine". Asta este: voința de bine a caracterizat toată viața sa. Pe urmele fratelui Charles și cu o concluzie așa de asemănătoare, lăsați-mă să spun...

Delpini: durere și rugăciune pentru sora Luisa

"Moartea sorei Luisa Dell'Orto, mică soră a Evangheliei, ne-a sfâșiat și ne-a descumpănit, devine revelație a binelui pe care l-a făcut și a vieții sfinte pe care a trăit-o, devine durere și rugăciune". Așa afirmă într-un mesaj de condoleanțe arhiepiscopul de Milano, monseniorul Mario Delpini, exprimă apropierea de familia călugăriței. Mâine la ora 21.00, va prezida recitarea rozariului la Lomagna, micul centru din Brianza de unde era originară sora Luisa, în parohia "Sfinții Petru și Paul". Referindu-se la mărturia misionarilor, Delpini subliniază că "nu merg să caute pericolele, ci semnele Împărăției lui Dumnezeu care vine, în mijlocul săracilor, între cei care sunt importanți numai pentru Dumnezeu și ignorați de toți", "merg unde sunt chemate de geamătul mai puțin ascultat, merg unde sunt trimise pentru a deveni rugăciune, ofertă, prietene, sămânță care moare pentru a aduce rod. Așa merg atâtea femei care parcurg drumurile cele mai periculoase din lume, care locuiesc în casele cele mai lipsite de apărare. Merg și nu fac știre".

CEI: sora Luisa și dăruirea totală de sine

Într-un mesaj, Conferința Episcopală Italiană se adună în jurul Micilor Surori ale Evangheliei ale lui Charles de Foucauld de unde făcea parte sora Luisa Dell'Orto și al "misionarelor și misionarilor italieni care își dedică în mod generos propria viață în diferite părți ale lumii, chiar și în contexte dificile și de război". "Moartea violentă a acestei fiice ale sale, așa de asemănătoare cu aceea a Sfântului Charles de Foucauld, este - se citește - izvor de reconciliere în martirizatul ținut haitian în care există o puternică angajare a CEI în favoarea păturilor mai slabe ale populației". Cardinalul președinte Matteo Zuppi subliniază că "așa cum bobul de grâu care moare pentru a aduce rod, tot așa sacrificiul sorei Dell'Orto, care reprezintă o mărturie a dăruirii totale de sine, să poată contribui la un viitor de dreptate și de pace pentru Haiti și pentru întreaga lume, rănită de sfâșieri și diviziuni".

(După Vatican News, 26 iunie 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 60.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat