Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Cuvintele Papei Francisc despre viață

Biserica apără viața, îndeosebi viața celui care nu are glas. În Biserică - amintește papa în Evangelii gaudium - există un semn care nu trebuie să lipsească niciodată: "opțiunea pentru cei din urmă, pentru cei pe care societatea îi rebutează și îi aruncă" (EG 195). Este atenția preferințială față de cei mai slabi.

"Între acești slabi, de care Biserica vrea să aibă grijă cu predilecție - subliniază Papa Francisc -, există și copiii care trebuie să se nască, ei care sunt cei mai lipsiți de apărare și nevinovați decât toți, cărora astăzi se vrea să li se nege demnitatea umană cu scopul de a putea face cu ei ceea ce se vrea, luându-le viața și promovând legislații în așa fel încât nimeni să nu poată împiedica asta. Frecvent, pentru a ridiculiza cu veselie apărarea vieților celor care trebuie să se nască făcută de Biserică, se face în așa fel încât să se prezinte poziția ei drept ceva ideologic, obscurantist și conservator. Și totuși această apărare a vieții care trebuie să se nască este intim legată de apărarea oricărui drept uman. Presupune convingerea că o ființă umană este întotdeauna sacră și inviolabilă, în orice situație și în orice fază a dezvoltării sale. Este un scop în sine și niciodată nu este un preț pentru a rezolva alte dificultăți. Dacă dispare această convingere, nu rămân fundamente solide și permanente pentru apărarea drepturilor umane, care ar fi mereu supuse avantajelor contingente ale celor puternici aflați la rând" (EG 213).

Papa Francisc are cuvinte clare: "Nu trebuie să se aștepte ca Biserica să schimbe poziția sa cu privire la această problemă. Vreau să fiu foarte cinstit în această privință. Aceasta nu este o temă supusă la presupuse reforme sau la «modernizări». Nu este progresist a pretinde să se rezolve problemele eliminând o viață umană. Însă este adevărat și că am făcut puțin pentru a însoți în mod corespunzător femeile care se află în situații foarte dure, unde avortul li se prezintă lor ca o soluție rapidă la neliniștile lor profunde, îndeosebi atunci când viața care crește în ele a apărut ca o consecință a unei violențe sau într-un context de sărăcie extremă. Cine poate să nu înțeleagă aceste situații așa de dureroase?" (EG 214). Papa are cuvinte foarte puternice: avortul "este o crimă. Înseamnă a elimina pe unul pentru a salva un altul. Este ceea ce face mafia" (Conferință de presă în timpul zborului de întoarcere din Mexic, 17 februarie 2016). "Este ca și cum s-ar închiria un călău pentru a rezolva o problemă" (Audiența generală, 10 octombrie 2018).

Papa a repetat asta de mai multe ori că problema avortului "nu este o problemă religioasă: noi nu suntem împotriva avortului datorită religiei. Nu. Este o problemă umană" (Conferință de presă în timpul zborului de întoarcere din Dublin, 26 august 2018). Și explică: "Avortul este o crimă. Avortul... fără jumătăți de cuvinte: cine face un avort, ucide. Luați orice carte de embriologie, din acelea pe care le studiază studenții în facultățile de medicină. A treia săptămână de la concepere, la a treia săptămână, de atâtea ori înainte ca mama să-și dea seama de asta, toate organele sunt deja acolo, toate, și ADN-ul. Nu este o persoană? Este o viață umană, clar. Și această viață umană trebuie respectată. [...] Științific este o viață umană. Cărțile ne învață. Eu întreb: este corect a o elimina, pentru a rezolva o problemă? Pentru aceasta Biserica este așa de dură cu privire la această temă, pentru că, dacă acceptă asta, este ca și cum ar accepta crima zilnică" (Conferință de presă în timpul zborului de întoarcere din Bratislava, 15 septembrie 2021).

"Când eram copil, la școală, ne învățau istoria spartanilor. Pe mine mereu m-a uimit ceea ce ne spunea învățătoarea, că atunci când se naște un băiat sau o fetiță cu malformații, îl duceau pe vârful muntelui și îl aruncau jos, pentru ca să nu existe acești mici. Noi copiii spuneam: "Dar câtă cruzime!". Frați și surori, noi facem același lucru, cu mai multă cruzime, cu mai multă știință. Ceea ce nu este de folos, ceea ce nu produce trebuie rebutat. Aceasta este cultura rebutului, cei mici nu sunt voiți astăzi" (Omilia la San Giovanni Rotondo, 17 martie 2018).

Papa Francisc amintește că a fi de partea vieții nu înseamnă a ne ocupa numai de începutul său sau de sfârșitul său, ci înseamnă a o apăra mereu: "Gradul de progres al unei civilizații se măsoară tocmai după capacitatea de a păzi viața, mai ales în fazele sale mai fragile, mai mult decât după răspândirea de instrumente tehnologice. Atunci când vorbim despre om, să nu uităm niciodată toate atentatele la adresa sacralității vieții umane. Este atentat la adresat vieții plaga avortului. Este atentat la adresa vieții a lăsa să moară frații noștri în bărcile din canalul Sicilia. Este atentat la adresa vieții moartea la locul de muncă pentru că nu se respectă condițiile minime de siguranță. Este atentat la adresa vieții moartea datorită denutriție. Este atentat la adresa vieții terorismul, războiul, violența; dar și eutanazia. A iubi viața înseamnă mereu a avea grijă de celălalt, a voi binele său, a cultiva și a respecta demnitatea sa transcendentă" (Discurs adresat participanților la întâlnirea promovată de Asociația "Știință și viață", 30 mai 2015).

Papa subliniază drama pe care o trăiesc femeile și celor care îl acuză că nu are milostivire le răspunde astfel: "Mesajul milostivirii este pentru toți, și pentru persoana umană care este în gestație. Este pentru toți. După ce s-a făcut acest faliment există totuși milostivire. Însă o milostivire dificilă, pentru că problema nu este de a da iertarea, ci de a însoți o femeie care a conștientizat că a avortat. Sunt drame teribile. Odată am auzit un medic care vorbea despre o teorie conform căreia - nu-mi amintesc bine... - o celulă a fătului abia zămislit merge la măduva spinării a mamei și acolo primește o amintire și fizică. Aceasta este o teorie, dar pentru a spune: o femeie atunci când se gândește la ceea ce a făcut... Eu îți spun adevărul: trebuie să fii în confesional și tu trebuie să dai mângâiere acolo, să nu pedepsești nimic. Pentru aceasta eu am deschis facultatea de a ierta [de păcatul] avortul prin milostivire, pentru că de atâtea ori - dar întotdeauna - trebuie să se întâlnească cu copilul. Eu sfătuiesc, de atâtea ori, când ele plâng și au această angoasă: «Copilul tău este în cer, vorbește cu el, cântă-i nani-nani pe care nu l-ai cântat, pe care nu l-ai putut cânta». Și acolo se află o cale de reconciliere a mamei cu copilul. Cu Dumnezeu există deja: este iertarea lui Dumnezeu. Dumnezeu iartă mereu. Însă milostivirea este ca ea [femeia] să elaboreze asta. Drama avortului. Pentru a o înțelege bine, trebuie să fii într-un confesional. Este teribil" (Conferință de presă în timpul zborului de întoarcere din Panama, 28 ianuarie 2019).

(După Vatican News, 25 iunie 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 94.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat