Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Experiența fericiților Luigi și Maria Beltrame Quattrocchi în centrul dimineții concluzive a congresului teologico-pastoral

O cale de sfințenie care poate fi parcursă de toate familiile

Luigi și Maria Beltrame Quattrocchi "au găsit în îngrijirea continuă a celulei familiale obiectivul principal al gândirii lor și al acțiunii lor zilnice", pentru a da rezultat concret "iubirii lor reciproce născute intense și calde de tineri și alimentate treptat în timp tocmai prin această alegere a lor". Francesco, nepot adoptiv, este cel care vorbește despre cei doi soți beatificați de Ioan Paul al II-lea în octombrie 2001 și aleși ca patroni ai celei de-a X-a Întâlniri Mondiale a Familiilor. Mărturia sa a răsunat astăzi dimineață [25 iunie 2022] în Aula "Paul al VI-lea", în timpul adunării concluzive a lucrărilor congresului teologico-pastoral.

Viața celor doi soți revelează că ei "au reușit să desfășoare acțiuni ordinare în mod extraordinar, în timpuri uneori destul de complexe, ca acelea din cele două războaie mondiale, precum și în care au fost protagoniști activi, mai ales prin acțiunile copiilor". Nepotul a amintit cum, după armistițiul italian din 1943 și până la sfârșitul Celui de-al Doilea Război Mondial, casa lor din via Depretis a devenit "refugiu sigur pentru multe zeci de persecutați politic, evrei, dizidenți clandestini, care erau găzduiți unul câte unul, îmbrăcați ca benedictini și înzestrați cu cărți de identitate" pentru a le permite accesul la gara apropiată Termini și "la trenurile spre salvare în Regatul de Sud eliberat deja de aliați". "Am considerat mereu această operațiune - a destăinuit Francesco - drept act spontan de mare generozitate față de alții, fiu numai al propriei voințe familiale".

În acest context, un comportament concret și exemplar "de îngrijire atentă și inspirat din valorile Evangheliei" a fost cel realizat în 1924 de Luigi în fața vocațiilor sacerdotale ale celor doi fii, Filippo (don Tarcisio) și Cesare (don Paolino). "Desigur, ar fi putut să facă o carieră ecleziastică minunată: monseniori, episcopi și așa mai departe", a comentat nepotul, amintind că Luigi i-a reunit în jurul unei mese și, foarte simplu, le-a spus mai mult sau mai puțin așa: "Ascultați, fiii mei, dacă intenționați să faceți carieră eu sunt aici gata să vă ajut la universitate în ceea ce veți vrea să alegeți în mod liber, dar dacă alegeți să deveniți preoți, trebuie să-mi promiteți că veți fi mereu preoți simpli, deoarece chemarea lui Dumnezeu, dacă este autentică, este ceva complet diferit de instrument de carieră". Acest mesaj era foarte clar, "fiii l-au înțeles bine și, mai ales, n-au trădat niciodată promisiunea făcută tatălui lor".

Sunt mărturie importantă a credinței lui Luigi și Maria și scrisorile de iubire între ei doi și scrisorile către copii, toate adunate și publicate. Și din aceste texte apare evident că "ei au fost capabili să conceapă și să realizeze un plan pe termen lung, punând în practică un model familial cu siguranță practicabil cu mijloace normale și declinabil în funcție de culturi și geografii diferite". În acest sens, angajarea lor constituie "un fapt istorice inovator": ceea ce s-a realizat de Luigi și Maria "ajunge să schițeze - a concluzionat nepotul - o adevărată linie conducătoare, care poate fi valabilă pentru toți, care găsește drept cale practicabilă generatoare de sfințenie îngrijirea propriei familii în mod continuu și la 360 de grade: unul din secretele esențiale pentru o viață fericită a persoanelor pentru lumea care va veni".

Despre tema "catecumenatului matrimonial" s-a centrat în schimb conferința introductivă a lucrărilor de vineri seara, 24 iunie, ținută de Gabriella Gambino, subsecretar al Dicasterului pentru Laici, Familie și Viață, și de soțul său Giovanni Nuzzi. Intervenția lor a fost dedicată documentului Itinerare catecumenale pentru viața matrimonială. Orientări pastorale pentru Bisericile particulare, publicat de Dicaster cu ocazia Anului Familia Amoris laetitia. Este vorba de un text prețios pe care pontiful "îl încredințează păstorilor și laicilor care lucrează în pastorația familială", cu obiectivul "de a reînnoi pregătirea la căsătorie a următoarelor generații și a însoți pe copiii noștri în vocația lor".

Procesul pe care Papa Francisc îl propune este complex: "Mulți vor fi perplecși cu privire la posibilitatea acestei propuneri, inerțiile vor obosi drumul, noi înșine vom putea fi descurajați de piedici și de temeri", au recunoscut ei. Dar trebuie avut "curajul de a ne strădui cât mai bine pentru a-i însoți pe tineri la frumusețea și la belșugul de har al căsătoriei și al vieții familiale". Așadar, este vorba de "a primi un dar, a asuma o misiune, a demara un proces", așa cum spune papa, și "a întreprinde un nou drum ca Biserică". Este un proces care îi "implică pe toți, păstori și laici, care ne cheamă să fim întreprinzători, curajoși și creativi, lăsându-ne conduși de Duhul Sfânt".

Itinerare catecumenale "sunt adresate episcopilor, parohilor, cuplurilor și laicilor în general care se ocupă de pastorația pregătirii la căsătorie". Nu numai atât, ele sunt o urmă la dispoziția "lucrătorilor din toate domeniile pastorației, de la cei care se ocupă de cateheza copiilor la cea a adolescenților, inclusiv și cei care îi însoțesc pe soți, pentru a favoriza dezvoltarea unei pastorații realmente transversale".

Gambino și Nuzii au ilustrat motivațiile pentru un "catecumenat al căsătoriei". Deoarece căsătoria este "cu adevărat o vocație" care cere "un discernământ, destinată să lanseze în viitor pe copiii noștri, dăruindu-le o identitate creștină mai specifică, făcându-i maturi și hotărâți în depășirea încercărilor vieții". În această optică, celebrarea ritului matrimonial "nu este în niciun mod un punct de sosire", ci începutul "unei vieți matrimoniale, în care soțul și soția vor dobândi o identitate creștină reînnoită".

(După L'Osservatore Romano, 25 iunie 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 46.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat