Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Discurs adresat membrilor Comisiei Mixte Internaționale pentru Dialogul Teologic între Biserica Catolică și Bisericile Ortodoxe Orientale (23 iunie 2022)

Iubiți frați!

"Har vouă și pace de la Dumnezeu, Tatăl nostru, și de la Domnul Isus Cristos!". Și eu, cu aceste cuvinte ale Apostolului Paul, "îi mulțumesc lui Dumnezeu întotdeauna cu privire la voi" (1Cor 1,3-4). Mulțumesc pentru prezența voastră, dragi membri ai Comisiei pentru dialogul teologic între Biserica Catolică și Bisericile ortodoxe orientale, mulțumesc pentru munca voastră prețioasă: sunt bucuros să vă revăd la trei ani de distanță de la ultima noastră întâlnire. Și sunt recunoscător Preasfinției Sale episcopul Kyrillos pentru cuvintele cordiale pe care mi le-a adresat.

Urmează să încheiați un studiu important despre sacramente, un document care demonstrează existența unui consens amplu și care, cu ajutorul lui Dumnezeu, va putea marca un nou pas înainte spre comuniunea deplină. Această tematică îmi inspiră trei idei scurte pe care aș vrea să le împărtășesc cu voi.

Prima: ecumenismul este în mod esențial baptismal. În Botez se găsește fundamentul comuniunii între creștini și năzuința spre unitatea vizibilă deplină. Grația acestui sacrament putem afirma cu Apostolul Paul: "Noi toți am fost botezați într-un singur Duh spre a fi un singur trup" (1Cor 12,13). Într-un singur trup: a înainta spre recunoașterea reciprocă a acestui sacrament fundamental mi se pare esențial pentru a ajunge să mărturisim împreună cu apostolul "un singur Domn, o singură credință, un singur botez" (Ef 4,5).

În al doilea rând, ecumenismul are întotdeauna un caracter pastoral. Între Bisericile noastre care împărtășesc succesiunea apostolică, amplul consens relevat de comisia voastră nu numai cu privire la Botez, ci și cu privire la celelalte sacramente, ar trebui să ne încurajeze aprofundarea unui ecumenism pastoral. În acest sens, chiar fără a fi în comuniune deplină, au fost deja semnate acorduri pastorale cu unele Biserici ortodoxe orientale, care permit credincioșilor să "participe la mijloacele harului" (Unitatis redintegratio, 8). Mă gândesc, îndeosebi, la Declarația comună semnată în 1984 de Papa Ioan Paul al II-lea și de patriarhul Mar Ignatius Zakka I Iwas al Bisericii siro-ortodoxe de Antiohia, care în circumstanțe determinate îi autorizează pe credincioși să primească sacramentele Pocăinței, Euharistiei și Ungerii bolnavilor într-o comunitate sau în cealaltă. Mă gândesc și la acordul cu privire la căsătoriile mixte încheiat în 1994 între Biserica Catolică și Biserica Siro-Ortodoxă Malankareză. Toate acestea au fost posibile privind la realitatea concretă a membrilor poporului lui Dumnezeu și la binele lor, superior ideilor și divergențelor istorice: privind la importanța ca nimeni să nu fie lăsat lipsit de mijloacele harului. Or, pe baza consensului teologic relevat de comisia voastră, n-ar fi posibil să se extindă și să se multiplice aceste acorduri pastorale, mai ales în contexte în care credincioșii noștri se află în situație de minoritate și de diasporă? Este o provocare, această întrebare, este o provocare. Fie ca Duhul Sfânt să ne inspire modurile pentru a merge înainte pe acest drum, care privește binele persoanelor, binele sufletelor, binele poporului lui Dumnezeu, al nostru, totul, și nu distincții morale sau teologice sau ideologice. Binele, oamenii, este acolo. Isus Cristos s-a întrupat, s-a făcut om, membru al poporului credincios al lui Dumnezeu. Nu s-a făcut idee, nu, s-a făcut om. Și noi trebuie să căutăm mereu binele oamenilor și al poporului credincios al lui Dumnezeu.

Pornind de la asta o a treia idee: ecumenismul există deja ca realitate înainte de toate locală. Mulți credincioși - mă gândesc mai ales la cei din Orientul Mijlociu, dar și la cei care au emigrat în Occident - trăiesc deja ecumenismul vieții în cotidianitatea familiilor lor, a locului de muncă, a frecventărilor de fiecare zi. Și experimentează adesea împreună ecumenismul suferinței, în mărturia comună adusă numelui lui Cristos uneori chiar cu prețul vieții. Așadar, ecumenismul teologic ar trebui să reflecteze nu numai asupra diferențelor dogmatice apărute în trecut, ci și asupra experienței actuale a credincioșilor noștri. Cu alte cuvinte, dialogul asupra doctrinei ar putea să se adapteze teologic la dialogul vieții care se dezvoltă în relațiile locale și zilnice ale Bisericilor noastre, care constituie un adevărat loc teologic. Pentru mine asta contează pentru a promova o gândire. În această privință, pentru a mări o cunoaștere fraternă mai mare, mă bucur de inițiativa voastră menită să promoveze vizite de studiu ale tinerilor preoți și monahi din fiecare Biserică. În urmă cu trei săptămâni am avut bucuria de a primi o delegație venită la Roma, la invitația Dicasterului pentru Promovarea Unității Creștinilor, pentru a întâlni Biserica Catolică. Aceasta este calea, întâlnirea fraternă pentru a ne asculta, a împărtăși și a merge împreună. Este ecumenismul de a merge împreună, care se face mergând, nu numai cu ideile, se face mergând. Și este frumos a implica în apropierea Bisericilor noastre generațiile tinere, active în comunitățile locale, pentru ca dialogul despre doctrină să înainteze împreună cu dialogul vieții.

Dimensiunile baptismală, pastorală și locală: trei perspective ecumenice care mi se par importante pe drumul spre comuniunea deplină. Iubiți frați, vă reînnoiesc recunoștința mea pentru vizita voastră și, prin intermediul vostru, aș vrea să extind salutul meu la venerabilii și iubiții mei frați conducători ai Bisericilor ortodoxe orientale. Faza următoare a dialogului vostru se va concentra asupra Fecioarei Maria în învățătura și în viața Bisericii. Deja de acum încredințăm lucrarea voastră mijlocirii Născătoarei de Dumnezeu. Dacă sunteți de acord, putem s-o invocăm recitând împreună cuvintele acestei rugăciuni antice: "Sub ocrotirea ta alergăm, Sfântă Născătoare de Dumnezeu. Nu disprețui rugăciunile noastre în nevoile noastre, ci ne mântuiește de toate primejdiile, Fecioară slăvită și binecuvântată".

Multe mulțumiri și să ne rugăm unii pentru alții.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 62.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat