Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

A X-a Întâlnire Mondială a Familiilor

Discursul Sfântului Părinte Francisc (22 iunie 2022)

Dragi familii!

Pentru mine este o bucurie să fiu aici cu voi, după evenimentele tulburătoare care, în ultimele timpuri, au marcat viețile noastre: mai întâi pandemia și, acum, războiul din Europa, care se adaugă la alte războaie care chinuiesc familia umană.

Mulțumesc cardinalului Farrell, cardinalului De Donatis și tuturor colaboratorilor din Dicasterul pentru Laici, Familie și Viață și din Dieceza de Roma, care cu dăruirea lor au făcut posibilă această Întâlnire.

Apoi doresc să mulțumesc familiilor prezente, venite din atâtea părți ale lumii; și îndeosebi celor care ne-au dăruit mărturia lor: mulțumesc din inimă! Nu este ușor a vorbi în fața unui public așa de vast despre propria viață, despre dificultăți sau despre darurile minunate, dar intime și personale, pe care le-ați primit de la Domnul. Mărturiile voastre au fost ca niște "amplificatoare": ați dat glas experienței atâtor familii din lume, care, ca și voi, trăiesc aceleași bucurii, neliniști, aceleași suferințe și speranțe.

Pentru aceasta acum mă adresez fie vouă prezenți aici, fie soților și familiilor care ne ascultă în lume. Aș vrea să vă fac să simțiți apropierea mea chiar acolo unde vă aflați, în condiția voastră concretă de viață. Încurajarea mea este înainte de toate tocmai asta: să porniți de la situația voastră reală și de acolo să încercați să mergeți împreună: împreună ca soți, împreună în familia voastră, împreună cu celelalte familii, împreună cu Biserica. Mă gândesc la parabola bunului samaritean, care întâlnește pe stradă un om rănit, se apropie de el, îl ia asupra sa și îl ajută să reia drumul. Aș vrea ca tocmai asta să fie pentru voi Biserica! Un bun samaritean care se apropie, se apropie de voi și vă ajută să continuați drumul vostru și să faceți "un pas în plus", chiar dacă un pas mic. Și să nu uitați că apropierea este stilul lui Dumnezeu: apropiere, compasiune și duioșie. Acesta este stilul lui Dumnezeu. Încerc să indic acești "pași în plus" de făcut împreună, reluând mărturiile pe care le-am ascultat.

1. "Un pas în plus" spre căsătorie. Vă mulțumesc vouă, Luigi și Serena, pentru că ați relatat cu mare onestitate experiența voastră, cu dificultățile sale și aspirațiile sale. Cred că pentru toți este dureros ceea ce ați relatat: "Nu am găsit o comunitate care să ne susțină cu brațele deschise pentru ceea ce suntem". Este dur, acest lucru! Asta trebuie să ne facă să reflectăm. Trebuie să ne convertim și să mergem ca Biserică primitoare, pentru ca diecezele și parohiile noastre să devină tot mai mult "comunități care îi susțin pe toți cu brațele deschise". Este multă nevoie de asta, în această cultură a indiferenței! Și voi, în mod providențial, ați găsit sprijin în alte familii, care de fapt sunt mici biserici.

M-a mângâiat mult atunci când ați explicat motivul care v-a determinat să-i botezați pe copiii voștri. Ați spus o frază foarte frumoasă: "În pofida celor mai nobile eforturi umane, noi nu ne suntem suficienți". Este adevărat, putem avea cele mai frumoase vise, cele mai înalte idealuri, dar la sfârșit descoperim și limitele noastre - este înțelepciune a cunoaște propriile limite -, aceste limite pe care nu le descoperim singuri ci deschizându-ne la Tatăl, la iubirea sa, la harul său. Aceasta este semnificația sacramentelor Botezului și Căsătoriei: sunt ajutorul concret pe care Dumnezeu ni-l dăruiește pentru a nu ne lăsa singuri, pentru că "noi nu ne suntem suficienți". Acea frază, a făcut mult bine s-o auzim: "Noi nu ne suntem suficienți".

Putem spune că atunci când un bărbat și o femeie se îndrăgostesc, Dumnezeu le oferă un cadou: căsătoria. Un dar minunat, care are în sine puterea iubirii divine: puternică, durabilă, fidelă, capabilă să-și revină după orice eșec sau fragilitate. Căsătoria nu este o formalitate de îndeplinit. Nu se căsătoresc pentru a fi catolici "cu etichetă", pentru a asculta de o regulă, sau pentru că o spune Biserica sau pentru a face o sărbătoare; nu, se căsătoresc pentru că vor să întemeieze căsătoria pe iubirea lui Cristos, care este tare ca o stâncă. În căsătorie Cristos vi se dăruiește vouă, așa încât voi să aveți forța de a vă dărui reciproc. Curaj, așadar, viața familială nu este o misiune imposibilă! Cu harul sacramentului, Dumnezeu o face o călătorie minunată de făcut împreună cu el, niciodată singuri. Familia nu este un ideal frumos la care nu se poate ajunge în realitate. Dumnezeu garantează prezența sa în căsătorie și în familie, nu numai în ziua căsătoriei, ci toată viața. Și el vă susține în fiecare zi pe drumul vostru.

2. "Un pas în plus" pentru a îmbrățișa crucea. Vă mulțumesc vouă, Roberto și Maria Anselma, pentru că ne-ați relatat istoria emoționantă a familiei voastră și îndeosebi a lui Chiara. Ne-ați vorbit despre cruce, care face parte din viața fiecărei persoane și a fiecărei familii. Și ați mărturisit că dura cruce a bolii și a morții lui Chiara nu a distrus familia și nu a eliminat seninătatea și pacea din inimile voastre. Se vede asta și în privirile voastre. Nu sunteți persoane dărâmate, disperate și supărate pe viață. Dimpotrivă! Se percep în voi o mare seninătate și o mare credință. Ați spus: "Seninătatea lui Chiara ne-a deschis o fereastră spre veșnicie". A vedea cum a trăit ea încercarea bolii v-a ajutat să ridicați privirea și să nu rămâneți prizonieri ai durerii, ci să vă deschideți la ceva mai mare: planurile misterioase ale lui Dumnezeu, veșnicia, cerul. Vă mulțumesc pentru această mărturie de credință! Ați citat și acea frază pe care o spunea Chiara: "Dumnezeu pune adevărul în fiecare dintre noi și nu este posibil să-l răstălmăcim". Dumnezeu a pus în inima lui Chiara adevărul unei vieți sfinte și de aceea ea a voit să ocrotească viața fiului său chiar cu prețul vieții sale. Și ca soție, alături de soțul său, a parcurs calea Evangheliei familiei în mod simplu, spontan. În inima lui Chiara a intrat și adevărul crucii ca dăruire de sine: o viață dăruită familiei sale, Bisericii, lumii întregi. Avem nevoie mereu de exemple mari la care să privim: Chiara să fie inspirație în drumul nostru de sfințenie, și Domnul să susțină și să facă rodnică fiecare cruce pe care familiile ajung să le poarte.

3. "Un pas în plus" spre iertare. Paul și Germaine, voi ați avut curajul să ne relatați criza pe care ați trăit-o în căsătoria voastră. Vă mulțumim pentru asta, pentru că în fiecare căsătorie există crizele: trebuie să spunem asta, trebuie să dezvăluim asta și să mergem pe drumul pentru a rezolva. Nu ați voit să îndulciți realitatea cu un pic de zahăr! Ați spus pe nume toate motivele crizei: lipsa de sinceritate, infidelitatea, folosirea greșită a banilor, idolii puterii și carierei, supărarea crescândă și împietrirea inimii. În timp ce voi vorbeați, cred că noi toți am retrăit experiența de durere simțită în fața situaților asemănătoare de familii dezbinate. A vedea o familie care se destramă este o dramă care nu ne poate lăsa indiferenți. Zâmbetul soților dispare, copiii sunt dezorientați, seninătatea tuturor dispare. Și de cele mai multe ori nu se știe ce-i de făcut.

Pentru aceasta istoria voastră transmite speranță. Paul a spus că tocmai în momentul cel mai întunecat al crizei Domnul a răspuns la dorința cea mai profundă a inimii sale și a salvat căsătoria sa. Este chiar așa. Dorința care există în adâncul inimii fiecăruia este ca iubirea să nu se termine, ca istoria construită împreună cu persoana iubită să nu se întrerupă, ca roadele pe care ea le-a generat să nu se piardă. Toți au această dorință. Nimeni nu dorește o iubire "pe termen scurt" sau "pe timp determinat". Și pentru aceasta se suferă mult atunci când lipsurile, neglijențele și păcatele umane fac să naufragieze o căsătorie. Dar și în mijlocul furtunii, Dumnezeu vede ceea ce este în inimă. Și în mod providențial voi ați întâlnit un grup de laici care se dedică tocmai familiilor. Acolo a început un drum de reapropiere și de însănătoșire a relației voastre. Ați început să vă vorbiți din nou, să vă deschideți cu sinceritate, să recunoașteți greșelile, să vă rugați împreună cu alte cupluri, și toate acestea au dus la reconciliere și la iertare.

Iertarea, fraților și surorilor, iertarea vindecă orice rană; iertarea este un dar care izvorăște din harul cu care Cristos umple cuplul și întreaga familie atunci când este lăsat să acționeze, când i se adresează lui. Este foarte frumos că ați celebrat "sărbătoarea iertării" voastre, cu copiii voștri, reînnoind promisiunile matrimoniale în celebrarea euharistică. M-a făcut să mă gândesc la sărbătoarea pe care tatăl o organizează pentru fiul risipitor în parabola lui Isus (cf. Lc 15,20-24). Numai că de data asta cei care erau dezorientați erau părinții, nu fiul! "Părinții risipitori". Dar și acest lucru este frumos și poate să fie o mare mărturie pentru copii. De fapt, copiii, ieșind din copilărie, își dau seama că părinții nu sunt niște "super eroi", nu sunt atotputernici, și mai ales nu sunt perfecți. Și copiii voștri au văzut în voi ceva mult mai important: au văzut umilința pentru a cere iertare și forța pe care ați primit-o de la Domnul pentru a vă ridica din cădere. Ei au nevoie cu adevărat de asta! De fapt, și ei vor greși în viață și vor descoperi că nu sunt perfecți, dar își vor aminti faptul că Domnul ne ridică, faptul că toți suntem păcătoși iertați, faptul că trebuie să cerem iertare de la ceilalți și trebuie să ne iertăm și pe noi înșine. Această lecție pe care au primit-o de la voi va rămâne în inima lor pentru totdeauna. Și nouă ne făcut bine să vă ascultăm: mulțumim pentru această mărturie de iertare! Multe mulțumiri.

4. "Un pas în plus" spre primire. Vă mulțumesc vouă, Iryna și Sofia, pentru mărturia voastră. Ați dat glas atâtor persoane a căror viață a fost răscolită de războiul din Ucraina. Vedem în voi fețele și istoriile atâtor bărbați și femei care au trebuit să fugă din țara lor. Vă mulțumim pentru că nu ați pierdut încrederea în Providență și ați văzut cum lucrează Dumnezeu în favoarea voastră și prin persoane concrete pe care v-a făcut să le întâlniți: familii ospitaliere, medici care v-au ajutat și atâția oameni cu inimă bună. Războiul v-a pus în fața cinismului și a brutalității umane, dar ați întâlnit și persoane cu mare umanitate. Ce este mai rău și ce este mai bun în om! Este important pentru toți să nu rămânem fixați pe ce este mai rău, ci să valorizăm ce este mai bun, binele mult de care este capabilă orice ființă umană, și a reporni de acolo.

Vă mulțumesc și vouă, Pietro și Erika, pentru că ați relatat istoria voastră și pentru generozitatea cu care le-ați primit pe Iryna și Sofia în familia voastră deja numeroasă. Ne-ați destăinuit că ați făcut asta din recunoștință față de Dumnezeu și cu un spirit de credință, ca o chemare a Domnului. Erika a spus că primirea a fost o "binecuvântare a cerului". De fapt, primirea este tocmai o "carismă" a familiilor, și mai ales a celor numeroase! Se crede că într-o casă unde deja sunt mulți este mai dificil de a primi alții; în schimb, în realitate nu este așa, pentru că familiile cu mulți copii sunt antrenate să facă spațiu altora. Găsesc mereu un spațiu pentru alții.

Și, în fond, aceasta este dinamica proprie a familiei. În familie se trăiește o dinamică de primire, pentru că înainte de toate s-au primit unul pe altul, așa cum și-au spus reciproc în ziua căsătoriei: "Eu te primesc pe tine". Și după aceea, aducând pe lume copiii, au primit viața a noi creaturi. Și în timp ce în contextele anonime cel care este mai slab este adesea respins, în familii, în schimb, este natural să fie primit: un copil cu dizabilitate, o persoană bătrână care are nevoie de îngrijiri, o rudă aflată în dificultate care nu are pe nimeni... Și asta dă speranță. Familiile sunt locuri de primire și vai dacă ar ajunge să lipsească! Vai. O societate ar deveni rece și de netrăit fără familii primitoare. Sunt un pic căldura societății, aceste familii primitoare și generoase.

5. "Un pas în plus" spre fraternitate. Îți mulțumesc ție, Zakia, pentru că ne-ai relatat istoria ta. Este frumos și mângâietor că ceea ce ați construit împreună, tu și Luca, rămâne viu. Istoria voastră s-a născut și s-a bazat pe împărtășirea de idealuri foarte înalte, pe care tu le-ai descris astfel: "Am bazat familia noastră pe iubirea autentică, având respect, solidaritate și dialog între culturile noastre". Și nimic din toate acestea nu s-a pierdut, nici măcar după moartea tragică a lui Luca. De fapt, nu numai exemplul și moștenirea spirituală a lui Luca rămân vii și vorbesc conștiințelor multora, dar și organizația pe care Zakia pe care a fondat-o, într-un anumit sens, duce înainte misiunea sa. Mai mult, putem spune că misiunea diplomatică a lui Luca a devenit acum o "misiune de pace" a întregii familii. În istoria voastră se vede bine cum ceea ce este uman și ceea ce este religios se pot împleti și pot să dea roade foarte frumoase. În Zakia și Luca găsim frumusețea iubirii umane, pasiunea pentru viață, altruismul precum și fidelitatea față de propriul crez și față de propria tradiție religioasă, izvor de inspirație și de forță interioară.

În familia voastră se exprimă idealul fraternității. În afară de a fi soț și soție, voi ați trăit ca frați în umanitate, ca frați în diferitele experiențe religioase, ca frați în angajarea socială. Și aceasta este o școală care se învață în familie. Trăind împreună cu acela care este diferit de mine, în familie se învață să fie frați și surori. Se învață să se depășească diviziuni, prejudecăți, închideri și să se construiască împreună ceva mare și frumos, pornind de la ceea ce ne unește. Exemple trăite de fraternitate, ca acela al lui Luca și Zaika, ne dau speranță și ne fac să privim cu încredere mai multă la lumea noastră sfâșiată de diviziuni și dușmănii. Mulțumesc pentru acest exemplu de fraternitate! Și n-aș vrea să închei această amintire a lui Luca și a ta fără a o menționa pe mama ta. Mama ta care este aici și te-a însoțit mereu în parcursul tău: acesta este binele pe care soacrele îl fac într-o familie, soacrele bune, mamele bune! Îi mulțumesc ei pentru că a venit cu tine, astăzi.

Dragi prieteni, fiecare familie a voastră are o misiune de îndeplinit în lume, o mărturie de dat. Îndeosebi noi cei botezați suntem chemați să fim "un mesaj pe care Duhul Sfânt îl scoate din bogăția lui Isus Cristos și îl dăruiește poporului său" (Exortația apostolică Gaudete et exsultate, 21). Pentru aceasta vă propun să vă puneți această întrebare: care este cuvântul pe care Domnul vrea să-l spună cu viața noastră persoanelor pe care le întâlnim? Ce "pas în plus" cere astăzi familiei noastre? Familiei mele: fiecare trebuie să spună asta. Puneți-vă în ascultare. Lăsați-vă transformați de el, pentru ca și voi să puteți transforma lumea și s-o faceți "casă" pentru cel care are nevoie să fie primit, pentru cel care are nevoie să-l întâlnească pe Cristos și să se simtă iubit. Trebuie să trăim cu ochii îndreptați spre cer: așa cum spunea fericiții Maria și Luigi Beltrame Quattrocchi copiilor lor, înfruntând trudele și bucuriile vieții "privind mereu de la acoperiș în sus".

Vă mulțumesc că ați venit aici. Vă mulțumesc pentru angajarea de a duce înainte familiile voastre. Înainte, cu curaj, cu bucurie. Și, vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 96.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat