Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Au fost hirotoniți șase preoți

În Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași au fost hirotoniți șase preoți joi, 23 iunie 2022, în cadrul Sfintei Liturghii celebrate în solemnitatea Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, prin impunerea mâinilor PS Iosif Păuleț, episcop de Iași. Au fost prezenți la altar PS Petru Sescu, episcop auxiliar de Iași, și PS Petru Gherghel, episcop emerit. Au concelebrat mai mulți monseniori, preoți profesori și formatori din Seminarul Mare și de la alte locuri de formare sacerdotală, precum și preoți veniți din diferite parohii ale Diecezei de Iași, în număr de aproximativ 90. Au participat la celebrare un mare număr de credincioși, familiile și rudele candidaților la preoție. Cântările au fost animate de seminariști împreună cu membri ai corului catedralei. Întreaga celebrare a fost transmită la ERCIS FM și preluată de Angelus TV.

La ora 11.00, crucea procesională se îndrepta spre catedrală, în urma ministranților pășind cu emoții mari cei șase diaconi, cu ornatele pe brațe, pentru a primi taina Sfintei Preoții. Îi însoțeau zeci de preoți veniți din toate părțile diecezei. Alți preoți oaspeți și-au făcut prezența la celebrare pe lângă episcopii amintiți: pr. Damian-Gheorghe Patrașcu, ministru provincial al Provinciei franciscane "Sfântul Iosif" din Moldova, Mons. Kevin Hale, vicar general în Londra, Mons. Giuseppe Baldas din Italia, Mons. Mihăiță Blaj și Mons. Paul Butnaru, ambii din diplomația Vaticanului, pr. Michael Theuerl din Berlin. Procesiunea era încheiată de PS Iosif Păuleț, episcop de Iași, însoțit de PS Petru Sescu, episcop auxiliar, și PS Petru Gherghel, episcop emerit.

Încăperea generoasă a catedralei era umplută de părinții, rudele și credincioșii adunați pentru a-l lăuda pe Domnul și a-i mulțumi pentru darul Preoției. Salutându-i pe cei prezenți, PS Iosif Păuleț a spus: "Trăim astăzi un moment de mare sărbătoare: sfințirea ca preoți a acestor șase candidați, acum diaconi, peste câteva minute preoți".

După proclamarea Evangheliei de către diaconul Silviu-Marian Șaran, pr. Ștefan Lupu, rector al Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif", a citit numele celor șase diaconi, locul de proveniență și dieceza pentru care sunt sfințiți. Aceștia au răspuns prezent, făcând un pas înainte. Ei au fost găsiți vrednici de sacramentul Preoției în urma statorniciei arătate în anii de formare.

În cadrul omiliei, PS Iosif Păuleț a elogiat figura Sfântului Ioan Botezătorul, cel amintit în calendarul catolic anul acesta în mod anticipat, nu la 24 iunie, deoarece vineri, 24 iunie, este solemnitatea Preasfânta Inimă a lui Isus. Prin altele, păstorul diecezei spunea: "Este imposibil să proclamăm Evanghelia, vestea cea bună, fără să-l menționăm pe Ioan Botezătorul. Acest Ioan a înțeles foarte bine cine este Isus și și-a orientat întreaga viață spre el. Adresându-se candidaților la preoție, episcopul le-a recomandat trei lucruri importante pentru condiția lor de preoți: rugăciunea, asceza și comuniunea.

Despre prima spunea: "Totul pleacă de la rugăciune și totul se întoarce acolo. Timpul dedicat rugăciunii nu este un timp sustras activității pastorale. Dimpotrivă, prima activitate pastorală a unui preot, prima formă a slujirii sale sacerdotale este tocmai rugăciunea." A subliniat următorul gând: "Prima condiție pentru a vorbi frumos și eficient despre Dumnezeu este aceea de a vorbi cât mai mult cu Dumnezeu". Legat de asceză, PS Iosif Păuleț le-a recomandat viitorilor preoți să nu caute o viață comodă: "Avem nevoie în viață, mai ales noi, preoții, de renunțare, de purificare, de mortificare. Viața ascetică este calea spre patrie." În privința comuniunii, i-a îndemnat pe cei care cereau taina Preoției să fie "preoți împreună cu alți preoți". În încheiere, le-a reamintit de acel "Prezent" pe care l-au rostit și care trebuie să devină refrenul lor zilnic.

Celebrarea a continuat cu ritualul propriu-zis al hirotonirii. Cei șase diaconi au promis înaintea episcopului ascultare și respect după ce au răspuns "Vreau" la întrebările episcopului legate de angajamentul de a sluji poporul lui Dumnezeu, de a celebra sacramentele, de a se îngriji de cei slabi și bolnavi, de a fi oameni ai rugăciunii și a trăi în celibat.

Acestui moment i-a urmat prosternarea diaconilor înaintea altarului, moment emoționant însoțit de invocarea sfinților, inclusiv a sfinților patroni ai slujitorilor aleși pentru treapta prezbiterală.

După rugăciunea de consacrare, în care a fost invocat Duhul Sfânt, noii preoți au îmbrăcat veșmintele preoțești, au fost unși cu sfânta Crismă pe palme și, înfățișându-se înaintea episcopului au primit îndemnul acestuia: "Primește darul poporului sfânt, care trebuie oferit lui Dumnezeu; dă-ți seama de ceea ce vei săvârși, pune în practică ceea ce vei săvârși și orânduiește-ți viața după misterul crucii Domnului!"

Liturghia a continuat cu rugăciunea euharistică și împărtășirea celor prezenți din trupul și sângele Domnului. Neoprezbiterii au urcat la altar pentru a-l înconjura pe episcop la acest moment central la celebrării euharistice. Ei au distribuit preoților și poporului Sfânta Împărtășanie.

La finalul celebrării, pr. Bogdan Enășoae a adresat în numele colegilor mulțumiri tuturor celor care, în moduri diferite, au contribuit la trăirea acestei zile unice din viața lor: hirotonirea preoțească: lui Dumnezeu care i-a chemat, Fecioarei Maria, "mama noastră", PS Iosif Păuleț, PS Petru Gherghel, PS Petru Sescu, părinților care i-au crescut, parohilor și vicarilor din locurile de origine, colegilor seminariști, preoților formatori și profesori, celor care le-au ținut exerciții spirituale și tuturor celor care s-au implicat, în moduri cunoscute sau tainice, în formarea lor preoțească. I-au invitat pe toți să-i însoțească cu rugăciunea lor.

În gândul său, PS Petru Gherghel a spus că înaintașilor noștri le datorăm aceste momente de credință, căci ei și-au dat viața. Privindu-i pe noii prezbiteri, li s-a adresat cu aceste cuvinte: "Primiți și îmbrățișarea noastră și invitația de a nu uita că el, Isus, trebuie să fie înălțat și noi să fim coborâți, să ne umilim, să ne jertfim, cum au făcut înaintașii noștri, pentru a avea astăzi aceste zile mărețe. În veci să fie amintirea lui Isus care a întemeiat Preoția și ne însoțește mereu. Amin."

PS Iosif Păuleț a înmânat trei documente celor șase noi preoți trei documente: documentul de hirotonire preoțească, prima numire ca vicar parohial și celebretul. A mulțumit celor care au participat la sărbătoare, celor din catedrală și celor care s-au conectat prin ERCIS FM și Angelus TV.

Liturghia s-a încheiat cu binecuvântarea de preot nou sfințit dată de cei șase neoprezbiteri și indulgența plenară prevăzută pentru acest moment. După Sfânta Liturghie, preoții sfințiți au fost așteptați în curtea catedralei de familiile și rudele lor pentru a fi felicitați personal.

Cei șase preoți vor celebra Liturghia de primiție în comunitățile natale astfel: duminică, 26 iunie, pr. Eusebiu-Iulian Relea în Parohia din Butea, iar duminică, 3 iulie, pr. Alexandru Albu în Parohia "Sfântul Iosif Muncitorul" din Piatra Neamț, pr. Mihai Chichiriță în Parohia Buhonca, pr. Bogdan Enășoae în Parohia Gherăești, pr. Alexandru-Sergiu Robu și pr. Octavian Sescu în Parohia "Sfântul Mihail" din Săbăoani.

Domnul să binecuvânteze începutul preoției acestor noi slujitori ai altarului și să-i facă statornici pe drumul greu, exigent și frumos al urmării lui Cristos.

Pr. Cristian Diac

* * *

Numirile noilor preoți hirotoniți pentru Dieceza de Iași, începând cu 1 august 2022:

  1. Alexandru Albu - vicar parohial la Parohia Răducăneni

  2. Mihai Chichiriță - vicar parohial la Parohia Lespezi

  3. Bogdan Enășoae - vicar parohial la Parohia "Inima Neprihănită a Mariei" din Roman

  4. Eusebiu-Iulian Relea - vicar parohial la Parohia Tuta

  5. Alexandru-Sergiu Robu - vicar parohial la Parohia "Sfântul Anton de Padova" din Iași

  6. Octavian Sescu - vicar parohial la Parohia "Sfântul Nicolae" din Bacău

Pentru Arhidieceza de București Silviu-Marian Șaran va fi hirotonit sâmbătă, 25 iunie, ora 10.30, la București. Va celebra Liturghia de primiție duminică, 3 iulie, în Parohia "Sfântul Nicolae" din Bacău.

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 23 iunie: Iași: Au fost hirotoniți șase preoți. Foto: Adrian Cuba

* * *

Înregistrarea transmisiunii în direct a acestei Liturghii:


 

lecturi: 339.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat