Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Aspecte vechi și noi ale devoțiunii la Preasfânta Inimă a lui Isus

"Fabrica" milostivirii

de Valentina Angelucci și Valentina Contiero

Așa cum s-a evidențiat de descoperirea petrecută în timpul unui studiu recent făcut de Universitatea din Pisa, putem să considerăm inima ca "fabrica" din care ies emoțiile noastre care ajung la creierul nostru grație unui impuls care se naște după aceea. De inimă legăm afectele noastre și toate deciziile noastre de instinct. Conștientă de asta, tradiția ne încredințează "devoțiunea la Preasfânta Inimă a lui Isus" care, de unii experți, este numită "spiritualitate a Preasfintei Inimi", înțelegând nu numai o serie de practici pioase, ci un adevărat stil de viață și de rugăciune, care implică fiecare moment al vieții de credință, inspirându-se din Fil 2,5, care ne invită să avem în noi aceleași simțăminte care au fost în Cristos Isus.

Deja Sfântul Bernard în secolul al XII-lea scria: "Eu, în schimb, când îmi lipsește, îmi însușesc cu încredere din inima Domnului, pentru că este plină de milostivire, nici nu lipsesc căile prin care emană harurile"; dar, deși impregnată în tradiție cu mult înainte de secolul al XVII-lea, marea răspândire a acestei solemnități se poate atribui Sfintei Margareta Maria Alacoque (1647-1690) proclamată sfântă de Papa Benedict al XV-lea la 13 mai 1920, care în timpul unei viziuni este solicitată de Isus să primească Împărtășania în prima vineri din fiecare lună, prosternându-se cu fața la pământ de la unsprezece la miezul nopții: de aici iau naștere principalele devoțiuni ale spiritualității Preasfintei Inimi care constau în Împărtășanie și în Ora sfântă.

Stimulată de această inspirație, Sfânta Margareta Maria s-a mobilizat pentru ca vinerea de după octava lui Corpus Domini să fie dedicată unei sărbători speciale pentru a cinsti Inima lui Cristos, pentru a repara ofensele primite de ea. Cultul, răspândit în mod deosebit de Societatea lui Isus, a devenit așa de mare încât l-a convins pe Pius al IX-lea s-o proclame sărbătoare pentru toată Biserica. Din fervoarea care a însuflețit reflecția despre Inima lui Isus, în decursul timpului s-au născut numeroase congregații călugărești, încă active în comunitățile noastre, a cărei devoțiune s-a răspândit așa de mult încât a însoțit națiuni întregi să se consacre Preasfintei Inimi a lui Isus printr-o consacrare specială și printr-o autoritate apostolică desemnată încă din 1874.

Viziunile Sfintei Margareta Maria au inspirat și iconografia legată de Preasfânta Inimă a lui Isus: de fapt, Alacoque a văzut "Preasfânta Inimă învăluită de flăcări, încoronată cu spini, strălucitoare de lumină în pofida rănilor", și artiștii fac referință la această descriere pentru a crea multele reprezentări pe care le putem observa în bisericile noastre.

Sărbătoarea Preasfintei Inimi a fost celebrată pentru prima dată în Franța în 1685 și actualmente face parte din sărbătorile mobile, solemnități ca și Paștele, care variază în dată din an în an, dar care sunt organizate în funcție de data Paștelui: de fapt, Preasfânta Inimă a lui Isus este sărbătorită mereu la 68 de zile după Paște, după Corpus Domini și înainte de liturgia dedicată Inimii Neprihănite a Mariei.

La centenarul instituirii acestei sărbători, în 1956, Pius al XII-lea a scris noua enciclică Haurietis aquas în care apăra devoțiunea la Preasfânta Inimă de atacurile petrecute în timp: "Așadar nimic nu ne interzice să adorăm Inima Preasfântă a lui Isus, deoarece este copărtașă și simbolul cel mai expresiv al acelei carități inepuizabile, pe care Răscumpărătorul Divin o nutrește încă față de neamul omenesc. De fapt, ea, deși nu mai este supusă tulburărilor din viața prezentă, este mereu vie și palpitantă, și în mod indisolubil este unită cu Persoana Cuvântului lui Dumnezeu și, în ea și prin ea, cu voința sa divină" (Pius al XII-lea, Haurietis aquas). Dar o altă importantă perspectivă s-a deschis asupra acestei sărbători în ultimele decenii. Cu ocazia Joii Sfinte din 1995, Ioan Paul al II-lea instituie această dată ca Ziua Mondială a Sfințirii Sacerdotale, la propunerea Congregației pentru Cler.

O legătură, cea între preoție și Inima lui Cristos, care face trimitere la rădăcinile slujirii sacerdotale, până la acel moment teribil, dar emoționant, al discipolului iubit care își reazemă capul pe inima lui Isus (cf. In 13,25). În timpuri mai recente a devenit celebră fraza Parohului de Ars: "Preoția este iubirea Inimii lui Isus". Astfel, sărbătoarea Preasfintei Inimi devine o ocazie pentru a urma sfatul Sfintei Tereza de Lisieux: "Să trăim pentru suflete, să fim apostoli, să salvăm mai ales sufletele preoților [...]. Să ne rugăm, să suferim pentru ei și, în ultima zi, Isus va fi recunoscător".

Așadar putem elibera această sărbătoare de aura de devoționism și s-o considerăm un izvor de spiritualitate, care ne ajută să redescoperim prospețimea mesajului evanghelic și a izvorului milostivirii. "Inima lui Isus n-a fost deschisă de meritele și de rugăciunilor câtorva drepți excepționali: Isus se folosește de o lovitură de suliță, simbolul însuși al întregului dispreț și al întregului refuz pe care oameni i le-au opus și continuă și vor continua să le opună lui Dumnezeu, pentru a deschide inima sa, adică a voit ca să fie deschisă de ceea ce unește pe toți oamenii: păcatul" (cf. Ottavio de Bertolis, Coroana vieții).

(După L'Osservatore Romano, 22 iunie 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 53.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat