Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Virtualul nu poate înlocui întâlnirea, dar digitalul trebuie locuit de creștini

de Salvatore Cernuzio

Euharistii în streaming, funeralii urmărite la telefon, întâlnirile pe Zoom sau alte platforme "pentru a asigura, a întâlni, a fi". Papa Francisc pornește de la o amintire plastică a timpului de lockdown care a tulburat obișnuințe și practici pastorale, în prefața cărții "Biserica digitală" ("La Chiesa digitale" [Tau Editrice]), pentru a încuraja la folosirea creativă și conștientă a digitalului ca spațiu de prezență a Bisericii pentru bărbații și femeile de astăzi.

Volumul, îngrijit de jurnalistul de la Tv2000 Fabio Bolzetta, a fost prezentat în această dimineață [20 iunie 2022] în Sala Marconi de la Radio Vatican de prefectul Dicasterului Comunicării, Paolo Ruffini, și de sora Alessandra Smerilli, secretară a Dicasterului pentru Dezvoltarea Umană Integrală. Un binom, prezența lor, simbolic al unei comunicări care contribuie la dezvoltarea "integrală", întocmai, a fiecărui om și a întregii societăți. Ceea ce este chiar dorința papei, care, în textul introductiv, amintește potențialitățile internetului și ale noilor tehnologii: "Și web-ul, teritoriu unde uneori par să prevaleze glasul celui care strigă mai tare și poluarea lui fake news, poate să devină un spațiu de întâlnire și de ascultare". S-a văzut asta clar în timpul fazei mai acute a pandemiei, în care social și alte instrumente virtuale au ajutat oamenii să nu se simtă singuri.

În acest sens papa, deși recunoaște "erori și excese", laudă creativitatea atâtor preoți care în acele perioade "s-au implicat pentru a menține vii relațiile umane și comunitare". Și chiar "atunci când aceste tentative au pus în centru mesajul de comunicat, și nu protagonismul comunicatorului, trebuie să recunoaștem că sunt utile". Asociația Webmaster Cattolici Italiani (WECA) - a căror experiență cu materialele video tutorial pentru preoți despre Biserică și comunicare digitală este ca o urmă pentru cartea lui Bolzetta - în ultimii ani a întâlnit acești preoți și le-a relatat istoriile. Preoți de toate vârstele "angajați, și prin noile tehnologii, să mențină unite comunitățile încredințate lor", scrie papa. Sunt exemplul axiomei repetate de mai multe ori în timpul pandemiei: "Dintr-o criză nu ieșim niciodată la fel ca înainte, ieșim mai buni sau mai răi". Și instrumentele tehnologice pot să fie foarte utile: "Rețelele sociale au fost folosite pentru a ne menține în contact, pentru a semnala nevoile, pentru a nu ne face să ne simțim singuri, pentru a activa inițiative de caritate, pentru a continua să ne vedem în față așteptând să ne îmbrățișăm. Experții spun că unele din schimbările care au intervenit, din cauza folosirii mai frecvente a tehnologiei pentru întâlniri virtuale, sunt destinate să rămână îndelung și după sfârșitul urgenței pandemiei", afirmă pontiful.

Desigur un fapt pozitiv, dar, atenție, afirmă papa, noutățile dictate de o fază excepțională nu pot să devină, cel puțin în Biserică, practici consolidate: "Întâlnirea virtuală nu înlocuiește și nu va putea înlocui niciodată pe cea în prezență. A fi prezenți fizic la frângerea pâinii euharistice, caritatea, privirea în ochi, îmbrățișarea, a fi unul lângă altul în a-l sluji pe Isus în cei săraci, a strânge mâna bolnavilor, sunt experiențe care aparțin trăirii noastre zilnice și nicio tehnologie sau rețea socială nu le va putea înlocui", afirmă Papa Francisc. "Să știm că niciodată virtualul nu va putea înlocui frumusețea întâlnirilor față în față. Dar lumea digitală este locuită și trebuie locuită de creștini", remarcă el, "eventual de tineri care pornind de la credința lor vor putea fi mâine protagoniști ai noilor forme de social și de o comunicare mai umană, mai capabilă de ascultare și adevărată împărtășire".

Despre împărtășire și ascultare a vorbit în intervenția sa și Ruffini, definind "Biserica digitală" o carte "prețioasă", deoarece este "ghid practic, dar și ghid spiritual" care "dă instrumentele pentru a citi era digitală nu în manieră instrumentală, într-un timp așa de complicat". Îndeosebi, prefectul s-a oprit asupra social network și asupra panoramei pe care ele le oferă: pe de o parte, "facilitează raporturi umane"; pe de altă parte, "pot să ducă la polarizare și dezbinări între indivizi și grupuri". În fața acestui lucru trebuie "să alegem cum să le folosim, pentru a ne apropia sau a ne îndepărta de aproapele".

Astfel se schimbă perspectiva, dar mai ales funcționalitatea rețelelor sociale. "Dualismul feroce" care distruge tot, poate să devină dialog; web-ul dă spațiu de "trafic de opinii pentru adevăr" sau de "surogate de gândire și spirit critic", poate să se transforme în vehicul pentru "a ajuta cercetarea științifică, pentru împărtășirea credinței, să fie antidot la gândirea unică". Precum și acea "aureolă incorporală" a digitalului care riscă să "distrugă lumea reală cu un non-loc cu spații și timpuri anulate", poate în schimb să se transforme și să fie instrument pentru "a elibera periferiile de orice marginalitate" și "a uni lumi divizate". "Nu putem îngropa darul tehnologiei ca omul care îngroapă talanții", a spus Ruffini, citând parabola evanghelică, "trebuie să recuperăm capacitatea de viziune drept comunicatori".

Pe aceeași urmă sora Smerilli care a reafirmat necesitatea prezenței Bisericii în digital: "Nu poate, nu trebuie. Digitalul este real, este un ambient unde există persoanele și Biserica se află, unde există bărbați și femei, cu speranțele și neliniștile lor". Gândirea este mai ales pentru tinerii care populează lumea virtuală. Web-ul poate să fie pentru ei vehicul de educație, și pentru că "în anumite teme, de exemplu de doctrină socială, nu ne putem obișnui la 20 de ani, după ce s-a făcut altceva. La trei ani deja ar trebui să se învețe cum se pun în practică unele principii", a spus Smerilli. La rândul său, și o invitație la "concretețe", aceeași pe care papa a cerut-o Comisiei COVID, născută în sânul Dicasterului. "Când Biserica se apropie de digital, nu poate face asta bazându-se numai pe teorie". Însăși credința cere asta, pentru că, a afirmat sora Smerilli, când este "cu adevărat trăită are nevoie ca să ne murdărim mâinile".

În concluzie, Bolzetta a exprimat dorința ca această carte, dar și proiectele lui WeCa (dintre care pot fi vizionat făcând click pe QR-ul de pe coperta volumului) să poată contrasta "tendința de a concepe digitalul ca mijloc de transmisie tehnică de date, acolo unde poate să fie spațiu pentru a crea o cultură digitală a întâlnirii".

(După Vatican News, 20 iunie 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 77.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat