Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Gânduri la jubileul de argint al Sfintei Preoții: 25 de ani de har și de slujire

Era ziua de 22 iunie 1997. După șapte ani de pregătire intensă, iată că a sosit și ziua hirotonirii întru Sfânta Preoție. Îmi aduc și acum aminte cu mare emoție acea zi însorită de vară. Mă uitam cu privirea în urmă, în sufletul meu, și nu vedeam decât un mare cer senin al recunoștinței față de Dumnezeu și față de Cristos, care m-a chemat împreună cu alți colegi de-ai mei să spunem DA-ul nostru slujirii preoțești în Biserica una, catolică și sfântă a lui Cristos, Marele Preot. Nu știam și nici nu-mi imaginam ce va fi înaintea mea, a noastră. Este ușor, greu, a fi hirotonit și a rămâne preot? De atunci au trecut 25 de ani. Eram 25 de diaconi generoși: Acatrinei Anton, Acatrinei Ștefan, Anton Damian, Bălteanu Francisc, Bisoc Iosif, Brudaru Liviu, Bulai Pavel, Cervencu Petre, Ion Ciuraru, Demșa Petruț, Farcaș Virgil, Ficău Andrei, Gabor Pavel, Gal Mihai, Ghercă Ioan, Herciu Adrian, Horvat Ioan, Iancu Petru, Iștoc Petru, Misariu Iulian, Pișta Damian, Pișta Eusebiu, Pișta Gheorghe, Solomon Ioan și Victor-Emilian Dumitrescu.

În curtea Institutului Teologic Franciscan din Roman era mare forfotă. Fiecare dintre candidați își aștepta părinții, rudele, cunoscuții și prietenii, din țară și din străinătate. Încet, încet, curtea Institutului s-a umplut de mașini din care coborau cei dragi, care au dorit să fie alături de noi în această minunată zi a hirotonirii noastre preoțești. Totul era aproape pregătit. Corul studenților care urmau să cânte la sfânta Liturghie se auzea în surdină. Cântecele religioase care erau cântate au umplut timpul rămas până la sosirea episcopului de Iași, PS Petru Gherghel, care prin rugăciunea și impunerea mâinilor Excelenței Sale urma să ne introducă în treapta a doua a sfintei preoții ministeriale. Câte emoții și câte gânduri treceau prin inimile noastre în acea zi de vară!

Părintele provincial de la acea vreme, pr. Iosif Pal, ne adunase din toate părțile prin care am fost trimiși, pentru a urma studiile de filozofie și teologie, Roma, Padova. Împreună cu frații care au studiat în țară, avându-l ca rector pe pr. Giovanni Petrone, iată că acum eram pregătiți să primim sacramentul Sfintei Preoții. Fiecare dintre noi cu gândurile și emoțiile sale, așteptam celebrarea Sfintei Liturghii solemne în cadrul căreia urma să fim hirotoniți preoți. Eu, personal, îmi aduc aminte că în noaptea precedentă nu închisesem un ochi din cauza emoțiilor și al temerii, recunosc, față de ceea ce urma să se întâmple în viața mea și față de viitorul care mă aștepta. Dar așa cum scria și Sfântul Apostol Paul, pot spune cu toată convingerea și recunoștința: "Însă prin harul lui Dumnezeu sunt ceea ce sunt, iar harul lui pentru mine nu a devenit zadarnic" (1Cor 15,10). Noi, frații, ne mai văzusem în timpul vacanțelor, dar acum era ziua cea mai importantă pentru noi, deoarece urma o altă etapă din viața noastră și poate cea mai importantă. De aceea, conversam între noi, împărtășindu-ne experiențele și trăirile avute în ultimii ani de când am intrat în seminar. Unii mai bucuroși, alții mai gânditori, alții mai introvertiți, dar toți cuprinși de aceleași emoții și simțiri. Care dintre noi se gândea atunci că, după 25 de ani de la acea zi minunată și binecuvântată, ne vom regăsi tot în același loc, cu aceleași emoții și gânduri, dar din păcate mai puțini.

După ce ne-am întâmpinat părinții, rudele, prietenii și cunoscuții, care veniseră la sărbătoarea noastră, ne pregăteam să-l primim pe episcopul de Iași care urma să ne sfințească preoți. După momentul de primire bucuroasă, a PS Petru Gherghel, ne-am îndreptat cu toții către amfiteatru, de unde avea să urmeze procesiunea și celebrarea solemnă a Sfintei Liturghii de hirotonire, în cadrul căreia noi, candidații, întinși pe jos pe covorul din fața Institutului, urma să îmbrățișăm pentru totdeauna slujirea preoțească în Biserică, asemenea lui Cristos, Marele Preot și modelul oricărui preot, care: "Nu a venit să fie slujit, ci să slujească și să-și dea viața ca răscumpărare pentru mulți" (Mc 10,45). La predică Preasfințitul ne-a vorbit despre Sfânta Preoție și ne-a îndemnat să fim curajoși și inimoși, asemenea lui Cristos care ne-a chemat să-l urmăm mai îndeaproape pe drumul Sfintei Preoții. După predică, noi, diaconii, am declarat înaintea poporului că vrem să ne asumăm misiunea Preoției și am promis ascultare și respect episcopilor și superiorilor noștri. Numai Domnul știe ce gânduri și ce sentimente treceau prin inimile noastre în timpul Sfintei Liturghii. Poate că pe obrazul vreunuia dintre noi a curs și câte o lacrimă sau mai multe, ascunse însă de prosternarea noastră cu fața în jos, sprijinită pe brațe, în timp ce corul intona Litania tuturor sfinților. Au urmat impunerea mâinilor și rugăciunea de consacrare. Cei hirotoniți ne-am îmbrăcat cu hainele preoțești, iar mâinile ne-au fost unse cu sfânta crismă. Apoi am urcat în altar și alături de episcop și de ceilalți preoți, am celebrat prima noastră Liturghie. Îmi amintesc cu atâta emoție și poate și colegii mei, cântecul "Preot în veac ești tu", încât mă întrebam în sinea mea: oare voi reuși? Și vă împărtășesc cu sinceritate că și acum, după 25 de ani, am aceleași emoții ca și atunci și îi mulțumesc bunului Dumnezeu că "am reușit".

După Sfânta Liturghie ne-am adunat pe scările din fața Institutului pentru fotografia de grup împreună cu episcopul și ceilalți preoți. A urmat apoi o agapă frățească împreună cu episcopul, părintele provincial și ceilalți preoți și oaspeți care au dorit să fie alături de noi în acea zi de neuitat. Astăzi, când aștern înscris aceste câteva rânduri, nu simt altceva decât recunoștință și mulțumire, față de Dumnezeu și față de toți cei care m-au ajutat să ajung la acest moment celebrativ. Nu a fost întotdeauna ușor. Au fost ani plini de entuziasm, dar și de oboseală și de încercare și asemenea sfântului Paul pot spune din toată inima: "Știu și să duc lipsă, și să am din prisos. În toate și în orice împrejurare m-am deprins și să fiu sătul, și să-mi fie foame, și să am din prisos, și să duc lipsă. Toate le pot în cel care mă întărește" (Fil 4,12-13). Privesc înaintea mea și mă întreb: oare voi reuși?

După masa solemnă de prânz împreună cu Preasfințitul Petru Gherghel și ceilalți confrați ne-am continuat sărbătoarea alături de părinți, rude, prieteni și cunoscuți. Câțiva dintre cei hirotoniți în acea zi nu mai sunt acum printre noi. A fost o zi specială pentru fiecare nou ministru al altarului, o zi de neuitat, o zi în care am fost unși și trimiși în diferitele colțuri ale lumii, pentru a proclama și a predica, cu viața și cuvântul, Evanghelia lui Cristos, Marele Preot. Ne-am petrecut acea zi într-o atmosferă de sărbătoare și de voie bună. Au urmat apoi celebrarea primelor sfinte liturghii, fiecare în localitatea sau orașul natal, ca o prelungire a acelei zile minunate a hirotonirii noastre. După câteva zile de sărbătoare și bucurie, părintele provincial Iosif Pal ne-a adunat din nou pe toți cei proaspăt hirotoniți, pentru a ne înmâna noile obediențe. Unii dintre noi au rămas în țară, alții și-au continuat studiile în străinătate, iar alții au intrat imediat "în pâine" în diferitele parohii păstorite de frații noștri în Dieceza de Iași și în ritul oriental la Oradea.

În timp ce aștern înscris aceste câteva gânduri, mă uit cu privirea sufletului înapoi, la cei 25 de ani de preoție care au trecut și nu pot decât să spun un mare: Mulțumesc, Doamne! Un mulțumesc bunului Dumnezeu, Tatălui și Fiului său Cristos și Duhului Sfânt, care mi-au dat harul, mie și celorlalți confrați de-ai mei, de a ne bucura de jubileul de argint al hirotonirii noastre. Și mulțumesc în numele colegilor, tuturor celor care ne-au fost alături în acești 25 de ani. Și aș vrea să închei această scurtă expunere cu binecuvântarea pe care am dat-o la prima noastră sfântă Liturghie: "Prin impunerea mâinilor mele de preot nou-sfințit, prin mijlocirea sfintei Fecioare Maria și a tuturor sfinților, să vă binecuvânteze atotputernicul Dumnezeu Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt. Amin!"

Pr. dr. Mihai Gal, OFMConv.

* * *

Roman: Invitație la jubileul de 25 de ani de preoție (22 iunie)


 

lecturi: 233.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat