Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Discurs adresat membrilor Sinodului Bisericii Greco-Melkite (20 iunie 2022)

Sunt bucuros să vă primesc și sunt bucuros să-l revăd pe Mons. Georges Kahhale, este bun! Eu aș vrea să spun că el m-a ajutat mult. Înainte de toate, a învățat limba imediat: sper că succesorul său vorbește spaniola, pentru că nu poți fi episcop al unui popor vorbind o altă limbă. Păcat că nu este prezent, aici. După aceea, noi aveam o problemă acolo, cu un preot, la Buenos Aires, și el era energic în soluționare, dar foarte păstor, foarte bun în modul de a căuta. Eu, când l-am văzut, m-am bucurat și pentru aceasta vreau să dau această mărturie în fața voastră a tuturor. Unul dintre frații voștri care face cinste. Mulțumesc, Mons. Kahhale. Și după aceea vă relatează aventurile pe care le-am avut la Buenos Aires cu acel preot.

Preafericirea Voastră,

Iubiți frați întru episcopat,

Sunt bucuros să vă primesc în această dimineață, la începutul lucrărilor Sinodului Episcopilor din Biserica Patriarhală de Antiohia a Greco-Melkiților. Îi mulțumesc patriarhului, mare prieten, Prefericirea Sa Youssef Absi, pentru cuvintele pe care mi le-a adresat.

Ați cerut să puteți celebra convocarea voastră anuală la Roma, la mormintele sfinților apostoli Petru și Paul, și la cele ale multor martiri care și-au dat viața din fidelitate față de Domnul Isus. Avem nevoie de mijlocirea lor, pentru că și în timpul nostru, în societăți pe care unele analize le definesc "lichide", cu legături ușoare care înmulțesc singurătățile și abandonarea celor mai fragili, comunitatea creștină să aibă curajul de a mărturisi numele lui Cristos, autor și perfecționator al credinței noastre. Între succesorii lui Petru sunt menționați și unii născuți în Siria, și asta ne face să simțim pe de o parte respirația catolică a Bisericii de Roma, chemată să prezideze în caritate și să aibă sollicitudo Ecclesiarum omnium, și pe de altă parte ne face să mergem pelerini în țara unde unii dintre voi, începând de la patriarhul Youssef, sunt episcopi: iubita și martirizata Sirie.

Dramele din ultimele luni, care în mod trist ne constrâng să ne îndreptăm privirea spre estul Europei, nu trebuie să ne facă să uităm ceea ce de doisprezece ani se petrece în țara voastră. Eu îmi amintesc, în primul an de pontificat, când era pregătit un bombardament asupra Siriei, că am convocat o noapte de rugăciune, aici, în "Sfântul Petru", astfel era și Preasfântul Sacrament și piața plină, care se ruga. Erau și musulmani, care au adus covorașul lor și se rugau cu noi. Și acolo s-a născut această expresie: "Iubita și martirizata Sirie". Mii de morți și răniți, milioane de refugiați interni și în străinătate, imposibilitatea de a demara reconstrucția necesară. În mai multe ocazii mi s-a întâmplat să întâlnesc și să aud relatarea vreunui tânăr sirian venit aici și m-a impresionat drama pe care o purta în el, pentru ceea ce a trăit și a văzut, dar și privirea sa, aproape uscată de speranță, incapabilă să viseze un viitor pentru țara sa. Nu putem permite ca și ultima scânteie de speranță să fie luată din ochii și din inimile tinerilor și ale familiilor! Și reînnoiesc așadar apelul la toți cei care au responsabilități, în țară și în comunitatea internațională, pentru ca să se poată ajunge la o soluție egală și corectă la drama din Siria.

Voi, episcopii din Biserica greco-melkită, sunteți chemați să vă întrebați cu privire la modul în care, ca Biserică, aduceți mărturia voastră: eroică da, generoasă, dar care are nevoie mereu să fie pusă în lumina lui Dumnezeu pentru ca să fie purificată și reînnoită. Ecclesia semper reformanda. Sunteți un Sinod, pentru acele caracteristici care v-au fost recunoscute ca Biserică patriarhală, și este necesar ca să vă întrebați cu privire la stilul vostru sinodal de a fi și de a acționa, conform cu ceea ce am cerut Bisericii universale: capacitatea voastră de a trăi comuniunea de rugăciune și de intenții între voi și cu patriarhul, între episcopi și preoți și diaconi, cu călugării și călugărițele și cu credincioșii laici, formând toți împreună poporul sfânt al lui Dumnezeu.

Sunteți preocupați pe bună dreptate de supraviețuirea creștinilor în Orientul Mijlociu - și eu: este o preocupare! -, instanță pe care o împărtășesc pe deplin; și pe de altă parte, de acum de multe decenii prezența Bisericii melkite are o dimensiune mondială. Patriarhul îmi cerea să hirotonească episcopi în multe părți: există eparhii pentru Australia și Oceania, în Statele Unite și în Canada, în Venezuela și Argentina, numai pentru a cita câteva; și sunt mulți credincioși și în Europa, motiv pentru care ei încă nu au avut posibilitatea de a fi reuniți în circumscripții ecleziastice proprii. Acest aspect reprezintă fără îndoială o provocare, eclezială dar și culturală și socială, nu fără dificultăți și piedici. În același timp este și o mare ocazie: aceea de a rămâne înrădăcinați în propriile tradiții și origini, deschizându-vă însă la ascultarea timpurilor și locurilor în care sunteți risipiți, pentru a răspunde la ceea ce Domnul cere astăzi Bisericii voastre.

În cadrul Sinodului, vă încurajez să exercitați competențele voastre cu multă înțelepciune: știu că au fost demarate reflecții în unele Biserici orientale cu privire la rolul și prezența episcopilor emeriți, în special cei care au peste optzeci de ani, care în unele Sinoade sunt un număr consistent. Un alt capitol este cel al alegerii episcopilor, pentru care vă rog să reflectați mereu bine și să-l rugați pe Duhul Sfânt pentru ca să vă lumineze, pregătind în mod adecvat și anticipare largă materialul și informații despre diferiții candidați, depășind orice logică de partizanat și de echilibre între ordinele călugărești de proveniență. Vă îndemn - și vă mulțumesc pentru angajarea pe care o veți avea în acest sens - să faceți să strălucească fața Bisericii, pe care Cristos și-a dobândit-o cu sângele său, ținând departe dezbinări și murmurări, care nu fac altceva decât să-i scandalizeze pe cei mici și să risipească turma încredințată vouă. Asupra acestui lucru mă opresc: fiți atenți la bârfă. Vă rog, fără bârfă. Dacă unul are ceva de spus altuia, să-l spună în față, cu caritate, dar în față. Ca bărbați. Îl poate spune în față singur, îl poate spune în față înaintea celorlalți: corectare fraternă. Dar a nu vorbi niciodată rău de altul cu un altul, asta nu se face. Aceasta este o molie care distruge Biserica. Să fim curajoși. să privim cum Paul i-a spus în față lui Iacob atâtea lucruri. Și lui Petru. Și apoi se face unitatea, adevărata unitate, între oameni. Alungați orice fel de bârfă, vă rog. Și apoi poporul se scandalizează: privește pe preoți, îi privește pe episcopi, se jupoaie între ei! Vă rog: ceea ce trebuie să vă spuneți, în față, mereu.

Binecuvântez din inimă pe fiecare dintre voi și lucrările voastre sinodale. Sfânta Fecioară, Maica Bisericii, să vă însoțească. Și vă cer caritatea de a vă ruga pentru mine. Am nevoie de asta. Mulțumesc!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 82.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat