Anul pastoral
2024‑2025

Jubileul Speranţei
2024-2026

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iaşi
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Vieţile sfinţilor


adevăratele modele de viaţă se găsesc aici


 VIAŢA DIECEZEI 

Iaşi: Liturghie şi procesiune cu Preasfântul Sacrament

Biserica Romano-Catolică din Iaşi a sărbătorit Trupul şi Sângele Domnului printr-o Sfântă Liturghie solemnă, prezidată de PS Iosif Păuleţ, duminică, 19 iunie 2022, începând cu ora 17.00, în Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină". Au participat PS Petru Gherghel, episcop emerit, preoţi din Episcopie şi din parohiile învecinate, persoane consacrate, copiii de la Prima Sfântă Împărtăşanie şi mulţi credincioşi. Prezent la sărbătoare a fost şi Mihai Chirica, primarul oraşului Iaşi. Corurile catedralei şi al Seminarului Mare au animat cântările. Celebrarea euharistică a fost urmată de o procesiune pe străzile Iaşului cu Preasfântul Sacrament, în acompaniamentul sunetelor de fanfară. S-au înălţat rugăciuni pentru oraş şi pentru ţară. Sărbătoarea s-a făcut auzită la ERCIS FM şi a putut fi urmărită şi la Angelus TV.

După procesiunea de intrare şi semnul sfintei cruci, pr. Daniel Iacobuţ, paroh şi decan, a subliniat importanţa prezenţei la celebrare: "Am venit în casa Domnului pentru a ne lăsa hrăniţi de el. Prelungim astăzi bucuria sărbătorii Trupul şi Sângele Domnului, păşim cu încredere pe străzile oraşului nostru, pentru că ne ştim însoţiţi de el".

Au fost proclamate lecturile sfinte, iar evanghelia zilei a relatat minunea înmulţirii pâinilor şi peştilor, în versiunea evanghelistului Luca.

La predică, pr. Iosif Antili, profesor de exegeză la Seminarul Mare din Iaşi, axându-se pe cele trei lecturi biblice, în special pe fragmentul evanghelic, a scos în evidenţă mai întâi paradoxul pe care îl trăieşte lumea prezentă, unde resursele sau bogăţiile pământului sunt deţinute în proporţie de 50% de 1 procent din populaţia globului. Majoritatea oamenilor beneficiază de foarte puţin. De aici, stringenţa cu care trebuie receptat cuvântul lui Isus: "Daţi-le voi să mănânce!" Citând-o pe Sfânta Tereza de Calcutta, predicatorul a spus că în lume este foame nu pentru că nu putem să-i săturăm pe săraci, ci pentru că nu-i putem sătura pe bogaţi. Dincolo de această foame a trupului, lumea occidentală semnalează o foame spirituală, constând în singurătate, absenţa conectării la Dumnezeu, iar aceasta este mult mai gravă. Potolirea acestei forme de foame o realizează Isus din Euharistie, care se oferă continuu. Hrănindu-ne cu Isus, noi devenim ceea ce mâncăm. Isus în noi, Împărtăşania, a subliniat pr. Iosif Antili, înseamnă lumină şi putere. Avându-le, ele pot fi dăruite şi celorlalţi.

Sfânta Liturghie a continuat cu masa euharistică. Copiii care au sărbătorit Prima Sfântă Împărtăşania duminica precedentă au fost împărtăşiţi cu trupul şi sângele lui Cristos de către PS Iosif Păuleţ.

După Sfânta Liturghia a avut loc procesiunea cu Preasfântul Sacrament. În faţă mergea crucea procesională, urmată de steaguri, persoanele consacrate, copiii îmbrăcaţi în alb care aruncau cu petale de flori, preoţii, baldachinul cu monstranţa purtată de PS Iosif Păuleţ, autorităţile civile, corurile menţionate, fanfara şi comunitatea credincioşilor. S-au intonat cântări care preamăresc şi laudă bunătatea lui Dumnezeu manifestată în prezenţa euharistică a lui Isus Cristos, într-o frumoasă alternanţă a vocilor cu sunetele instrumentelor de fanfară. Procesiunea s-a desfăşurat pe următorul traseu: Str. Trei Ierarhi, Bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, Str. Anastasie Panu, Str. Achim Stoia, Str. Costache Negri, cu întoarcere la catedrală pe Str. Colonel Langa.

Procesiunea în sine a fost instituită în Biserica Catolică din anul 1246. La Köln, în Germania a fost menţionată pentru prima oară în anul 1274. Ea este o manifestarea publică a credinţei în prezenţa reală a lui Isus din Euharistie. Ceea ce tot timpul este "ascuns" în tabernacol şi dăruit la Sfânta Liturghie credincioşilor, este purtat o dată pe an pe străzile satelor şi oraşelor, căci creaţia întreagă, natura şi întregul univers, este ca un templu pentru Dumnezeu. Biserică vrea să arata monstranţa cu tezaurul nepreţuit lumii întregi.

În catedrală, la încheiere, episcopul i-a binecuvântat pe toţi cu Preasfântul Sacrament şi a mulţumit celor care s-au implicat în desfăşurarea sărbătorii: parohului, vicarilor, predicatorului, copiilor care au aruncat flori, pe care i-a numit "îngeraşi", corurilor, fanfarei şi tuturor credincioşilor. I-a mulţumit lui Dumnezeu că, după doi an de pandemie, acest eveniment de credinţă a fost posibil spre bucuria tuturor.

Isus să primească mulţumire neîncetată şi universală din partea credincioşilor pentru prezenţa sa umilă, vizibilă şi invizibilă în acelaşi timp, continuă şi reală, ignorată şi adorată în Sacramentul Euharistiei.

Pr. Cristian Diac

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteţi vedea în Albumul foto: 19 iunie: Iaşi (catedrală): Sfânta Liturghie şi procesiunea cu ocazia sărbătorii Trupul şi Sângele Domnului. Foto: Adrian Cuba

* * *

* * *

Comunicat de presă: Procesiune cu ocazia sărbătorii Trupul şi Sângele Domnului, la Iaşi


 

lecturi: 92.



Urmăreşte ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iaşi
Vaticannews.va


Ştiri din viaţa Bisericii
Catholica.ro


ştiri interne şi externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastoraţie
Profamilia.ro


pastoraţia familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistenţă Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iaşi * Bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, 26, 700064-Iaşi (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design şi conţinut copyright 2001-2025 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat