Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Liturghie și procesiune cu Preasfântul Sacrament

Biserica Romano-Catolică din Iași a sărbătorit Trupul și Sângele Domnului printr-o Sfântă Liturghie solemnă, prezidată de PS Iosif Păuleț, duminică, 19 iunie 2022, începând cu ora 17.00, în Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină". Au participat PS Petru Gherghel, episcop emerit, preoți din Episcopie și din parohiile învecinate, persoane consacrate, copiii de la Prima Sfântă Împărtășanie și mulți credincioși. Prezent la sărbătoare a fost și Mihai Chirica, primarul orașului Iași. Corurile catedralei și al Seminarului Mare au animat cântările. Celebrarea euharistică a fost urmată de o procesiune pe străzile Iașului cu Preasfântul Sacrament, în acompaniamentul sunetelor de fanfară. S-au înălțat rugăciuni pentru oraș și pentru țară. Sărbătoarea s-a făcut auzită la ERCIS FM și a putut fi urmărită și la Angelus TV.

După procesiunea de intrare și semnul sfintei cruci, pr. Daniel Iacobuț, paroh și decan, a subliniat importanța prezenței la celebrare: "Am venit în casa Domnului pentru a ne lăsa hrăniți de el. Prelungim astăzi bucuria sărbătorii Trupul și Sângele Domnului, pășim cu încredere pe străzile orașului nostru, pentru că ne știm însoțiți de el".

Au fost proclamate lecturile sfinte, iar evanghelia zilei a relatat minunea înmulțirii pâinilor și peștilor, în versiunea evanghelistului Luca.

La predică, pr. Iosif Antili, profesor de exegeză la Seminarul Mare din Iași, axându-se pe cele trei lecturi biblice, în special pe fragmentul evanghelic, a scos în evidență mai întâi paradoxul pe care îl trăiește lumea prezentă, unde resursele sau bogățiile pământului sunt deținute în proporție de 50% de 1 procent din populația globului. Majoritatea oamenilor beneficiază de foarte puțin. De aici, stringența cu care trebuie receptat cuvântul lui Isus: "Dați-le voi să mănânce!" Citând-o pe Sfânta Tereza de Calcutta, predicatorul a spus că în lume este foame nu pentru că nu putem să-i săturăm pe săraci, ci pentru că nu-i putem sătura pe bogați. Dincolo de această foame a trupului, lumea occidentală semnalează o foame spirituală, constând în singurătate, absența conectării la Dumnezeu, iar aceasta este mult mai gravă. Potolirea acestei forme de foame o realizează Isus din Euharistie, care se oferă continuu. Hrănindu-ne cu Isus, noi devenim ceea ce mâncăm. Isus în noi, Împărtășania, a subliniat pr. Iosif Antili, înseamnă lumină și putere. Avându-le, ele pot fi dăruite și celorlalți.

Sfânta Liturghie a continuat cu masa euharistică. Copiii care au sărbătorit Prima Sfântă Împărtășania duminica precedentă au fost împărtășiți cu trupul și sângele lui Cristos de către PS Iosif Păuleț.

După Sfânta Liturghia a avut loc procesiunea cu Preasfântul Sacrament. În față mergea crucea procesională, urmată de steaguri, persoanele consacrate, copiii îmbrăcați în alb care aruncau cu petale de flori, preoții, baldachinul cu monstranța purtată de PS Iosif Păuleț, autoritățile civile, corurile menționate, fanfara și comunitatea credincioșilor. S-au intonat cântări care preamăresc și laudă bunătatea lui Dumnezeu manifestată în prezența euharistică a lui Isus Cristos, într-o frumoasă alternanță a vocilor cu sunetele instrumentelor de fanfară. Procesiunea s-a desfășurat pe următorul traseu: Str. Trei Ierarhi, Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, Str. Anastasie Panu, Str. Achim Stoia, Str. Costache Negri, cu întoarcere la catedrală pe Str. Colonel Langa.

Procesiunea în sine a fost instituită în Biserica Catolică din anul 1246. La Köln, în Germania a fost menționată pentru prima oară în anul 1274. Ea este o manifestarea publică a credinței în prezența reală a lui Isus din Euharistie. Ceea ce tot timpul este "ascuns" în tabernacol și dăruit la Sfânta Liturghie credincioșilor, este purtat o dată pe an pe străzile satelor și orașelor, căci creația întreagă, natura și întregul univers, este ca un templu pentru Dumnezeu. Biserică vrea să arata monstranța cu tezaurul neprețuit lumii întregi.

În catedrală, la încheiere, episcopul i-a binecuvântat pe toți cu Preasfântul Sacrament și a mulțumit celor care s-au implicat în desfășurarea sărbătorii: parohului, vicarilor, predicatorului, copiilor care au aruncat flori, pe care i-a numit "îngerași", corurilor, fanfarei și tuturor credincioșilor. I-a mulțumit lui Dumnezeu că, după doi an de pandemie, acest eveniment de credință a fost posibil spre bucuria tuturor.

Isus să primească mulțumire neîncetată și universală din partea credincioșilor pentru prezența sa umilă, vizibilă și invizibilă în același timp, continuă și reală, ignorată și adorată în Sacramentul Euharistiei.

Pr. Cristian Diac

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 19 iunie: Iași (catedrală): Sfânta Liturghie și procesiunea cu ocazia sărbătorii Trupul și Sângele Domnului. Foto: Adrian Cuba

* * *

* * *

Comunicat de presă: Procesiune cu ocazia sărbătorii Trupul și Sângele Domnului, la Iași


 

lecturi: 92.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat