Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (19 iunie 2022)

Iubiți frați și surori, bună ziua și duminică frumoasă!

În Italia și în alte țări astăzi se celebrează solemnitatea Preasfântului Trup și Sânge al lui Cristos. Euharistia, instituită la Ultima Cină, a fost ca punctul de sosire al unui parcurs, de-a lungul căruia Isus o prefigurase prin câteva semne, mai ales înmulțirea pâinilor, relatată în Evanghelia liturgiei de astăzi (cf. Lc 9,11-b-17). Isus se îngrijește de marea mulțime care l-a urmat pentru a asculta cuvântul său și a fi eliberat de diferite rele. Binecuvântează cinci pâini și doi pești, le frânge, discipolii le distribuie, și "toți au mâncat pe săturate" (Lc 9,17), spune Evanghelia. În Euharistie fiecare poate trăi experiența acestei atenții iubitoare și concrete a Domnului. Cel care primește cu credință Trupul și Sângele lui Cristos nu numai mănâncă, ci este săturat. A mânca și a fi săturați: este vorba de două necesități fundamentale, care în Euharistie sunt satisfăcute.

A mânca. "Au mâncat toți", scrie Sfântul Luca. La lăsatul serii discipolii îl sfătuiesc pe Isus să dea drumul mulțimii, pentru ca să poată merge să caute mâncare. Dar Învățătorul vrea să se îngrijească și de asta: celui care l-a ascultat vrea să-i dea și de mâncare. Însă miracolul pâinilor și peștilor nu are loc în manieră spectaculoasă, ci aproape în mod rezervat, ca la nunta din Cana: pâinea se înmulțește trecând din mână în mână. Și în timp ce mănâncă, mulțimea își dă seama că Isus se îngrijește de toate. Acesta este Domnul prezent în Euharistie: ne cheamă să fim cetățeni ai cerului, dar între timp ține cont de drumul pe care trebuie să-l înfruntăm aici pe pământ. Dacă avem puțină pâine în geantă, El știe asta și se preocupă de asta.

Uneori există riscul de a izola Euharistia într-o dimensiune vagă, îndepărtată, eventual luminoasă și parfumată de tămâie, dar departe de strâmtorile cotidianului. În realitate, Domnul se îngrijește de toate nevoile noastre, pornind de la cele mai elementare. Și vrea să dea discipolilor exemplul, spunând: "Dați-le voi de mâncare" (v. 13), acelor oameni care l-au ascultat în timpul zilei. Adorația noastră euharistică își află verificarea sa atunci când ne îngrijim de aproapele, așa cum face Isus: în jurul nostru există foame de mâncare, dar și de companie, există foame de mângâiere, de prietenie, de bună dispoziție, există foame de atenție, există foame de a fi evanghelizați. Asta găsim în Pâinea euharistică: atenția lui Cristos față de necesitățile noastre și invitația de a face la fel față de cel care este lângă noi. Trebuie să mâncăm și să dăm de mâncare.

Însă în afară de a mânca nu trebuie să lipsească acel a fi săturați. Mulțimea s-a săturat datorită belșugului de mâncare precum și datorită bucuriei și uimirii de a o fi primit de la Isus! Desigur că avem nevoie să ne alimentăm, dar și să fim săturați, adică să știm că hrana ne este dată din iubire. În Trupul și în Sângele lui Cristos găsim prezența sa, viața sa dăruită pentru fiecare dintre noi. Nu ne dă numai ajutorul pentru a merge înainte, ci ni se dă pe sine însuși: devine însoțitorul nostru de călătorie, intră în evenimentele noastre, vizitează singurătățile noastre, redând sens și entuziasm. Asta ne satură, când Domnul dă sens vieții noastre, întunecimilor noastre, îndoielilor noastre, dar El vede sensul și acest sens pe care ni-l dă Domnul ne satură, asta ne dă acel "mai mult" pe care toți îl căutăm: adică prezența Domnului! Pentru că la căldura prezenței sale viața noastră se schimbă: fără El ar fi cu adevărat cenușie. Adorând Trupul și Sângele lui Cristos, să-i cerem cu inima: "Doamne, dă-mi pâinea zilnică pentru a merge înainte, Doamne satură-mă cu prezența ta!".

Fecioara Maria să ne învețe să-l adorăm pe Isus viu în Euharistie și să-l împărtășim cu frații noștri și surorile noastre.

________________

După Angelus

Iubiți frați și surori,

Ieri, la Sevilla, au fost beatificați câțiva călugări din familia dominicană: Angelo Marina Alvarez și nouăsprezece însoțitori; Giovanni Aguilar Donis și patru însoțitori, din Ordinul Fraților Predicatori; Isabella Sánchez Romero, călugăriță bătrână din Ordinul Sfântului Dominic, și Fruttuoso Pérez Marquez, laic terțiar dominican. Toți au fost uciși din ură față de credință în persecuția religioasă care a avut loc în Spania în contextul războiului civil din secolul trecut. Mărturia lor de adeziune la Cristos și iertarea față de călăii lor ne arată calea sfințeniei și ne încurajează să facem din viață o ofrandă de iubire față de Dumnezeu și față de frați. Aplauze pentru noii fericiți!

Încă vine din Myanmar strigătul de durere al atâtor persoane cărora le lipsește asistența umanitară de bază și care sunt constrânse să-și lase casele pentru că sunt incendiate și pentru a scăpa de violență. Mă unesc cu apelul episcopilor din acea țară iubită, pentru ca toată comunitatea internațională să nu uite de populația birmană, pentru ca demnitatea umană și dreptul la viață să fie respectate, precum și locurile de cult, spitalele și școlile. Și binecuvântez comunitatea birmană din Italia, reprezentată aici astăzi.

Miercurea viitoare, 22 iunie 2022, va începe A X-a Întâlnire Mondială a Familiilor, care va avea loc la Roma și în același timp în manieră răspândită în toată lumea. Mulțumesc episcopilor, parohilor și lucrătorilor din pastorația familială care au convocat familiile la momente de reflecție, de celebrare și de sărbătoare. Mulțumesc mai ales soților și familiilor care vor da mărturie despre iubirea familială ca vocație și cale de sfințenie. Întâlnire frumoasă!

Și acum vă salut pe voi toți, romani și pelerini din diferite țări, îndeosebi studenții de la London Oratory School. Salut participanții la primul Curs de pastorație a primirii și a îngrijirii "Vieții care se naște"; credincioșii din Gragnano și Asociația ciclistă "Pedale Sestese" din Sesto San Giovanni. Și să nu uităm de martirizatul popor ucrainean în acest moment, popor care suferă. Eu aș vrea ca să rămână în voi toți o întrebare: ce fac eu astăzi pentru poporul ucrainean? Mă rog? Mă străduiesc? Încerc să înțeleg? Ce fac eu astăzi pentru poporul ucrainean? Fiecare să răspundă în inima sa.

Urez tuturor o duminică frumoasă. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 53.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat