Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma: Un nou doctor în teologie și științe patristice

Miercuri, 15 iunie 2022, la Institutul Patristic "Augustinianum" din Roma, pr. Teofil Ciucheș, OFMConv., și-a susținut teza de doctorat intitulată "La conformazione a Cristo. Rilettura teologico-spirituale dei titoli cristologici a partire dal De Perfectione di Gregorio di Nissa".

Disertația a fost scrisă sub îndrumarea moderatoarei, prof. sr. Chiara Curzel, FCJ, și a primului relator, prof. Giovanni Ricciardi, cărora li s-a alăturat prof. Giuseppe Caruso OSA, decanul Institutului, în calitate de al doilea relator în comisia de examinare.

La eveniment au fost prezenți mai mulți frați ai Provinciei Franciscane Conventuale din România care activează în Italia, alături de prieteni, cunoscuți, profesori și studenți ai Institutului.

Momentul academic a început la ora 16.00 cu salutul președintelui comisiei de examinare, profesorul Juan Antonio Cabrera, OSA, și cu rugăciunea de deschidere rostită de pr. Teofil. După prezentarea profesorilor examinatori, candidatul a expus conținutul tezei sale de doctorat. Tema abordată a avut în vedere legătura dintre exegeză, teologie și dimensiunea spirituală în De Perfectione, operă databilă în jurul anului 392, în care Sfântul Grigore de Nisa interpretează titlurile cristologice, fiind influențat de metoda exegetică a lui Origene.

Abordarea temei, așa cum a specificat moderatoarea, prof. sr. Chiara Curzel, este originală, deoarece, într-un timp în care se tinde spre un studiu sincronizat și actualizat al Sfinților Părinți cu implicații ale altor științe moderne, ale datelor de factură sociologică, psihologică, oferind o relectură într-o optică modernă a antichității, lucrarea de față prezintă o abordare amplă și nu tipic sectorială. Perspectiva deschisă de lucrarea părintelui Teofil este aceea de a sublinia ce înseamnă numele de creștin și mai ales cum se concretizează această legătură strânsă dintre gândirea teologică și dimensiunea spirituală în viața creștină. A fost foarte apreciată contextualizarea și confruntarea acestei operei de mici dimensiuni cu întreaga operă a Sfântului Grigore de Nisa. Deși pare a fi unul dintre cei mai studiați dintre sfinții părinți, se pare că această operă de mici dimensiuni nu a atras prea mult atenția studioșilor ceea ce constituie, în cazul nostru, un aport pentru cei ce se vor să aprofundeze pe viitor gândirea Sfântului Grigore de Nisa.

Lucrarea prezentată are ca obiectiv final creșterea spirituală a creștinului, iar acest fapt reiese din simbioza înțelepciunii patristice, a teologiei speculative și a vieții spirituale, fără să fie neglijată perspectiva cristologică a acestui parcurs. Așadar, această creștere spirituală are loc din perspectivă cristocentrică, în sensul că introduce în misterul lui Cristos oferindu-l ca model de conformare.

După prezentarea lucrării de doctorat, profesorii au intervenit în evaluarea tezei, exprimând aprecierile și felicitările pentru valoarea și originalitatea acesteia, considerațiile și observațiile lor, intrând în dialog deschis cu candidatul pe temele abordate.

În final, la sfârșitul examenului comisia de examinare a evaluat teza de doctorat cu calificativul Summa cum laude, evaluare urmată de felicitările și bucuria celor prezenți pentru reușita muncii de cercetare pe care pr. Teofil a condus-o cu tenacitate.

Evenimentul a continuat cu un moment de sărbătoare împreună cu frații și prietenii, în spirit de bucurie pentru succesul pe care l-a obținut noul doctor în patrologie și patristică. Îl felicităm din suflet pe pr. Teofil pentru reușita sa și îi dorim să continue cercetarea științifică fructuoasă în domeniul învățăturii Sfinților Părinți ai Bisericii.

Pr. Emanuel Chiricheș, OFMConv.

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 15 iunie: Roma: Un nou doctor în teologie și științe patristice


 

lecturi: 98.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat