Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Cu o atenție deosebită față de situațiile de criză și față de rănile omenirii

Pentru o reînnoire a pastorației familiale

de Gabriella Gambino
subsecretar al Dicasterului pentru Laici, Familie și Viață

Familia cere astăzi o angajare pastorală focalizată pe două aspecte: căsătoria pe de o parte, cu o atenție puternică față de pregătirea pentru sacrament între tineri și însoțirea soților în toată viața matrimonială (ceea ce Papa Francisc numește "catecumenatul matrimonial"); și în același timp dezvoltarea unei adevărate pastorații familiale, atentă la acele relații familiale și la acele faze care astăzi sunt motiv de crize puternice.

Este nevoie de o puternică pastorație a familiei, bine înrădăcinată într-o teologie a familiei și a relațiilor familiale. Se citește în Summa familiae cura, din 2017: "Centralitatea familiei în parcursurile de «convertire pastorală» ale comunităților noastre și de «transformare misionară a Bisericii» cere ca - și la nivel de formare academică - în reflecția despre căsătorie și despre familie să nu dispară niciodată perspectiva pastorală și atenția față de rănile omenirii". O aprofundare rodnică a teologiei pastorale nu poate să fie făcută neglijând profilul ecleziologic special al familiei, și prin urmare o pastorație familială adecvată.

În fond, de la pandemie ne rămâne, sub acest profil, dovada că familia în multe cazuri a fost capabilă să păstreze relațiile noastre originare, cele care iau formă în iubire și ne structurează ca persoane. Biserica are nevoie să vadă și să respire mărturia de biserici familiale care nu capitulează, care înfruntă cu încredere dificultățile vieții. Trebuie dat spațiu familiilor, trebuie puse în centrul angajării ecleziale, dar și culturale și sociale. Dacă secolul al XIX-lea s-a revelat ca secolul marilor congregații călugărești și în secolul al XX-lea au luat formă marile mișcări ecleziale, în secolul al XXI-lea ia formă al treilea pilastru al noii evanghelizări: familia.

Pe planul pastoral, un prim aspect al acestei reînnoiri pastorale pe care aș vrea să-l subliniez este necesitatea de colaborare mai mare. Împărtășirea experiențelor care în cursul anilor s-au arătat rodnice și au reușit să ducă vestea Evangheliei în viața soților și a familiilor merge în această direcție. S-a făcut mult și se face deja mult, nu se pornește de la zero. Toate această muncă și aceste experiențe ar putea fi exemplu și inspirație pentru alții, dar sunt încă puțin cunoscute și împărtășite.

Un al doilea aspect al acestei reînnoiri pastorale este o schimbare de mentalitate. Mă refer la faptul că trebuie trecut la de considerarea familiilor ca simplu "obiect" al pastorației la considerarea lor în schimb ca "subiect" al pastorației. Familiile sunt pline de potențialități și de daruri pentru întreaga societate și pentru Biserică și de aceea trebuie recunoscute și implicate activ ca protagoniste ale pastorației obișnuite din parohii și din dieceze. Un aspect important al acestui protagonism al familiilor este exemplul lor viu. Adesea, ele se remarcă prin faptul că reprezintă o credință trăită, sunt o "cateheză vie". De fapt, există familii care trăiesc credința lor și vocația lor la căsătorie și la familie în mod exemplar. Și este edificator a vedea cum ele nu capitulează și înfruntă dificultățile vieții cu speranță, alimentând existența persoanelor care trăiesc cu ele. Ele sunt o mărturie de "sfințenie de la ușa vecină" pentru celelalte familii și acest lucru este mult mai eficace pentru a transmite credința. Viața lor este un mesaj de speranță pentru întreaga lume și mai ales pentru tineri. Așa cum reiese din sondaje în toate părțile lumii, dorința de a avea o proprie familie este și astăzi printre visele cele mai mari pe care tinerii doresc să-l realizeze, și pentru că, foarte simplu, corespunde nevoii umane prin excelență: nevoia de a iubi și de a fi iubiți.

Un al treilea aspect al acestei reînnoiri pastorale este formarea formatorilor. Cuvântul cheie nu este a îndoctrina, ci "a forma", punând în dialog credința vie și reînnoită a laicilor pornind de la Botez și de la harul activ al căsătoriei cu provocările vieții practice, care intră în casele familiilor, în diferitele culturi și zone geografice ale lumii. Trebuie promovată formarea tuturor celor care vor desfășura o muncă pastorală cu familiile: pornind de la viitorii păstori pentru a ajunge la laicii și la familiile care se vor dedica acestui apostolat. Formatorii trebuie să fie în măsură să arate familiilor cum harul care izvorăște din sacramentul căsătoriei poate să răspundă la provocările vieții practice, nu în mod abstract, ci în circumstanțele concrete care se trăiesc în cadrul diferitelor culturi și zone geografice ale lumii. Și trebuie să fie la înălțimea provocărilor timpurilor: nu se poate improviza, nu se pot eluda probleme care au incidență asupra vieții copiilor și față de care adesea nu ne simțim pregătiți. Diecezele au nevoie de ajutorul celui care se dedică apostolatului familial. Respectând carismele și spațiile, dar într-un spirit de comuniune eclezială autentică. Mișcările pot ajuta în formarea laicilor și mai ales pentru a forma lideri pentru Biserică.

(După L'Osservatore Romano, 14 iunie 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 36.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat