Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: Zile de reculegere pentru a treia serie de preoți, la Centrul "Gaudium et Spes"

În perioada 6-10 iunie 2022 a participat la Centrul "Gaudium et Spes" din Traian cea de-a treia serie de preoți din Dieceza de Iași la reculegerea spirituală din cadrul programului anual de formare spirituală, program coordonat de Oficiul pentru Cler. Îndrumător spiritual a fost pr. Marius Taloș, SJ.

Părintele îndrumător spiritual și-a structurat punctele de meditație pornind de la îndemnul provocator: "Nu trăi pe datorii". Acest îndemn, deși nu ne poartă la o primă vedere în mod direct la ceva spiritual, în realitate este rupt din conținutul celei mai familiare rugăciuni pe care o recităm zilnic, mici și mari, preoți sau laici, rugăciune în care implorăm intervenția milostivă a lui Dumnezeu, "Tatăl nostru": "Et dimitte nobis debita nostra - Și ne iartă nouă greșelile (datoriile) noastre..."

Temele propuse spre reflecție și umplute rând pe rând cu încărcătura pe care fiecare dintre preoții participanți a purtat-o pe altarul "iertării divine", s-au conturat în jurul imperfecțiunilor umane care ne arată cât de des ne aflăm în postura de "datornici" în fața lui Dumnezeu și a aproapelui. Fiecare zi de meditație a pornit de la o constatare:

  • Ne putem simți vinovați când "datorăm" ceva celorlalți.

  • Putem să ne descoperim furioși, chiar până la abuz spiritual, când alții ne "datorează" ceva.

  • Este riscul să ne luptăm cu lăcomia în viața noastră ori de câte ori avem senzația că ne "datorăm" nouă ceva, chiar și în detrimentul propriului echilibru.

  • Am putea ajunge, stârniți de invidie, să pretindem că însuși Dumnezeu ne este "dator" cu ceva!?

Luminați și însoțiți de învățătura proaspătă extrasă din Cuvântul Scripturii, a Tradiției și a Magisteriului Bisericii, pusă la dispoziție din belșug și expusă cu multă convingere de către îndrumătorul spiritual, am trăit zile de adevărată comuniune, de sinodalitate, simțind și recunoscând că este esențial să ne lăsăm reînvigorați în misiunea apostolică de însuși Maestrul nostru, Cristos, prezent între noi și în noi, în mod special la Sfânta Liturghie și în momentele de adorație.

Și după cum bine știm și am avut parte de atâtea ori, fiecare experiență de reculegere spirituală are menirea de a aduce un suflu nou în viața sufletească. De această dată am putut simți vibrând acele corzi ale ființei care ne-au întărit convingerea că doar iubirea lui Dumnezeu ne poate elibera de datoriile, de greșelile și de limitele noastre.

Plini de recunoștință față de Dumnezeu care ne-a inspirat cu harul său, mulțumim părintelui Marius Taloș pentru că ne-a fost ghid și prieten pe drumul spiritual propus nu doar pentru aceste câteva zile, ci și pentru provocările care ne așteaptă. Am lăsat această oază de la Traian, pregătită cu grijă de părintele Felician Tiba și echipa sa inimoasă, cu dorința de a reveni și pentru alte momente înălțătoare, dar și cu hotărârea de a rămâne mereu căutători ai iubirii necondiționate și autentice, pe care numai Dumnezeu ne-o poate oferi pe deplin.

Pr. Egidiu Condac

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 6-10 iunie: Traian: Zile de reculegere pentru a treia serie de preoți, la Centrul "Gaudium et Spes"

Web Analytics Made Easy - Statcounter


 

lecturi: 129.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat