Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Discurs adresat participanților la Sesiunea Plenară a Dicasterului pentru Dialogul Interreligios (6 iunie 2022)

Domnilor cardinali,
Iubiți frați în episcopat,
Dragi surori și frați!

Vă spun bun-venit cordial și îi mulțumesc cardinalului Miguel Ángel Ayuso Guixot pentru cuvintele pe care mi le-a adresat în numele vostru. Sunt bucuros să vă întâlnesc cu ocazia sesiunii plenare a Dicasterului pentru Dialogul Interreligios, în ziua de după solemnitatea Rusaliilor.

Subliniez asta pentru că Sfântul Paul al VI-lea a anunțat nașterea "Secretariatului pentru necreștini" în omilia de la Rusalii din 1964, în timpul Conciliului al II-lea din Vatican. A făcut asta înainte de promulgarea declarației Nostra aetate despre relațiile Bisericii cu religiile necreștine, și înainte de enciclica Ecclesiam suam, considerată magna charta a dialogului în diferitele sale forme. Acest drum Duhul a făcut să fie parcurs în aproape șaizeci de ani! Intuiția Papei Paul se baza pe conștiința dezvoltării exponențiale a relațiilor dintre persoane și comunități din diferite culturi, limbi și religii - un aspect a ceea ce astăzi numim globalizare -; și punea Secretariatul "în Biserică drept semn vizibil și instituțional al dialogului" cu persoanele de alte religii (Discurs adresat membrilor și consultanților Secretariatului, 25 septembrie 1968). Asta, la 25 septembrie 1968.

Tocmai a intrat în vigoare constituția apostolică Praedicate Evangelium despre Curia Romană și acest sector al slujirii sale aduse Bisericii și lumii nu a pierdut nimic din propria relevanță. Dimpotrivă, globalizarea și accelerarea comunicațiilor internaționale fac dialogul în general, și dialogul interreligios în special, o problemă crucială. Consider foarte oportun că, pentru această sesiune plenară, ați ales tema Dialogul interreligios și conviețuirea, în momentul în care toată Biserica vrea să crească în sinodalitate, să crească drept "Biserică a ascultării reciproce în care fiecare are ceva de învățat" (PE, 4). Împreună cu toată Curia astfel vă veți putea însuși "paradigma spiritualității Conciliului exprimată în vechea istorie a bunului samaritean", conform căreia "fața lui Cristos se află pe fața fiecărei ființe umane, în special a bărbatului și a femeii care suferă" (ibidem, 11).

Lumea noastră, tot mai interconectată, nu este la fel de fraternă și conviețuitoare, dimpotrivă! În acest context, Dicasterul vostru, "conștient că dialogul interreligios se concretizează prin acțiune, prin schimbul teologic și experiența spirituală, ... promovează între toți oamenii o adevărată căutare a lui Dumnezeu" (ibidem, 149). Aceasta este misiunea voastră: a promova cu alți credincioși, în mod fratern și conviețuitor, drumul căutării lui Dumnezeu; considerând persoanele de alte religii nu în mod abstract, ci concret, cu o istorie, a dorințelor, a rănilor, a viselor. Numai astfel vom putea construi împreună o lume locuibilă pentru toți, în pace. În fața desfășurării crizelor și conflictelor "unii încearcă să fugă de realitate refugiindu-se în lumi private, iar alții o înfruntă cu violență distrugătoare, însă între indiferența egoistă și protestul violent există o opțiune mereu posibilă: dialogul" (Enciclica Fratelli tutti, 199).

Fiecare bărbat și fiecare femeie este ca o pietricică dintr-un mozaic imens, care este deja frumoasă în sine, dar numai împreună cu celelalte pietricele compune o imagine, în conviețuirea diferențelor. A fi conviețuitori cu cineva înseamnă și a imagina și a construi un viitor fericit cu celălalt. De fapt, conviețuirea face să răsune dorința de comuniune care locuiește în inima fiecărei ființe umane, grație căreia toți pot să vorbească între ei, își pot schimba proiecte și își pot schița un viitor împreună. Conviețuirea unește din punct de vedere social, dar fără a-l coloniza pe celălalt și protejându-i identitatea. În acest sens, are o relevanță politică drept alternativă la fragmentarea socială și la conflict.

Vă încurajez pe voi toți să cultivați spiritul și stilul conviețuirii în raporturile voastre cu persoanele din alte tradiții religioase: avem mult nevoie de asta azi în Biserică și în lume! Amintim că Domnul Isus a fraternizat cu toți, care a frecventat persoane considerate păcătoase sau impure, care a împărtășit fără prejudecăți masa vameșilor. Și tot în timpul unei mese comune El s-a arătat ca servitorul și prietenul fidel până la sfârșit, și apoi ca Înviat, Cel Viu care ne dăruiește harul unei conviețuiri universale. Acesta este cuvântul pe care eu aș vrea să vi-l las: conviețuire.

Iubiți frați și surori, vă mulțumesc pentru munca voastră, în special pentru aceea mai ascunsă, mai puțin vizibilă, și uneori poate și un pic plictisitoare. Sfânta Fecioară Maria să vă însoțească și să vă păstreze în docilitate deplină față de Duhul Sfânt. Binecuvântez din inimă pe fiecare dintre voi și pe cei din familiile voastre. Și vă cer cu rugăminte să vă rugați pentru mine. Mulțumesc!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 78.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat