Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Solemnitatea Rusaliilor în comunitatea din Barați

Zilele de 4 și 5 iunie 2022, în Parohia Romano-Catolică din Barați au fost zile de sărbătoare deoarece, a fost celebrat hramul acestei comunități, "Coborârea Duhului Sfânt", precum și tradiționalul pelerinaj la sanctuarul Duhului Sfânt și al Sfintei Fecioare Maria. La această sărbătoare au participat, într-un număr foarte mare, preoți, credincioși din Barați, Bacău și împrejurimi. Acest eveniment a fost transmis de Radio ERCIS FM și Angelus TV.

Ca în fiecare an, și anul acesta ca o tradiție frumoasă, cu mare bucurie în suflete și urmând exemplul apostolilor și al Sfintei Fecioare Maria, care stăruiau în rugăciune în cenacol, așteptându-l pe Duhul Sfânt (cf. Fap 1,14), credincioșii din Barați, dar și un număr mare de credincioși din Bacău și împrejurimi, au participat cu inimi deschise la hramul Parohiei Romano-Catolice "Coborârea Duhului Sfânt" din Barați, după doi ani în care au existat foarte multe restricții datorită pandemiei de COVID-19.

La cuvântul de deschidere al pelerinajului în seara de sâmbătă 4 iunie, părintele paroh, Andrei Cocianga, i-a salutat pe toți cei prezenți și i-a îndemnat cu căldură să se pregătească sufletește pentru a primi cu suflet curat darurile Duhului Sfânt. De asemenea, i-a invitat pe toți pelerinii să treacă pe la statuia Maicii Domnului aflată la altarul bisericii.

După cuvântul de salut al părintelui paroh, pelerinajul a continuat cu celebrarea Căii Luminii și recitarea rugăciunii Sfântului Rozariu, culminând cu Sfânta Liturghie din ajunul aceste sărbători, celebrată de Preasfințitul Petru Sescu, episcop auxiliar de Iași, și un număr mare de preoți concelebranți. PS Petru Sescu, după salutul părintelui paroh, a transmis salutul episcopului Diecezei de Iași, PS Iosif Păuleț.

La cuvântul de învățătură din cadrul Sfintei Liturghii, părintele Richardo-Dominic Baciu, vicar parohial la Parohia "Sfântul Nicolae" din Bacău, a subliniat lucrarea minunată pe care a înfăptuit-o Duhul Sfânt în Sfânta Fecioară Maria, cum poate fiecare creștin să ajungă la Duhul Sfânt prin Sfânta Fecioară Maria, dar și rolul de mamă pe care o are Maica Domnului în viața fiecăruia.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, părintele paroh a mulțumit excelenței sale Petru Sescu pentru că a binevoit să participe și să celebreze Sfânta Liturghie din ajunul Rusaliilor, de asemenea excelența sa a spus că a dorit foarte mult să participe la acest hram, deoarece nu a mai participat de 20 de ani, de când era vicar parohial la Bacău, și i-a încurajat pe credincioși să fie curajoși și să aibă încredere în Dumnezeu, asemenea Sfintei Fecioare Maria. Seara s-a încheiat cu binecuvântarea Preasfințitului Petru Sescu și procesiunea cu statuia Maicii Domnului pe străzile localității Barați, participanții purtând lumânări aprinse și intonând cântece în cinstea Sfintei Fecioare Maria, mireasa Duhului Sfânt și Mama Bisericii.

Sfânta Liturghie solemnă a hramului din ziua de duminică, 5 iunie 2022, a fost celebrată de părintele Benone Lucaci, paroh și decan de Bacău Centru. La începutul Sfintei Liturghii, părintele paroh a subliniat faptul că Parohia Barați îl are ca patron pe însuși Dumnezeu, în persoana Duhului Sfânt, iar la predică, părintele Richardo a vorbit despre Duhul Sfânt și despre puterea sa mare pe care, noi credincioșii o folosim cam puțin și cum fără Duhul Sfânt și harurile sale nu putem face mai nimic. La sfârșitul Sfintei Liturghii, părinte paroh a mulțumit tuturor preoților și credincioșilor pelerini care au participat în aceste zile de har la sărbătoare comunității din Barați, părintelui predicator pentru cuvintele frumoase spuse atât la Sfânta Liturghie din ajun, cât și la Sfânta Liturghie din ziua hramului, dar și echipei Ercis FM, în frunte cu părintele Adrian Blăjuță, directorul Oficiului pentru Comunicații Sociale și al ERCIS FM, precum și postului de televiziune Angelus TV pentru că au făcut posibilă transmisiunea în direct a acestei sărbători.

Cu solemnitatea Rusaliilor s-a încheiat și Timpul Pascal, credincioșii fiind invitați să celebreze misterul lui Cristos în continuare.

Laurențiu-Daniel Timaru,
Seminarist în anul IV la ITRC

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 4-5 iunie: Solemnitatea Rusaliilor în comunitatea din Barați

* * *

* * *


 


lecturi: 174.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat