Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

ICMC - Numirea noului președinte și al noului comitet de conducere

În zilele de 30 mai - 1 iunie 2022, a avut loc întâlnirea on-line a Consiliului ICMC. În cadrul acestei întâlniri a fost aleasă drept președinte al ICMC, pentru următorii patru ani, doamna Christine Nathan. Consiliul a numit, de asemenea, un Comitet de Guvernare format din 14 membri și l-a ratificat pe Secretarul General al acestuia, Mons. Robert J. Vitillo, pentru un al doilea mandat. Aceste alegeri au avut loc în ultima zi a ședinței plenare a Consiliului, pe data de 1 iunie.

Ce este ICMC - International Catholic Migration Commision?

ICMC sau Comisia Catolică Internațională pentru Migranți este o organizație ce aparține Bisericii Catolice și care protejează și deservește persoanele afectate de fenomenul migrației: dezrădăcinați, refugiați, solicitanții de azil, persoanele strămutate în interiorul aceleași țări, victimele traficului de persoane și orice formă de migrație, indiferent de credință, rasă, etnie sau naționalitate; a fost fondată în 1951, având personal angajat și programe în favoarea migranților și refugiaților în peste 30 de țări. Consiliul ICMC este format din reprezentanți ai Conferințelor Episcopale din 68 de țări, printre care și România, țara noastră fiind reprezentată de pr. Florin-Petru Sescu, referent al Comisiei pentru Migranți din cadrul Conferinței Episcopilor din România. Consiliul ICMC are puterea de a alege președintele, secretarul general și comitetul de conducere al ICMC.

Despre Consiliul ICMC

Consiliul este cel mai înalt organism de conducere al ICMC. Este compus din reprezentanți ai Conferințelor Episcopale Naționale, care au drept de vot, precum și din instituții de inspirație catolică implicate în problemele migrației și refugiaților. Consiliul se întrunește o dată la patru ani, reuniunea Consiliului de anul acesta având loc între 30 mai și 1 iunie 2022. Majoritatea membrilor s-au alăturat întâlnirilor online, în timp ce câțiva s-au întâlnit personal la Roma.

Despre Președintele ICMC

Comisia ICMC a ales-o pe doamna Christine Nathan în funcția de președinte. Dna Christine Nathan este originară din Mumbai, India. Este un sindicalist din Mumbai, cu peste 40 de ani de experiență în lupta pentru apărarea drepturilor și demnităților lucrătorilor, mai ales ale migranților și refugiaților. Lucrările ei timpurii s-au concentrat pe organizarea sindicală din sectoarele construcțiilor și forestiere din India și, în principal, pe muncitorii migranți și necalificați care alcătuiesc majoritatea forței de muncă din aceste sectoare. Din 2006 până în 2014, ea a lucrat ca specialist regional pentru educația muncitorilor la Organizația Internațională a Muncii (OIM). Tot în acest timp a fost responsabilă de conducerea activităților OIM în 21 de țări din regiunea Asia-Pacific, iar activitatea ei s-a concentrat intens pe probleme de guvernare și cooperare în domeniul migrației internaționale.

Într-o intervenție acordată Comisiei ICMC ea spunea: "Migranții și refugiații au încredere în Biserică pentru a-i ajuta și a-i sprijini și cred că ICMC are o oportunitate minunată de a răspunde acestei credințe și de a prelua conducerea în acest domeniu de activitate. (...) Sunt inspirată de credința mea, care ne îndeamnă pe toți să atenuăm suferința migranților și a refugiaților. (...) Cred că Biserica Catolică prin ICMC poate fi un catalizator al schimbării la nivel internațional, reunind societatea civilă și agențiile și organizațiile internaționale cu membrii ICMC pentru a pune în aplicare schimbări pozitive și practice."

Despre Secretarul General al ICMC

Consiliul a ratificat, de asemenea, decizia Comitetului de conducere al ICMC, din mai 2020, de a-l numi secretar general al ICMC pe Mons. Robert J. Vitillo pentru un al doilea mandat, 2020-2024. Mons. Vitillo este cetățean al SUA, asistent social calificat, cu o vastă expertiză în servicii de migrație și refugiați, protecția copilului, servicii sociale, drepturile omului și altele. Din 2005 până în 2016, a ocupat funcția de șef al delegației Caritas Internationalis la Geneva și consilier special pe problemele legate de HIV și SIDA. S-a alăturat ICMC pentru primul său mandat de secretar general în 2016.

Comitetul de conducere al ICMC

Consiliul ICMC a ales, de asemenea, un comitet de conducere pentru următorii patru ani. Comitetul este împărțit pe regiuni, membrii noului comitet de conducere fiind:
- Africa: Ep. Lucio Muandula (Mozambic), Pr. Paul Igweta (Kenya)
- Asia: Pr. Jaison Joseph Vadassery (India), Pr. Roger Manalo (Filipine)
- Caraibe: Pr. Agler Cherizier (Haiti)
- Europa: Arhiepiscop Stefan Hesse (Germania), Dna. Marie-Christine Ries (Luxemburg)
- America Latină: Ep. Misael Vacca Ramirez (Columbia), Mons. J. Guadalupe Torres Campos (Mexic)
- Orientul Mijlociu: Pr. Habib Kalakech (Liban)
- Africa de Nord: Ep. Giorgio Bertin (Somalia-Djibouti)
- America de Nord: Ep. Gerard Bergie (Canada), Dl. William Canny (SUA)
- Oceania: Dl. Jason Siwat (Papua Noua Guinee și Insulele Solomon)

Despre Planul strategic

Consiliul a adoptat și un nou plan de lucru 2022-2026 care va orienta serviciile ICMC către migranți, refugiați, persoanele strămutate și supraviețuitorii traficului de persoane în următorii patru ani. Planul Strategic-Cadru este disponibil în engleză, franceză și spaniolă pe situl oficial al ICMC. Consiliul a ratificat, de asemenea, Statutele organizaționale actualizate pentru guvernarea ICMC.

Pr. Florin-Petru Sescu,
referent - Comisia pentru Migranți (CER)

 


lecturi: 71.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat