Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Omilia din Duminica Rusaliilor (5 iunie 2022)

În fraza finală din Evanghelia pe care am ascultat-o, Isus face o afirmație care ne dă speranță și în același timp ne face să reflectăm. Le spune discipolilor: "Duhul Sfânt, pe care îl va trimite Tatăl în numele meu, vă va învăța toate și vă va aminti toate câte vi le-am spus eu" (In 14,26). Ne impresionează acest "toate" și din nou acest "toate"; și ne întrebăm: în ce sens Duhul dă celui care-l primește această înțelegere nouă și deplină? Nu este vorba de cantitate nici de vreo problemă academică: Dumnezeu nu vrea să facă din noi niște enciclopedii, sau niște erudiți. Nu. Este problemă de calitate, de perspectivă, de adulmecare. Duhul ne face să vedem toate în mod nou, conform privirii lui Isus. Aș exprima asta astfel: în marele drum al vieții, El ne învață de unde să pornim, pe ce căi să mergem și cum să mergem. Duhul este cel care ne spune de unde să pornim, pe ce cale să mergem și cum să mergem, stilul acelui "cum să mergem".

În primul rând: de unde să pornim. De fapt, Duhul ne indică punctul de plecare al vieții spirituale. Care este? Vorbește despre asta Isus la primul verset de astăzi, unde spune: "Dacă mă iubiți, veți păzi poruncile mele" (v. 15). Dacă mă iubiți, veți păzi: iată logica Duhului. Noi gândim adesea invers: dacă păzim, iubim. Suntem obișnuiți să credem că iubirea derivă în mod esențial din păzirea noastră, din bravura noastră, din religiozitatea noastră. În schimb Duhul ne amintește că, fără iubirea la bază, tot restul este zadarnic. Și că această iubire nu se naște atât din capacitățile noastre, această iubire este darul său. El ne învață să iubim și trebuie să cerem acest dar. Duhul de iubire este cel care pune în noi iubirea, El este cel care ne face să ne simțim iubiți și ne învață să iubim. El este - ca să spunem așa - "motorul" vieții noastre spirituale. El este cel care mișcă totul înăuntrul nostru. Dar dacă nu începem de la Duhul sau cu Duhul sau prin intermediul Duhului, nu se poate parcurge drumul.

El însuși ne amintește asta, pentru că este amintirea lui Dumnezeu, este Cel care ne amintește toate cuvintele lui Isus (cf. v. 26). Și Duhul Sfânt este o amintire activă, care aprinde și reaprinde în inimă afectul lui Dumnezeu. Am experimentat prezența sa în iertarea păcatelor, când am fost umpluți de pacea sa, de libertatea, de mângâierea sa. Este esențial a alimenta această amintire spirituală. Să ne amintim mereu lucrurile care nu merg: răsună adesea în noi acel glas care ne amintește eșecurile și nepotrivirile, care ne spune: "Vezi, o altă cădere, o altă dezamăgire, nu vei reuși niciodată, nu ești capabil". Acesta este un refren urât și rău. În schimb, Duhul sfânt amintește cu totul altceva: "Ai căzut? Dar, ești fiu. Ai căzut? Ești fiu, fiică a lui Dumnezeu, ești o creatură unică, aleasă, prețioasă; ai căzut, dar ești mereu iubit și iubită: chiar dacă ai pierdut încrederea în tine, Dumnezeu are încredere în tine!". Aceasta este amintirea Duhului, ceea ce Duhul ne amintește încontinuu: Dumnezeu își amintește de tine. Tu vei pierde amintirea lui Dumnezeu, dar Dumnezeu nu pierde amintirea de tine: încontinuu își amintește de tine.

Însă tu ai putea să obiectezi: cuvinte frumoase, dar eu am atâtea probleme, răni și preocupări care nu se rezolvă cu mângâieri ușoare! Ei bine, tocmai acolo Duhul cere să poată intra. Pentru că El, Mângâietorul, este Duh de vindecare, este Duh de înviere și poate transforma acele răni care ard înlăuntrul tău. El ne învață să nu izolăm amintirile persoanelor sau situațiilor care ne-au făcut rău, ci să le lăsăm să locuiască în prezența sa. Așa a făcut cu apostolii și cu eșecurile lor. L-au abandonat pe Isus înainte de Pătimire, Petru l-a renegat, Paul i-a persecutat pe creștini: câte greșeli, câte sentimente de vinovăție! Și noi, ne gândim la greșelile noastre: câte greșeli, câte sentimente de vinovăție! Singuri nu exista cale de ieșire. Singuri nu; cu Mângâietorul da! Pentru că Duhul vindecă amintirile: vindecă amintirile. Cum? Repunând în vârful listei ceea ce contează: amintirea iubirii lui Dumnezeu, privirea sa asupra noastră. Astfel face ordine în viață: ne învață să ne primim, ne învață să iertăm, să ne iertăm pe noi înșine. Nu este ușor să ne iertăm pe noi înșine: Duhul ne învață acest drum, ne învață să ne reconciliem cu trecutul. Să repornim.

În afară de a ne aminti punctul de plecare, Duhul ne învață pe care căi să mergem. Ne amintește punctul de plecare, dar acum ne învață pe ce cale să mergem. Învățăm asta din lectura a doua, unde sfântul Paul afirmă că aceia care "sunt călăuziți de Duhul lui Dumnezeu" (Rom 8,14) "umblă nu după trup, ci după Duh" (v. 4). Cu alte cuvinte, Duhul, în fața răscrucilor existenței, ne sugerează cel mai bun drum pe care să mergem. De aceea este important să știm să discernem glasul său de cel al duhului răului. Ambele ne vorbesc: să învățăm să discernem pentru a înțelege unde este glasul Duhului, pentru a-l recunoaște și a urma drumul, a urma lucrurile pe care El ni le spune.

Să dăm câteva exemple: Duhul Sfânt nu-ți va spune vreodată că pe drumul tău totul merge bine. Niciodată nu-ți va spune asta, pentru că nu este adevărat. Nu, te corectează, te face chiar să plângi pentru păcate; te stimulează să te schimbi, să lupți cu falsitățile și duplicitățile tale, chiar dacă asta cere trudă, luptă interioară și sacrificiu. În schimb, duhul rău te stimulează să faci mereu ceea ce îți place și ceea ce ți se pare; te face să crezi că ai dreptul de a folosi libertatea ta așa cum îți convine. Însă după aceea, când rămâi cu golul înăuntru - este urâtă această experiență de a simți golul înăuntru: atâția dintre noi am simțit asta! -, și tu, când rămâi cu golul înăuntru, te acuză: duhul rău te acuză, devine acuzatorul, și te trântește la pământ, te distruge. Duhul Sfânt, care pe drum te corectează, nu te lasă niciodată la pământ, niciodată, ci te ia de mână, te mângâie și te încurajează mereu.

Iarăși, când vezi că se agită în tine amărăciune, pesimism și gânduri triste - de câte ori am căzut în asta! -, când se întâmplă aceste lucruri este bine să știm că asta nu vine niciodată de la Duhul Sfânt. Niciodată: amărăciunile, pesimismul, gândurile triste nu vin de la Duhul Sfânt. Vin de la rău, care se află în largul său în negativitate și folosește adesea această strategie: alimentează intoleranța, victimizarea, ne face să simțim nevoia de a ne plânge - este urât, acest a ne plânge, dar de câte ori... -, și cu nevoia de a ne plânge nevoia de a reacționa la probleme criticând, punând toată vina peste ceilalți. Ne face nervoși, suspicioși și plângăreți. Plângerea, este tocmai limbajul duhului rău: te duce la plângere, care înseamnă mereu a fi trist, cu un spirit de cortegiu funerar. Plângerile... Duhul Sfânt, dimpotrivă, invită să nu pierdem niciodată încrederea și să reîncepem mereu: ridică-te!, ridică-te! Mereu te încurajează: ridică-te! Și te ia de mână: ridică-te! Cum? Intrând în joc primii, fără a aștepta să înceapă altcineva. Și după a ceea ducând fiecăruia pe care-l întâlnim speranță și bucurie, nu plângeri; să nu-i invidiem niciodată pe ceilalți, niciodată! Invidia este ușa prin care intră duhul rău, spune Biblia: din invidia diavolului răul a intrat în lume. A nu invidia niciodată, niciodată! Duhul Sfânt îți aduce bine, dar te face să te bucuri de succesele celorlalți: "Ce frumos! Dar, ce frumos că asta a mers bine...".

În afară de asta, Duhul Sfânt este concret, nu este idealist: ne vrea concentrați asupra lui aici și acum, pentru că locul în care stăm și timpul pe care-l trăim sunt locurile harului. Locul harului este locul concret de astăzi: aici, acum. Cum? Nu sunt fanteziile pe care noi le putem gândi, și Duhul Sfânt te duce la concret, mereu. În schimb, duhul răului vrea să ne abată de la acei aici și de la acel acum, să ne ducă în altă parte cu mintea: adesea ne ancorează în trecut: în regrete, în nostalgii, în ceea ce nu ne-a dat viața. Sau ne proiectează în viitor, alimentând temeri, frici, iluzii, speranțe false. Duhul Sfânt nu, ne face să iubim aici și acum, în concret: nu o lume ideală, o Biserică ideală, nu o congregație călugărească ideală, ci ceea ce este, în lumina soarelui, în transparență, în simplitate. Câtă diferență față de cel rău, care alimentează lucrurile spuse pe la spate, vorbăriile, bârfele! Bârfa este un obicei urât, care distruge identitatea persoanelor.

Duhul ne vrea împreună, ne contopește ca Biserică și astăzi - al treilea și ultimul aspect - învață Biserica modul în care să meargă. Discipolii erau închiși în cenacol, după aceea Duhul coboară și îi scoate afară. Fără Duhul stăteau între ei, cu Duhul se deschid la toți. În fiecare epocă, Duhul răstoarnă schemele noastre și ne deschide la noutatea sa. Există noutatea lui Dumnezeu mereu, care este noutatea Duhului Sfânt; învață mereu Biserica necesitatea vitală de a ieși, nevoia fiziologică de a vesti, de a nu rămâne închisă în ea însăși: de a nu fi o turmă care întărește țarcul, ci o pășune deschisă pentru ca toți să se poată hrăni din frumusețea lui Dumnezeu; ne învață să fim o casă primitoare fără ziduri despărțitoare. În schimb, duhul lumesc insistă pentru ca să ne concentrăm numai asupra problemelor noastre, asupra intereselor noastre, asupra nevoii de a apărea relevanți, asupra apărării dârze a apartenențelor noastre naționale și de grup. Duhul Sfânt nu: invită să uităm de noi înșine, să ne deschidem la toți. Și astfel reîntinerește Biserica. Să fim atenți: El o reîntinerește, nu noi. Noi încercăm s-o machiem un pic: asta nu folosește. El, o reîntinerește. Pentru că Biserica nu se programează și proiectele de modernizare nu sunt suficiente. Duhul este cel care ne eliberează de obsesia urgențelor și ne invită să mergem pe căi vechi și mereu noi, cele ale mărturiei, căile sărăciei, căile misiunii, pentru a ne elibera de noi înșine și a ne trimite în lume.

Și la sfârșit - lucrul care este curios - Duhul Sfânt este autorul dezbinării, și al gălăgiei, al unei anumite dezordini. Să ne gândim la dimineața de Rusalii: autorul creează dezbinări de limbi, de atitudini... era o gălăgie, aceea! Dar în același mod, este autorul armoniei. Dezbină cu varietatea carismelor, dar o dezbinare falsă, pentru că adevărata dezbinare se inserează în armonie. El face dezbinarea cu carismele și El face armonia cu toată această dezbinare, și aceasta este bogăția Bisericii.

Fraților și surorilor, să intrăm la școala Duhului Sfânt, pentru ca să ne învețe toate. Să-l invocăm în fiecare zi, pentru ca să ne amintească să pornim mereu de la privirea lui Dumnezeu asupra noastră, să ne mișcăm în alegerile noastre ascultând glasul său, să mergem împreună, ca Biserică, docili față de El și deschiși față de lume. Așa să fie.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 88.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat