Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Video-mesaj cu ocazia Veghii Ecumenice de Rusalii organizată de Charis International (4 iunie 2022)

În cartea Faptele Apostolilor citim: după Învierea sa, "el li s-a prezentat viu, cu multe dovezi, arătându-li-se timp de patruzeci de zile și vorbindu-le despre cele privitoare la împărăția lui Dumnezeu. Și în timp ce era cu ei, le-a poruncit să nu se îndepărteze de Ierusalim, ci să aștepte promisiunea Tatălui «pe care - zicea el - ați auzit-o de la mine: Ioan a botezat cu apă, dar voi veți fi botezați în Duhul Sfânt după nu multe zile»" (1,3-5). Și mai înainte adaugă: "Însă, când va veni Duhul Sfânt asupra voastră, voi veți primi o putere și îmi veți fi martori în Ierusalim, în toată Iudeea și Samaria și până la marginile pământului" (1,8).

Într-o noapte ca asta de azi, acei bărbați și femei înfricoșați, închiși la etajul superior din Ierusalim - pentru că se știau persecutați - au experimentat prezența puternică a Duhului Sfânt, care le-a transformat viața pentru totdeauna. Și viețile lor, transformate de puterea Duhului, au schimbat istoria.

În această noapte, în întreaga lume, toți creștinii, uniți în rugăciune, așteptăm promisiunea Tatălui, venirea Duhului Sfânt. Îl așteptăm pentru că nu a venit, pentru că nu este aici? Nu. Era deja în momentul creației și este în noi toți prin Botezul pe care l-am primit. În fiecare an, în ajunul Rusaliilor, ne dorim să avem aceeași experiență de trăire și adevărată a prezenței sale în noi, în viața noastră, în comunitățile noastre.

Realitatea de astăzi în lume este marcată de boală, de pandemia care a luat milioane de oameni în întreaga lume și, odată cu ea, durerea, suferința, absența. Și, de asemenea, în atâtea părți ale lumii, foamete și popoare întregi supuse exilului. Și războiul, război între frați, război între creștini, așa cum este cazul în cel din acest moment, invadarea Ucrainei. Este, de asemenea, unul dintre exemplele acestui război în întreaga lume: situația din Yemen, martiriul poporului Rohingya și situația deosebită din Liban, printre altele. Război.

Și în fața acestei lumi sfâșiate și totodată înspăimântate de viitorul incert, în această seară se ridică prezența luminoasă a Duhului Sfânt, care ne dă putere, care ne dă curajul și hotărârea de a lucra neobosit pentru pacea pe care numai El o poate da. Pacea începe în familii, în relațiile interpersonale și inter-rasiale, în relațiile dintre creștini și cu membrii altor religii. Pacea începe cu iubirea față dușman, față de cei care nu gândesc ca mine... Singuri nu putem, cu Duhul Sfânt putem. Ura pare să fi pus stăpânire pe lume acum. Dar există o forță mai puternică decât ura, este forța iubirii, a "iubirii lui Dumnezeu care a fost revărsată în inimile noastre prin Duhul Sfânt care ne-a fost dat" (Rom 5,5).

Mâine, cu puterea Duhului Sfânt, să căutăm acea persoană care ne-a rănit, pe care nu o dorim din diferite motive, poate în cadrul propriei familii, și să cerem iertare, sau să iertăm și să îmbrățișăm. Așa începe pacea. Încetul cu încetul, unu plus unu. Cultura păcii, pe care trebuie să o răspândim, începe așa. Șefii de stat vor lucra sau nu pentru pace și vor fi judecați de istorie. Depinde de fiecare dintre noi să răspândim iubirea și să învingem ura prin acțiunile noastre zilnice. Și copiii noștri vor învăța să o trăiască, iar nepoții noștri vor învăța de la ei, și astfel putem face ceva pentru a schimba lumea.

Da, am fost chemați pe această cale: "Însă, când va veni Duhul Sfânt asupra voastră, voi veți primi o putere și îmi veți fi martori în Ierusalim, în toată Iudeea și Samaria și până la marginile pământului" (Fap 1,8).

Iată ceea ce vă doresc tuturor: să primiți puterea Duhului Sfânt și să fiți martori. Dumnezeu să vă binecuvânteze.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 75.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat