Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Învățăturile zilei de Rusalii. Discurs adresat delegației de tineri preoți și monahi din Bisericile ortodoxe orientale (3 iunie 2022)

Iubiți frați!

"Harul Domnului nostru Isus Cristos și dragostea lui Dumnezeu și împărtășirea Duhului Sfânt să fie cu voi toți!" (2Cor 13,13). Cu acest salut al Sfântului Paul doresc să vă adresez bun-venit călduros și să vă manifest bucuria pentru vizita voastră. Cuvintele apostolului deschid adesea, în ritul roman, Sinaxa euharistică pe care, îmi doresc, că o vom putea celebra împreună în ziua în care va voi Domnul.

Este frumos că vizita voastră are loc în ajunul solemnității Rusaliilor care, conform calendarului latin, este în această duminică. Aș vrea să vă ofer patru scurte idei pe care mi le inspiră această festivitate cu privire la unitatea deplină spre care tindem.

Primul gând este că unitatea este un dar, un foc care vine de sus. Desigur, fără încetare trebuie să ne rugăm, să lucrăm, să dialogăm, să ne pregătim pentru ca acest har extraordinar să poată fi primit. Totuși, obținerea acestei unități nu este în primul rând un rod al pământului, ci al cerului; nu este înainte de toate rezultatul angajării noastre, al eforturilor noastre și al acordurilor noastre, ci al acțiunii Duhului Sfânt, căruia trebuie să-i deschidem inimile cu încredere pentru ca să ne conducă pe căile comuniunii depline. Unitatea este un har, un dar.

O a doua învățătură a Rusaliilor este că unitatea este armonie. Delegația voastră, compusă din Biserici de tradiții diferite în comuniune de credință și de sacramente, ilustrează bine această realitate. Unitatea nu este uniformitate și nu este nici rodul compromisurilor sau al echilibrelor diplomatice fragile. Unitatea este armonie în diversitatea carismelor inspirate de Duhul. Pentru că Duhului Sfânt îi place să inspire fie multiplicitatea fie unitatea, ca la Rusalii, unde diferitele limbi nu au fost reduse la una singură, ci au fost asimilate în pluralitatea lor. Armonia este calea Duhului, pentru că El însuși, cum spune sfântul Vasile cel Mare, este armonie.

O a treia învățătură a zilei de Rusalii este că unitatea este un drum. Nu este un proiect de scris, un plan studiat la măsuță; nu se face în imobilism, ci în mișcare, în dinamismul nou pe care Duhul, începând de la Rusalii, îl imprimă discipolilor. Se face mergând: crește în împărtășire, pas după pas, în disponibilitatea comună de a primi bucuriile și trudele călătoriei, în surprizele care se nasc de-a lungul parcursului. Așa cum scrie Sfântul Paul galatenilor, suntem ținuți să mergem conform Duhului (cf. Gal 5,16-25). Sau, cum spune sfântul Irineu, pe care l-am proclamat recent doctor al unității, Biserica este tôn adelphôn synodia, expresie care poate fi tradusă ca "o caravană de frați". Iată, în această caravană crește și se formează unitatea, care - conform stilului lui Dumnezeu - nu vine ca un miracol neașteptat și eclatant, ci în împărtășirea răbdătoare și perseverentă a unui drum parcurs împreună.

Un ultim aspect. Unitatea nu este pur și simplu scop în sine, ci este legată de rodnicia vestirii: unitatea este pentru misiune. Așa cum s-a rugat Isus: "Toți să fie una... pentru ca lumea să creadă" (In 17,21). La Rusalii, Biserica se naște misionară. Și astăzi lumea mai așteaptă, chiar și inconștient, să cunoască Evanghelia de caritate, libertate și pace pe care noi suntem chemați s-o mărturisim unii împreună cu alții, nu unii împotriva altora sau unii departe de alții. În această privință, sunt recunoscător pentru mărturia comună oferită de Bisericile voastre, mă gândesc în mod special la cei care - și sunt atâția - au pecetluit cu sângele credința în Cristos. Mulțumesc pentru toate semințele de iubire și de speranță semănate, în numele Răstignitului Înviat, în diferite regiuni marcate încă, din păcate, de violență și de conflicte prea adesea uitate.

Iubiți frați, crucea lui Cristos să fie busola care ne orientează pe drumul spre unitatea deplină. Pentru că pe acel lemn Cristos, pacea noastră, ne-a reconciliat, adunând pe toți într-un popor sfânt (cf. Ef 2,14). Așadar, așez în mod ideal pe brațele crucii, altar al unității, cuvintele pe care am voit să le împărtășesc cu voi, aproape ca patru puncte cardinale ale comuniunii depline, care este dar, armonie, drum, misiune.

Vă mulțumesc pentru vizita voastră și vă asigur amintirea în rugăciune, încrezându-mă și în amintirea voastră pentru mine și pentru slujirea mea. Domnul să vă binecuvânteze și Maica lui Dumnezeu să vă ocrotească. Dacă vă este pe plac, fiecare în propria limbă, putem să ne rugăm împreună Tatăl nostru.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 100.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat