Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

COMECE - Întâlnirea Comisiilor Catolice pentru Migranți din Uniunea Europeană

COMECE - The Catholic Church in the European Union a organizat la Bruxelles, în zilele de 30 și 31 mai 2022, întâlnirea Comisiilor pentru Migranți aparținând Conferințelor Episcopale din Uniunea Europeană. Întâlnirea a avut ca scop asumarea unui plan și a unei poziții comune cu privire la migrație, refugiați și cererile de azil (Asylum) din cadrul Uniunii Europene. La această întâlnire România a fost reprezentată de pr. Florin-Petru Sescu, referent al Comisiei pentru Migranți din cadrul Conferinței Episcopilor din România.

Introducerea lucrărilor a fost făcută de pr. Manuel Barrios, secretar general al COMECE și dl. Jose Luis Bazan, secretar al Comisiei pentru Migranți din cadrul COMECE. S-a subliniat importanța faptului ca responsabilii Comisiilor pentru Migranți din țările Uniunii Europene să se reunească pentru o mai bună coordonare a activității în favoarea migranților și refugiaților. A fost subliniată importanța unei luări de poziție comune și a unei activități coordonate mai ales în situația actuală a unui flux foarte mare de migranți din Ucraina.

După salutul inițial fiecare responsabil național a trebuit să se prezinte, unii din cei care au luat parte la această întâlnire fiind la prima participare, așa cum a fost și cazul României. S-au prezentat activitățile întreprinse în favoarea și în sprijinul migranților, îndeosebi fiind subliniate acțiunile întreprinse de Bisericile locale în sprijinul refugiaților din Ucraina. Polonia și România au fost felicitate pentru modul extraordinar în care s-au implicat în a primi fluxul impresionant de migranți din Urcaina.

Primul invitat al întâlnirii a fost d-na Sheila Maas, reprezentant al EUAA - European Union Agency for Asylum (Agenția Europeană pentru Asylum). Aceasta a vorbit despre implicarea EUAA în criza refugiaților ucraineni și despre implementarea Protocolului "TPD - Temporary Protection Directive" (Directive pentru Protecția Temporară) - un proiect care a fost propus spre adoptare imediat după războiul din Iugoslavia, dar care nu a fost niciodată pus în aplicare decât acum, recent, în cazul războiului din Ucraina. Acest protocol TPD prevede ca în cazul unui război, a unui număr mare de refugiați, aceștia să poată beneficia de urgență de trei luni de viză provizorie pe teritoriul Uniunii Europene, cu toate beneficiile care decurg din aceasta. Au fost subliniate beneficiile unui astfel de acord, precum și punctele vulnerabile care mai au nevoie de îmbunătățire. După această intervenție a avut loc un schimb de opinii și o împărtășire între participanți cu privire la aspectele protocolului TPD. S-a subliniat faptul că ar fi bine ca de prevederile acestui protocol să poată beneficia și alte categorii de persoane, nu doar membrii unui singur stat.

Al doilea invitat al întâlnirii a fost d-na Ewa Psiurska, secretar al Secțiunii Justiție și Afaceri Interne - reprezentant permanent al Poloniei pe lângă Uniunea Europeană. Aceasta a vorbit despre: "Răspunsul polonez la afluxul masiv de refugiați din Ucraina". S-a subliniat faptul că Polonia s-a mobilizat într-un mod extraordinar pentru a găzdui un număr de peste 3.700.000 de persoane refugiate din Ucraina. A fost prezentat și modul în care au gestionat și afluxul altor persoane, de altă naționalitate, aflate în Ucraina, care au avut nevoie de azil până la repatrierea în țările de origine. S-a amintit și de refugiații aflați la granița cu Belarus, dar care fac parte dintr-o altă categorie de refugiați și care nu pot aplica pentru protocolul TPD.

Cel de-al treilea invitat a fost d-na Zsuzsanna Felkai Janssen, șeful de echipă al oficiului EU - Anti-Trafficking Coordinator (Oficiul pentru combaterea traficului de persoane din cadrul Uniunii Europene). Aceasta a vorbit despre: "Traficul de ființe umane: un nou impuls pentru lupta împotriva sclaviei moderne". După prezentarea unor statistici cu privire la situația traficului de persoane: cifre, date, persoane care au apelat la serviciile de protecție, precum și noi forme de sclavie, s-au prezentat noi proiecte ale Uniunii Europene cu privire la combaterea traficului de persoane în cadrul Uniunii. Invitații au adresat întrebări și au sugerat ca în viitor statisticile și datele prezentate în cadrul acestei comisii să includă și datele neoficiale cu privire la traficul de persoane, pentru că numărul victimelor este cu mult mai mare decât cel oficial. Cei care cer în mod oficial protecție sunt doar un procent de 20% din numărul real al victimelor traficului de persoane.

Al patrulea invitat al întâlnirii a fost d-na Marisa Gomez Fernandez, ofițer de politici - SEAE, Global.GI.4, din cadrul Comisiei Europene. Aceasta a vorbit despre: "Migrație și securitate umană: provocări în materie de azil în contextul războiului din Ucraina". S-a vorbit despre modul în care refugiații care vin Ucraina se bucură de securitate și protecție în cadrul Uniunii Europene. La finalul acestei intervenții a fost obișnuitul schimb de impresii și întrebări.

Cel de-al cincilea invitat a fost d-na Anita Vella, șef al unității C.2 - Direcția Generală Migrație și Afaceri Interne din cadrul Comisiei Europene, care a prezentat "Migrația legală: Atragerea competențelor și a talentelor în UE". Aceasta a vorbit despre politicile europene cu privire la integrarea migranților și refugiaților, ținând cont de competențele și pregătirea lor profesională. Participanții la întâlnire au subliniat importanța implicării în concret a Comisiei Europene pentru a recunoaște în mod legal calificările de drept ale migranților și refugiaților care intră în Comunitatea Europeană, indiferent de unde ar veni aceștia.

Această reuniune a fost prima întâlnire cu prezența celor mai mulți reprezentanți după doi ani de blocaj cauzat de pandemia COVID. La final cei prezenți au decis că este important ca COMECE să prezinte o luare de poziție comună cu privire la migranți și refugiați în fața Comisiei Europene. Lucrările acestei întâlniri au fost încredințate bunului Dumnezeu prin mijlocirea Sfintei Fecioare Maria, protectoarea celor mici, uitați și neajutorați.

Pr. Florin-Petru Sescu,
referent - Comisia pentru Migranți (CER)

 


lecturi: 73.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat